18 Юни, 2012 14:25 684 0

Над 80 пъти повече са договорените и разплатените средства по ОП "Транспорт"

  • европари-
  • оп "транспорт"-
  • ивайло московски
Над 80 пъти повече са договорените и разплатените средства по ОП "Транспорт" - 1
Снимка БГНЕС

Над 80 пъти е нараснала сумата на договорените и разплатените средства по Оперативна програма „Транспорт” за последните 3 години. Това отчете министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на дискусията „Научени уроци от настоящия програмен период”, която се организира в рамките на изложението „Европа за нас”.

„Към днешна дата са договорени 92% от бюджета на програмата или над 3,6 млрд. лв., а изплатени са над 1,190 млрд. лв. или около 30%”, каза министър Ивайло Московски. По думите му в средата на 2009 г. тези цифри са били тревожно малки, но благодарение на предприетите мерки ОП „Транспорт” отчита все по-добри резултати.

„Надявам се да успеем да се възползваме максимално бързо от европейското финансиране за БДЖ „Пътнически превози”, допълни Ивайло Московски. Той обясни, че Европейската комисия е одобрила предложението да бъдат отпуснати средства за закупуването на нови влакове през следващия програмен период. „Надяваме се да съкратим максимално сроковете и още другата година да стартираме процедура за закупуването на нови влакове”, каза министърът.

„Много важно за нас е да успеем да реализираме и проектът за модернизация на Централна жп гара в София в най-кратки срокове”, съобщи Ивайло Московски. „Колегите от НКЖИ вече са готови с документацията по проекта, като трябва да се изчистят само някои технически въпроси и се надявам, че през 2014 г. това съоръжение ще има модерен, европейски облик”, допълни той. По думите му благодарение на тези проекти железопътния ни транспорт има шанс да излезе от тежката криза, в която се намира през последните 20 години и да придобие съвременен, европейски облик.

Ивайло Московски се спря и на другите проекти, които завършват тази година като акцентира, че благодарение на добрата работа е договорено с Европейската комисия още два етапа от софийското метро да се реализират през този програмен период.

В днешната дискусия участие взеха и министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, главният директор на ГД „Програмиране на регионалното развитие” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, главният директор на ГД „Европейски фондове за конкурентоспособност” в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма Кирил Гаратлиев, директорът на дирекция „Оперативна програма „Техническа помощ” Ирена Първанова, главният директор на ГД „Европейски фондове, международни програми и проекти” в Министерството на труда и социалната политика Наталия Ефремова, директорът на дирекция „Оперативна програма „Административен капацитет” в Министерството на финансите Моника Димитрова, главният директор на ГД „Управление на териториалното сътрудничество” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Мария Дузова, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов и заместник-изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Ирена Пенчева.

Изложение „Европа за нас” се провежда в периода от 16 до 18 юни под патронажа на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Организира се от Българския икономически форум в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Столична община. Участие в него взеха управляващите органи на всички оперативни програми, представители на местната и изпълнителната власт, на бизнеса, на бенефициенти по различни проекти и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА