30 Май, 2012 11:47 598 0

Цените на производителите са се увеличили с около 1%

  • нси-
  • цени-
  • вътрешен пазар-
  • производители

 

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2012 г. е с 1.1% над равнището от предходния месец, съобщиха от НСИ.

Увеличение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 0.3%, в преработващата промишленост - с 0.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.8%. В преработващата промишленост по-значително увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 4.3%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 1.2%, и при производството на химични продукти - с 0.9%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2012 г. нараства с 5.0% в сравнение със същия месец на 2011 година. Цените се увеличават в добивната промишленост - с 2.0%, в преработващата промишленост - с 4.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.9%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо април 2011 г. е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 8.5%, производството на химични продукти - с 6.4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 5.8%. Намаление на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 2.3%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.8%.

Общият индекс на цените на производител през април 2012 г. нараства с 1.5% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 0.2%, в преработващата промишленост - с 1.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.6%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 3.9%, при производството на основни метали - с 3.8%, и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 2.4%. Общият индекс на цените на производител през април 2012 г. се увеличава с 3.7% в сравнение със същия месец на 2011 година.

В преработващата промишленост нарастването на цените на производител е 2.4% спрямо април 2011 година. По-съществено увеличение е регистрирано при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - със 7.9%, при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - със 7.2%, и при производството на тютюневи изделия - със 7.0%, а намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 13.7%, и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 1.1%. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА