17 Юни, 2019 22:00 4 234 24

Скот Денис: Американският пазар изчезва от световната карта

  • сащ-
  • пазар-
  • икономика

Технологичните промени могат да бъдат много големи

Скот Денис: Американският пазар изчезва от световната карта - 1

Заради търговската война американските производители ще изгубят цели пазарни ниши, прогнозира пред БНР Скот Денис от мозъчния тръст "Сините якички", основан в Ню Йорк. По думите му политиката на президента Доналд Тръмп ще нанесе трайни последици върху работните места:
"Америка на първо място" - първият инструмент, за постигането на това е налагането на търговски мита.

Президентът Тръмп ги обича, защото са много лесни за разбиране. Освен това - не правиш нищо, но получаваш допълнително. От гледна точка на американския производител обаче това ще има много лош ефект. Да го кажем направо, нашият пазар изчезва от световната карта“.
Последните данни за Съединените щати отчетоха ръст на молбите за безработица, а и търговската война ще нанесе продължителен ефект върху много бизнеси.

Технологичната революция също променя живота ни без дори да усетим, казва Скот Денис.
"Ние трябва да сме наясно, че технологичните промени могат да бъдат много големи. Например - има професии, които изчезват или вече са изчезнали, поради простата причина, че те вече не са нужни. Ще дам пример с хората, които работят на гише в банките. Те стават все по-малко необходими заради навлизането на технологиите в банкирането", допълва Патрик Тил от института за Социално-икономически изследвания в Люксембург.

"Младежката безработица все още е много висока. Тя е доста над нивата от общата безработица. Притеснителна е и тенденцията за хората, които нямат работа повече от година. Броят им все още е много голям в Европа. Или казано по друг начин - безработицата като цяло е ниска, но все още е по-висока спрямо нивата от преди кризата", коментира той.

А светът е изправен пред още едно огромно предизвикателство - климатичните промени, припомня Деймиън Гримшоу от Международната организация на труда:
"Да предпазим планетата вече е предизвикателство номер едно. В същото време то идва и с необходимостта от икономически растеж. Само че нещата не се случват по този начин, особено когато направим равносметка за щетите, които вече сме нанесли на планетата и продължаваме да го правим".

Климатичните промени заедно с войните и терора са част за огромните мигрантски потоци, които не трябва да забравяме, когато говорим за пазара на труда. В Европа това е осъзнато, но проблемите остават, допълва Патрик Тил:
"Ако европейските държави приемат бежанци, те трябва да бъдат интегрирани в обществото. Това често се случва чрез работа. В Люксембург това се е случвало вече, като те са насочвани основно в сферата на строителството. Не бива да забравяме, че не всички бежанци са нискоквалифицирани. Някои от тях имат много добри професии - лекари, инженери. Разбира се, те имат нужда от допълнителна квалификация, за да работят тук, но това е по-лесно постижимо".

За съжаление, освен думата "война", все по-често ни се налага да използваме и "рецесия". Макар и икономическите данни да са далеч от доказателство за подобен процес, тя рано или късно ще дойде. Ейдриън Адермън от Института за оценка на труда и образователните политики в Швеция припомня:
"Има изследвания колко работни места са изчезнали при рецесия и доколко те са възстановени в периодите на растеж. В Съединените щати възстановяването не е напълно, което означава, че създадените работни места в периода на растеж не са толкова много, колкото изгубените в рецесията.

Няма чак толкова много доказателства, че същото се е случвало в Европа. Въпреки това ние не знаем какво ще се случи следващия път, когато има рецесия. Със сигурност това може да е нещо, което ще ускори трансформацията на пазара на труда, но в момента е трудно да се каже".
Деймиън Гримшоу от Международната организация по труда обобщава:

"Първият тип мерки са свързани с универсална социална защита. Без такава трудът се превръща в стока. Вторият елемент е социалният диалог - всеки има право гласът му да бъде чут, да бъде част от организация, която да се договаря по-добре за трудовите му права. На трето място идват правата на работниците".
Според него пред Международната организация на труда стоят много повече предизвикателства, отколкото преди сто години, когато е създадена с цел опазване на световния мир и хармония, тогава застрашени от тежките условия на труд.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Морфей

    60 5 Отговор
    Само намен ли ми се сртрува или Доналд управлява само със заплахи и шантаж?

    Коментиран от #3, #10, #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 антрашпиц

    34 6 Отговор

    До коментар #1 от "Морфей":

    Не ти се струва.Така е.
  • 4 Хамериканец

    11 22 Отговор
    Като чета последните изречения, все едно чета Маркс и Енгелс. А у США тия двамата не са на почит.
  • 5 розово

    27 4 Отговор
    Каквото посееш това ще ожънеш.
  • 6 от провнцията

    8 7 Отговор
    Изчезва я! Заедно с Америка....
  • 7 Сас

    12 26 Отговор
    Спирам да го чета този про олигархичен и про путински сайт . Явно се издържа от руското посолство въпреки че никой не отговори на елементарния въпрос . Защо откраднатите от руския народ пари са в западни банки заедно със открадналите ги които ги харчат там ..нека поне един от тези платени путинофилски говняри да даде смислен отговор .

    Коментиран от #14, #18

  • 8 jorj

    10 17 Отговор
    Купувайте рубли, печалбата 50% ви е гарантирана!!! Чичко Путя ще ви я връчи лично !!!
  • 9 Eee

    7 6 Отговор
    Еее най-накрая,браво.
  • 10 Bahti

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Морфей":

    Перуката е марионетка, както и всички други.
  • 11 бл.134 в Зап. парк

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Морфей":

    Абе , каква планета изчезва - един народ изчезва .Ноне това е страшното - изчезна трудолюбието , подчтеността, справедливоста , защитата на чест и достойнство.А вие планета, та планета ..... ами спрете да плюскате като прасета, не си сменявайте колата на 2-3 години , не си купувайте всяка седмица парцали .....и т.н. .Много е лесно
  • 12 Морунов

    9 7 Отговор
    Вие се лъжете, Тръмп е изпратен от Висинето да ни спаси от рецесията и кризата. Сега като ни вземе три милиарда лева и забравете за стагнация на пазара, дефолт и прочие страхотии. Слава на САЩ!
  • 13 Импотентен русофил

    5 5 Отговор
    Урааааааааааааааа
  • 14 КЛЮКАР

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Сас":

    Тарикати,пич. Не се чуди повече.
  • 15 охохо

    9 6 Отговор
    Ванга: "Америка ке падне, кога руските политици спрат да си искат подкупите в долари."
  • 16 Наблюдател

    4 2 Отговор
    Нищо ново не казва, просто претопля стари теории известни от преди пет години.
  • 17 Рошко

    1 2 Отговор
    Ами даже сме закъснели
  • 18 Justice

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Сас":

    Свидетел си на разгара на информационна война. Форумите служат основно за измерване на съотношението на форматирани мозъци спрямо мислещи аналитично. Вижда се, че форматирани те са надскочили границата на критичното съотношение. Получава се ситуация, при която само с подходящи опорни точки, масата от форматирани мозъци може да се строи бързо зад нов Хитлер. По ирония на съдбата, този нов Хитлер се задава от азиатската част на света.
  • 19 Justice

    3 4 Отговор
    Свидетел си на разгара на информационна война. Форумите служат основно за измерване на съотношението на форматирани мозъци спрямо мислещи аналитично. Вижда се, че форматирани те са надскочили границата на критичното съотношение. Получава се ситуация, при която само с подходящи опорни точки, масата от форматирани мозъци може да се строи бързо зад нов Хитлер. По ирония на съдбата, този нов Хитлер се задава от азиатската част на света.
  • 20 😀 Любимец на тролове

    6 5 Отговор
    Сащисаните създали супеер компютър и Клинтън почнал да го хвали на специялнапресконференция. И така, Клинтън пита компютъра ще има ли 2 световна война, компютъра казал ще има, Клинтън го питал и кой ще побеси в нея. Компютъра отговорил - Не знам кой ще победи, само знам, че кенче кока-колата във Вашингтон ще струва 3 рубли. 😀😀

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дистрибутор на кола от ВАШИГТОН..

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Дистрибутор на Кока-кола от Алабама":

    Еййй тия наистина били големи простаци.☺☺😅☺☺☺☺
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.