Last news in Fakti

9 Септември, 2019 16:30 1 472 6

Приключи плановият ремонт на американска ТЕЦ

  • тец марица изток - 3-
  • тец „контурглобал марица изток 3“

Въглищната централа ще осигури допълнителни 202 МВч за нуждите на НЕК и пазара на електроенергия

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ завърши плановия годишен ремонт на втори енергоблок седмица преди крайния срок и така дава възможност на Националната електрическа компания (НЕК) за достъп до 202 МВч допълнителна мощност в случай на необходимост.

Централата приключи успешно ремонтните дейности и на останалите три енергоблока, предвидени за настоящата календарна година. Работата по блок 1, 3 и 4 продължи три седмици, докато блок 2 отне 65 дни на експертните екипи. През това време беше извършена задължителната профилактика на съоръженията за осигуряване на сигурна и безопасна експлоатация на цялата централа.

„Като една от най-модерните производствени мощности в България, ние сме важен стълб за системата особено при големи натоварвания и извънредни ситуации. Затова се грижим нашата централа да бъде в най-добро техническо състояние, за да може да работи надеждно и ефективно. Добре планираната програма за ремонт ни позволява да работим сигурно и да постигаме над 85% разполагаемост годишно“, заяви изпълнителният директор на централата Красимир Ненов.

Ремонтната кампания и задължителната проверка на системите бяха предшествани от подробен анализ на дейността на централата в предходни периоди. Специално формирана работна група имаше задачата да планира и приоритизира видовете ремонтни дейности, които бяха поверени на външни подизпълнители и дългосрочни партньори със сериозен ангажимент по поддръжката на съоръженията.

Благодарение на синхронизираните усилия на екипите на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и всички подизпълнители, процесът по планов ремонт на централата бе завършен в пълния си обем преди поставените крайни срокове. Както и до този момент, организацията на дейностите и управлението на процеса бяха съобразени с най-строгите правила за безопасност.

ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3” е една от най-често използваните от ЕСО централи за първично и вторично регулиране на енергийната система на страната. Тя покрива базови и подвърхови натоварвания, може да се включва бързо, има голям капацитет и е от ключово значение за устойчивостта и способността на системата за възстановяване след аварии и смущения.

"КонтурГлобал Марица Изток 3" притежава и управлява първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. Централата произвежда 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо

    13 1 Отговор
    Тия провериха ли ги дали няма да горят боклук?
  • 2 Кога

    15 0 Отговор
    ще им прекратяват договорите на тези обирджии?
  • 3 Миризлив пор

    8 0 Отговор
    Ей как хубаво сте ги изтипосали, я споменте само и на каква цена им се изкупува тока и кой го плаща този ток, реално го плащат домакинствата а евтиния ток отива за износ.
  • 4 Гост

    6 0 Отговор
    естествено че ще ги ползват, по договор са длъжни да изкупуват всичко което произведат => нашите са длъжни да купуват всичко...
    кога свършва този АД? Тия договори ми изглеждат като безкрайни.
  • 5 НИКОЙ

    0 0 Отговор
    Ако работиш там, ще разбереш в един или друг смисъл
  • 6 Ясен

    2 0 Отговор
    Всичко е мед масло в контур Глобул, върнахте ме 30 години назад в развития комунизъм.