Last news in Fakti

9 Май, 2012 17:40 827 1

Невидимите безработни са 86 милиона души

  • скрита безработица-
  • работа-
  • сащ

В Съединените щати безработните са много повече от офицално обявените. Макар да е вярно, че равнището на безработица пада, в него не са включени милионите неработещи, които до такава степен са се отчаяли, че дори вече не търсят работа. Темпът на нарастване на населението е по-бърз от темпа на разкриване на нови работни места. В резултат безработицата достига нива близки до тези от началото на 80-те години на миналия век. "Наистина има значително увеличаване на работните места, но то не достатъчно голямо, за да накара хората отново да се включат в пазара на труда", заяви Кийт Хол, старши научен сътрудник от Mercatus Center и бивш комисар на Бюрото за трудова статистика.

Отпадналите от пазара на труда

Едно лице се счита за част от работната сила, ако работи, или е потърсило работа през последните четири седмици. Към края на април само 63.6% от американците над 16-годишна възраст попадат в тази категория, според Министерството на труда на САЩ. Това е тревожен знак за икономиката и отчасти обяснява защо в последно време процентът на безработица спада. Само хора, търсещи работа, се считат за официално безработни.

Джейсън Евърет, например, няма да се брои. Той е безработен от почти три години и вече напълно  се е отказал да търси работа. Вместо това, безработният водопроводчик и ветеран от военновъздушните сили посещава няколко курса в държавен колеж и се грижи за двете си деца, докато съпругата му е основният източник на доходи. "Дори не съм напълно убеден, че дипломата от колежа наистина ще помогне в този момент, но така поне ще правя нещо", казва той.

Неофициално безработните

През 2011 г. 86 милиона души са били без работа и не са търсили позиции, според данни на Министерството на труда. Възрастните хора над 65 години съставляват повече от една трета от този брой, младежите между 16 и 24-годишна възраст – една пета. Повече от половината нямат висше образование и над две трети са бели.

Около шест милиона души, твърдят, че искат работа, въпреки че не са търсили през последните четири седмици такава. Ако всички те започнат да кандидатстват за работа отново, нивото на безработицата внезапно ще скочи с над 11%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неро

    0 0 Отговор
    ай въри бачкай в щатите де-5,50$ на час,хамбургер струва 8,плащай грийн кард,билети,квартирата е ужасно скъпа,мизерия,не познаваш никого,никой не те познава.....мани бегай...