23 Май, 2019 20:47 22 769 35

Професиите с най-високи заплати в Германия

  • работа-
  • германия-
  • заплата-
  • професия-
  • специалисти

Първото място е за лекарите

Професиите с най-високи заплати в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Най-високоплатените професии в Германия са тези, които работят в областта на медицината и финансите. Старшите лекари получават 115 320 EUR на година, или 9610 EUR на месец, а специалистите по сливания и поглъщания във финансовия сектор – 99 640 EUR на година, или 8300 EUR на месец. Фондовите мениджъри печелят по 75 670 EUR на година, а специалистите в областта на медицината – 80 720 EUR годишно. Заплатата на регионалните мениджъри по продажби е 74 530 EUR за 12 месеца, а застрахователите – 71 040 EUR.

В другия край на класацията

са служителите в областта на хотелиерството и ресторантьорството. Средногодишно те печелят 21 910 EUR, което на месец прави 1825 EUR на месец, или малко над средното заплащане на IT специалист у нас. Следват фризьорите и сервитьорите, съответно с годишно възнаграждение от 23 200 EUR и 23 620 EUR. Служителите в кол центровете получават 25 200 EUR на година, а рецепционистите – 25 370 EUR. Касиерите и готвачите – съответно 26 570 EUR и 27 200 EUR. Сравнително ниско остава възнаграждението на асистент стоматолозите – 27 990 EUR на година. Учителите и шофьорите получават 28 000 EUR и 28 440 EUR.

Разглеждайки данните на географски принцип

то работещите в южна Германия получават значително повече от своите колеги в останалата част на страната. До голяма степен това се дължи на високия стандарт на живот в Бавария. Най-високи са заплатите в Хесен. В централна Германия средният доход е 51 440 EUR, което е с 14% повече спрямо цялата страна – 45 000 EUR.

Изследването също така проучва и заплатата на младите специалисти. Тук Хесен също се явява най-привлекателното място за работа. Следват Баден-Вюртемберг, Хамбург и Бавария. В края на класацията са източните региони на Германия.

Що се отнася до половите различия в заплащането, то разликата е 22% в заплащането в полза на представителите на силния пол.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Работещ в Германия

    75 11 Отговор
    Това е бруто заплата. Би следвало да се спомене. Спрямо социалния статус от там между 40 и 60% може и да изчезнат по осигоровки и данъци. Данъците почти изцяло се връщат на най-ниско платените. Апропо учителите получават много често повече от лекарите за едни същи години следване и квалификация.

    Коментиран от #2, #3, #9, #12, #15

  • 2 Не само числа

    68 10 Отговор

    До коментар #1 от "Работещ в Германия":

    Вероятно е така. Данъците и осигуровките там са високи.Факт е, че работещите в някои софтуерни компании у нас имат по-висок стандарт от колегите си в Германия, защото покупателната стойност на заплатите им тук е по-висока, а и данъците са ниски. А тези, които ти цъкат минуси...много им здраве.
  • 3 Гошо

    38 5 Отговор

    До коментар #1 от "Работещ в Германия":

    Точно така е, това са бруто заплати. Наистина между 40 и 60% в последствие могат да изчезнат. Това е важно да се спомене, иначе много хора, които не са запознати, остават с грешно впечатление. Например хотелиера с 22к брутна годишна заплата може реално да получава едва 1300€ месечно чисти...

    Коментиран от #35

  • 4 Парадокс

    26 3 Отговор
    Парадокс : Лекарите най-богати, затова емигрират към Франция и Скандинавия. Вакууумът се запълва от третия свят и пак никой не ще да учи медицина
  • 5 Blackthorn

    36 12 Отговор
    Германистан е една от най-неизгодните за работа държави! Хъхряците за изхранване там се увеличават прогресивно!

    Коментиран от #13

  • 6 Гостенин

    23 11 Отговор
    Пак разтягате локуми ,със средно специално образование завършено в България ,нетто 96 000 без бонусите.Да е жива и здрава Германия и още много години да ни храни.
  • 7 Наблюдение

    34 5 Отговор
    Че то в във всички нормални държави заплатите на лекарите са най-високи. Само у нас води енергетиката....

    Коментиран от #8

  • 8 Бачо Киро

    34 2 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдение":

    Енергетиката води у нас, само защото не могат да сметнат реално заплатите на дупетатите, обкръжението им, калинките, кметовете и тн ... Тогава да видиш ти, лекарите в Германия направо им се скрива топката.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 TтТ

    12 9 Отговор
    Ето тава е комунист! Разбил е инфраструктурата, икономиката създал мутренски и инфлация, после казва каде дават добро заплащане! Абе хорица там комунизма е забранен с закон още от преди 80 години!!!
  • 12 Коректор

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Работещ в Германия":

    Вярно е! Прав си! Само едно е грешно - "осигоровки"! Пише се - "осигуровки"!
  • 13 Диди

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "Blackthorn":

    Ергенският данък е висок,а за останалите важи ,,данъчния клас,,...това спрямо заплащането на данъците.Колко часа се работи в месеца,какво часово заплащане има,тук играе роля колко години си работил в бранша.

    Коментиран от #17

  • 14 Тиква

    10 17 Отговор
    Как 40-60% данък,вие пък? Към 80-90% плащат данък в Германия.Те глупави бе,ние сме тарикати и нищо не плащаме, ама и нищо не получаваме.Не ги слушайте емигрантити, наште Айтитъ напрау цепят, вземат колкото почти един мияч на чинии, ама стандарта еййй, е голямо нещо, тук е патрон,там държавата му взема паричките с данъци от 40,че чак до .... % процента.
    А колко пенсия взема майката на Айтиту? Ха... Баламурници.
  • 15 Диди

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Работещ в Германия":

    40 до 60 % за данъци (осигуровки )?Не е вярно. 40 %плащат баш заможните. Има разлика дали един лекар работи в болница,или в кабинет.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Шивачът

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "Диди":

    Диди, това е заплата бруто или нето? Не зависи колко години си в бранша, а колко си дълго във фирмата която представляващ. Този дето е преписва статията май не е живял в Германия дълго. Аман от лъжлива информация! Тук няма ср. заплата, &а минимална почасова

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Диди

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "Шивачът":

    Зависи колко години работиш в същият бранш.Ако си работил 20 години в даден бранш,искаш да смениш фирмата,естествено че няма да се оставиш да те ,,прекарат, , със заплата,присъща на начинаещ. Много хора грешат и не ценят собствените си познания натрупани в течение на толкова години и се съгласяват на заплата дадена от шефът където искат да работят.
  • 19 Диди

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Шивачът":

    Когато става въпрос за почасово заплащане,винаги е бруто. Ако се работи на черно, естествено. ..нето.
  • 20 Тиква

    20 13 Отговор
    Абе, нека аз да вземам 10 000 еврака, пък ще плащам 40% данък. Пък вие вземайте 700 бг.лъва и нищо не плащайте...и пишете колко са зле в Германия, живи да ги оплачеш.
    Ейй 6000 евро са си 6000 евроо, независимо къде ги вземаш, аман от .....Тикви. Нека им видя стандарта като отидат на екскурзия в Париж, Рим, Монако и т.н. не само да ми се снимат за фейса пред бедни приятели и роднини, които нямат пари да си платят мобифоните. ТОВА Е СТАНДАРТА, САНЧО!
  • 21 Тиква

    1 2 Отговор
    https://m.fakti.bg/biznes/382576-tokat-ni-skap-spramo-zaplatata
    Ето за този стандарт говоря, Санчо!
    Само няколко статии по-надолу. :)
  • 22 Кравар

    5 15 Отговор
    Аре изнасяйте се в Германия да се отваря място за молдовците радват се на 500 лв .
    п.п ще им дам паспортите некой ден и ще ги водя на разходка за сега съм ги заключил в обора...
  • 23 Yavuz

    15 4 Отговор
    В Германия заплащането е на час и в момента минимално 9€ бруто,а удръжките не повече от 40%.Ако работиш и се осигуряваш нормално нямаш никакви грижи, държавата е стабилна от която и страна да погледнеш.
  • 24 бай Даньо

    10 3 Отговор
    Германците имат добри заплати но ще се комплексират яко в сравнение с американските заплати. Професионалистите - инженери, доктори, икономисти, учители в Америка получават към 20% повече. Даже и за нашите тръкаджии от Чикаго се разправят митове и легенди за по $100к доход на година. Но пък заплатите на обикновениоте работници в Америка са 20% по-ниски от Германия ...
  • 25 Елена

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Pompev":

    Шофиор -неграмотници
  • 26 Същият коментар едно

    19 2 Отговор
    Честит празник! Благодаря за забележката за осигуровки. Сега в цифри, когато в моята заплата брутна на месец е 2500е, чисто получавам 1400е. Назначен съм всичките данъци се включват там, женен с две деца. В края на годината, защото съм “беден” правя данъчна декларация и ми връщата САМО данъка, който за цялата година е около 1800-2000е. На тези с високоте заплати ни данъци се връщат нито нищо. А, на всичкото отгоре, плащат и повече, защото осигуровки и данъка растат процентуално. Това не са празни приказки. Излагам факти, който иска да вярва. Не говоря къде е по-добре. Мързеливия и смотан човек и на луната да иде пак ще е зле. Само пример за БГ чувам, че надник да береш малини е 100лв.

    Коментиран от #27, #29, #31

  • 27 Mitko

    11 1 Отговор

    До коментар #26 от "Същият коментар едно":

    За да вземате чисто 1400 от 2500 трябва да сте щойерклассе 5. В такъв случай съпругата ви( ако работи), трябва да е классе 3 и удръжките и са малко над 20%! Можете и двамата да бъдете на классе 4, но най- добрия вариант е по-голямата заплата на 3,по-малката на 5.Ако вземате горе-долу еднакво тогава може 4/4. Въпрос на сметка е.При вашия случай би трябвало съпругата ви да взема повече от вас, което ме съмнява.
  • 28 Една майна

    24 3 Отговор
    Германия си е добре.Пишете защо България е зле .Защо българина е принуден да напусне родината си ако иска да живее добре? Защо здравеопазването е катастрофа.Защо образованието е плачевно? Защо за българите няма справедливост, винаги престъпника невинен.Защо заплащането е СМЕШНО. Народа ли е виновен???

    Коментиран от #30

  • 29 Работеща в Германия

    10 1 Отговор

    До коментар #26 от "Същият коментар едно":

    Ако брутната ти заплата е 2500 евро и си женен, значи си 4-та данъчна класа. Не е възможно да взимаш 1400 нето, а поне 1700. Проста проверка в данъчния калкулатор. А ако жена ти получава по-малка заплата от тебе, може тя да стане 5-та класа, а ти 3-та и така данъците ти ще са по-малки и ще взимаш към 1900 чисто.
  • 30 БСП ДПС Евророма

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "Една майна":

    Зарад къпитализЪма ще да е. Тоя лош, лош капитализъм, дето направи цяла Европа по-богати от нас.....
  • 31 Happy

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Същият коментар едно":

    Не споменаваш с какво се занимава жена ти. Ако и тя работи, или и двамата сте данъчен клас 4, или единият е клас 3, другият е клас 5. Щом ти си клас 5, то жена ти би следвало да е 3. Това означава, че тя получава по-голяма заплата от теб, като същевременно плаща по-нисък данък. След подаване на данъчната декларация по-вероятният вариант е вие да доплащанте данък, а не на вас да ви връщат. Ако само ти работиш, няма начин да си клас 5. Ако получавате помощи и жена ти не работи, пак си клас 3, тя съответно 5.
  • 32 Happy

    1 1 Отговор
    Не споменаваш с какво се занимава жена ти. Ако и тя работи, или и двамата сте данъчен клас 4, или единият е клас 3, другият е клас 5. Щом ти си клас 5, то жена ти би следвало да е 3. Това означава, че тя получава по-голяма заплата от теб, като същевременно плаща по-нисък данък. След подаване на данъчната декларация по-вероятният вариант е вие да доплащанте данък, а не на вас да ви връщат. Ако само ти работиш, няма начин да си клас 5. Ако получавате помощи и жена ти не работи, пак си клас 3, тя съответно 5.
  • 33 Happy

    2 1 Отговор
    Не споменаваш с какво се занимава жена ти. Ако и тя работи, или и двамата сте данъчен клас 4, или единият е клас 3, другият е клас 5. Щом ти си клас 5, то жена ти би следвало да е 3. Това означава, че тя получава по-голяма заплата от теб, като същевременно плаща по-нисък данък. След подаване на данъчната декларация по-вероятният вариант е вие да доплащанте данък, а не на вас да ви връщат. Ако само ти работиш, няма начин да си клас 5. Ако получавате помощи и жена ти не работи, пак си клас 3, тя съответно 5.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    И който не знае и не е живял там ще си рече, брех, ами то и 1300евро са много. Да, ама наем на двустайка ти започва от 500евро като лесно се намира за 700евро, имаш 100евро месечно за ток, вода, парно, интеренет и телевизизия ти струват 50евро. И стигнахме почти 900евро, 300евро за храна и дрехи и отиваме на 1200евро, с останалите 100евро трябва да прецениш дали да си купиш билет за транспорта за месеца или да отидеш до съседния град на разходка, защото бързия влак между Мюнхен и Берлин ти е толкова в едната посока. Колата струва минимум 300евро месечно, който може да си го позволи. Един дюнер ти е 5 евро, кино е 10евро, кафе 3 евро.