Last news in Fakti

1 Юли, 2012 12:55 815 1

Семерджиев: ДКЕВР не прави прогнози

  • дкевр
Семерджиев: ДКЕВР не прави прогнози - 1
Снимка: БГНЕС

ДКЕВР няма нито задължение, нито отговорност да прави прогнози. Начинът, по който е структуриран целият процес се контролира изцяло от операторите. Това каза пред БНР председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Ние получаваме един път годишно прогнозата на операторите. Обясних каква е причината за промяната в цената, зелената добавка беше направена по заявлението на операторите към края на парил. За последните 2 месеца има изключително уникално скоростен инвестиционен процес за изграждане на фотоволтаици, които променят съществено прогнозата. Едно е предвиждането, друго е работата с документите. Имаше индикации, че може би ще се ускори инвестиционният процес, но той се контролира от операторите, добави Семерджиев.

Когато сме коригирали прогнози на операторите досега, мога да изброя десетки случаи от преди години, че нашите прогнози винаги са се сбъдвали. Цените и зелената добавка бяха определени по заявленията на дружествата към началото на май. Такива са всички изявления и публикации. Това, което се случи през май и юни като процеси се контролира изцяло от НЕК, повтори Семерджиев.

Той каза, че операторите контролират този процес и въз основа на това те са подавали информация към ДКЕВР. Когато се дава заявлението на едно дружество, се прави доклад, дават се бележки по доклада. Крайното решение се взема към момента, когато се съберат всички обстоятелства, които могат да повлияят на промяната на един или друг параметър, обясни Ангел Семерджиев. Той отбеляза, че в цената на тока изненада е само един от компонентите, една от добавките е изненада. "Нито един от другите елементи, който определя цената, не е бил коригиран в този срок", поясни Семерджиев.

От своя страна Михаил Андонов, директор на БЕХ обясни, че новата цена, която беше обявена, се отразява положително върху паричните потоци на НЕК. Андонов коментира увеличението само на зелената енергия. "НЕК, която прави разчетите, беше посочила близка до тази цена, която в момента ДКЕВР обяви и действа от днес. Дефицитът, който беше обявен при 10% увеличение на цената, сега ще бъде покрит за новия регулаторен период. НЕК не би трябвало да се намира в сегашното финансово положение, ако всички си плащаха", посочи Андонов.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев каза, че според него се е получила неприятна изненада. "Въпросът е оттук нататък да не се изненадваме по този начин. А от 1 април да знаем какви са прогнозите. Вчера обсъдихме възможността енергийните помощи да бъдат завишени. Енергийните помощи от 282 лева за отоплителния сезон ще бъдат увеличени с увеличаването на процента на електроенергията с 13%, за да могат да бъдат компенсирани хората", заяви Добрев. Тоест добавката за енергийната помощ ще бъде също 13%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Белчо и Сивушка

    0 0 Отговор
    ДКЕВР не прави нищо освен сметки със съмнителни тайни формули и пари под масата.