Last news in Fakti

26 Юни, 2012 16:41 1 673 0

Семерджиев: Трябва норма за разходите в газовата инфраструктура

  • дкевр-
  • газ
Семерджиев: Трябва норма за разходите в газовата инфраструктура - 1
Снимка: БГНЕС

 

 

Трябва да се определи колко е допустимият разход за технологичните нужди на газовата инфраструктура. Това заяви председателят на Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Той се срещна с представители на компании, работещи в газовия сектор за обсъждане на предложената от комисията методология за изчисляване на загубите при дистрибуцията на въпросното гориво.

Необходимостта от приемането на тази методика е необходима за плащането на допълнителния акциз на природния газ, заяви председателят на ДКЕВР. За съставянето на финансови документи няма как да правим отчетите индивидуално, а да се отчита процент, който най-добре отразява средни показатели, поясни Семерджиев. Според него никога няма да може да се оцени съвсем точният процент, затова от ДКЕВР ще се наблюдават и данните от минали години и ще разчитат на натрупване на опит в процеса на работа.

Нашата оценка е, че структурата, която ни е представена, е много добре направена, коментира Ромен Кишкин, представител на "Булгартрансгаз". Ние смятаме, че в оценката трябва да се включи подтекст за разходи за извършване на ремонтни работи. Причина Кишкин посочи в това, че по време на някои ремонти има изхвърляне на обеми газ в атмосферата, които се отчита в баланса на газа. От "Булгартрансгаз" зададоха въпрос дали загубите в системата, т.нар. дебаланс, дали трябва да бъдат включени в технологичните разходи.

Поискахме нормиране на загубите, защото при разговорите с отдел "Акцизи" на митниците разбрахме, че се начислява акциз и на загубите, каза представителят на "Ситигаз" Александър Кожухаров. От тази гледна точка в другите сектори, в които се продават горива, има норми за загубите. Според Кожухаров има желание от страна на митниците да се реши въпросът, но той е извън техните правомощия. От "Рилагаз", "Софиягаз" и "Булгаргаз" ще представят писмени становища по въпроса преди следващата среща между представителите на дружествата и ДКЕВР.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА