Last news in Fakti

20 Юни, 2012 10:42 2 281 0

Руската преса: Петролен шахмат в България

  • кирсан илюмжинов-
  • петрол холдинг

Покупката на „Петрол Холдинг“ от Кирсан Илюмжинов е част от неговия план за придобиването на активи в чужбина. По този начин в. „Ведомости“ коментира сделката в статия „Нефтен шахмат“.

Верен на повелята на Кремъл президентът на Международната федерация по шахмат възнамерява да основе фонд за инвестиции в Русия, отбелязва в. „Ведомости“.

Стойността на придобитите от Илюмжинов 52,5% от „Петрол Холдинг“ се оценяват на около $105 млн., пресмята за „РБК дейли“ анализаторът от инвестиционния фонд „КапиталЪ“ Виталий Крюков.

Въпреки това Кирсан Илюмжинов има намерение да увеличи дела си в „Петрол” до 100%, прогнозира в. „Коммерсант”.

Регистрираната в Швейцария компания „Cre­dit Mediterranee”, която принадлежи на Кирсан Илюмжинов, закупи дял от 52,5% в българския доставчик на горива „Петрол”, уточнява „РБК дейли“. Този пакет бе закупен от двама руски бизнесмени – Денис Ершов и Александър Мелников, които притежаваха съответно 47,5% и 5%. Двамата акционери в дълъг период от време бяха в конфликт с третия съсобственик на компанията – българския бизнесмен Митко Събев, който притежава останалите 47,5% от акциите.

„Петрол Холдинг”притежава 361 бензиностанции, 80 хранилища за петрол, три пристанищни терминала, хотели, казино и дори авиокомпания. Сумата по сделката не се разкрива, уточнява. „Ведомости“. Анализатори смятат, че цената само на петролните активи е около един милиард долара, но компанията също така има големи дългове, а на купувача са наложени задължения да вложи значителни средства за модернизацията на бензиностанциите.

Илюмжинов определя закупуването на „Петрол Холдинг” като изгодна сделка, тъй като „Петрол” има монополни позиции на българския пазар на петролни продукти.

Лента.ру обаче отбелязва, че един от основните конкуренти на „Петрол“ е руската „Лукойл“, която притежава около 100 бензиностанции в България.

Руските медии припомнят, че българската Комисия за защита на конкуренцията е потвърдила, че има данни за картел на пазара на горива, в който влизат основните играчи на пазара, сред които са „Петрол“ и „Лукойл“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА