Last news in Fakti

21 Юни, 2012 10:19 1 140 2

Делян Добрев: Добиваме газ в Черно море

  • делян добрев-
  • газ-
  • черно море
Делян Добрев: Добиваме газ в Черно море - 1
Снимка: БГНЕС

До три-четири години България ще може да добива природен газ от находищата, намиращи се в блока „Хан Аспарух" в Черно море.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той откри конференцията „Проучване и производство на нефт и газ - новата технологична граница".

Интерес към „Хан Аспарух“ в Черно море вече са проявили три три енергийни гиганта - американската Ексо Мобил, френската Тотал и английската Мелроуз.

Към 4 юли компаниите трябва да дадат и финансови предложения, а към края на месеца ще е ясен и победителят. В проучването е включен и един дълбок сондаж 5000 метра. Това ще отнеме няколко години. Важното е, че ние вървим по пътя на това да проучим тази територия. Почти сигурен съм, че ще открием количества и те ще бъдат значителни, очаква Делян Добрев.

Предварителните очакванията са за залежи, които да се разработват през следващите 30-години.

Находищата в Калиакра и Каварна, от които се добиват около 400 млн. куб. м. газ годишно, покриват около 15% от вътрешната консумация на синьо гориво, припомни Делян Добрев. Той отбеляза, че предстои експлоатацията в Каварна изток и Девенци. Разработката на наши находища е перспективна, защото осигурява около 40% по-евтина газ.

На този етап няма опасност България да не участва в „Южен поток”. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Подкрепяме проекта "Южен поток". Смятаме, че той е печеливш за България, но трябва да уточним всички подробности, обясни енергийният министър.

Българската част от проекта „Южен поток” трябва да бъде финансирана със заемни средства. По този начин ще намалее рискът за Българския Енергиен Холдинг ЕАД като акционер в дружеството с инвестиция със собствени средства.

От друга страна – трудно ще осигурим необходимите средства за съфинансирането, дори и на 30% - каза Делян Добрев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 георги

    0 0 Отговор
    Ще добиваме ГАЗ от разлагащите се в морето от туризъма фекалии