Last news in Fakti

3 Юни, 2012 08:09 6 529 4

Америка: забравете "мъжко" и "женско"

  • мъжко-
  • женско-
  • професии

Американските мъже превземат "женските" професии. Все по-често в САЩ можете да видите мъже в ролята на бавачи, болногледачи, продавачи или възпитатели в детски градини. Какво прави тези професии привлекателни за мъжете, пита Дойче веле.

"Защо един мъж да не може да върши това, което прави една жена", пита риторично Мигел Алквисира от Хюстън. Той е дипломиран инженер, който по-късно се е преквалифицирал и в момента работи като "медицинска сестра", по-точно като асистент в стоматологичен кабинет.

След години на икономическа стагнация американците си остават оптимисти, макар и с някои променени нагласи. Според актуално изследване на института "Пю рисърч сентър" те вече не свързват "американската мечта" непременно с представителни къщи и луксозни скъпи коли, а с по-прагматични неща като жилище, диплома за завършен колеж, финансова обезпеченост и някои по-дребни ежедневни удоволствия като вечерята навън в ресторант. А какво означава за тях "финансова независимост"? Тя обикновено включва постоянно пълно работно място - нещо, което все по-трудно се постига в САЩ, особено от мъжете без завършен колеж.

Предимствата на "женските" професии

Проучването на института "Пю" сочи и друго: докато все повече американки правят пробиви в чисто мъжки професии с високо заплащане, то расте и броят на мъжете, които откриват предимствата на "женските" професии. Според изследването този процес върви ръка за ръка с отмирането на някои остарели стереотипи в американското общество, свързани с половото разделение.

"Работата в сектора на информационните технологии понякога се превръща в чист лов на вируси или прочистване на нежелана поща", казва 43-годишният бивш програмист Скот Киърни, който в момента работи като болногледач в интензивно педиатрично отделение на болница в Хюстън. Официалната статистика сочи, че от 2000-та до 2010-та година броят на мъжете, заети в професии, доминирани от жени, се е удвоил. В щата Тексас например 23% от учителите са мъже, а в началната училищна степен дори 28%. За последните 10 години във всички щати сериозно е нараснал броят на мъжете, работещи като касиери в банка, сервитьори в ресторант или пък на рецепция в хотел.

Голяма част от анкетираните мъже признават, че новата им работа се е оказала по-тежка, отколкото са очаквали. Същевременно усилието си заслужава, защото мъжете продължават да печелят повече от жените - вкл. в доминираните от жени професии. Има още една особеност - докато мъжете, които навлизат в "женски" професии, бързо и сравнително лесно се изкачват до шефски позиции, то жените в професии, доминирани от мъже, обикновено остават на по-долните етажи в йерархията на службата или фирмата. Дълго време експертите търсеха начини за постигане на по-пълна интеграция на половете в отделните професии. Сега изглежда, че този процес се случва от само себе си.

Удовлетворението е по-важно от парите

"Ненавиждах професията си", разказва Джон Кук, бивш консултант в компютърна фирма с годишна заплата от 150 хиляди долара. Точно затова Кук се е преквалифицирал като болногледач. Началната му заплата сега възлиза само на 1/3 от старата, но 55-годишният мъж е доволен. Сегашната му професия му дава нещо, което никога не е имал преди - например целувка по бузата или прегръдка от дете, след като е помогнал на болната му детегледачка.

Много от участниците в анкетата на института "Пю" са посочили същите или близки причини за смяната на професията. Сред тях са и по-малкото стрес на работното място и повече свободно време за себе си и за семейството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 LeOnArDo

    0 1 Отговор
    Na takiva Proto tipi takiva raboti Podhojdat da vurshata a ne Mijkata rabota da vurshat a da vurshat P..karskata rabota na Hlqba Mekoto Na rabotata Mekoto :D TOVA E Pilna Prostotiqa Na Amerikanec Mlad Chovek da vurshe P..karska Rabota Kato go chaka Mijkata fizicheskata Umstvenata rabota utiva da Gleda deca da gleda Bolni kato Medicinski sestri Malee Le :D Kade ostava Mijkoto dostoinstvo we :DDDD
  • 2 дивака

    2 1 Отговор
    #1 : Кефиш ме, Леонардо Може ли да си толкова недостижим писател, а нищо да не ти се разбира?! То тоя български явно непосилно труден се оказва за някои творци и книжовници Що не се върнеш в гората, от която си излязъл, пещерни човече, че аман от такива като теб Защо се мъчиш да правиш нещо, което не ти се отдава?! Вземи си поука и се кротни А тия истински щатски "мъже" са се преквалифицирали в милосърдни сестри или по-точно казано - "долни леви педали"
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Уфффф...

    1 0 Отговор
    ...а едно време к'ви п...раси имаше.....направо магьосници...:)))