Last news in Fakti

25 Ноември, 2019 19:42 1 665 31

АОБР с предложения за работници от трети страни

  • аобр-
  • законодателство-
  • трудова миграция

Те са описани в писмо до вицепремиера Марияна Николова

АОБР с предложения за работници от трети страни - 1
Снимка: БГНЕС

Включване на сектор "Строителство" в Списъка икономически дейности със сезонен характер за облекчен достъп на строителен персонал от трети страни до пазара на труда до 90 дни и облекчен режим за наемане на граждани на трети държави на позицията "Международен шофьор" са сред предложените от Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ промени в нормативната уредба за трудовата имиграция. Те са описани в писмо до вицепремиера Марияна Николова, която е председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество, разпространено от пресцентъра на Българската търговско-промишлена палата.

Сред другите предложения на работодателите е предвидените от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност /ЗТМТМ/ ограничения за гражданите на трети държави, работещи за местния работодател, да не надвишават 20 на сто (респ. 35 на сто за малки и средни предприятия) от средносписъчната численост на наетите по трудово правоотношение да се завиши на 35 на сто (респ. 50 на сто за малки и средни предприятия). В правото на ЕС - респективно в законодателството на другите страни членки, няма изобщо такива ограничения, се изтъква в писмото на работодателите.

Целта на предложенията е съществено да се промени нормативната среда за улесняване на привличането на работна сила за българския трудов пазар от трети страни, като се улесни и ускори процесът по получаване на право за пребиваване и работа, изтъкват в писмото си работодателите.

Според тях направените промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност в известна степен са облекчили частично вноса на чуждестранна работна ръка /главно при сезонната заетост/, но все още режимът за внос остава най-рестриктивен в сравнение с другите източноевропейски страни.

България е в челните места измежду държавите с най-големи затруднения при попълването на вакантните длъжности, като 62 на сто от мениджърите са срещнали трудности при намирането на подходящ персонал, се посочва още в писмото до вицепремиера. Необходим е квалифициран технически персонал, оператори на машини, инженери, IT специалисти, счетоводители, мениджъри продажби, шофьори, работници в туристическия бранш (хотелиерство и ресторантьорство), неквалифицирана работна ръка, продавачи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варчев

    43 1 Отговор
    Нашите "честни частници" и главанаци не им увират главите че- и от Антарктида да търсите работници като НЕ им плащате няма никой да ви работи или ще дойдат за няколко дни и до там !!!
  • 2 Да ви е у умниците

    21 1 Отговор
    Значи държавата трябва да подкрепя развитието на сивия сектор ? Строителство, туризъм.....Нещо се объркАх ! Чакай да не се разсейвам, че Каролев такива глупости плещи за болничните - работодателите плащали ПЪРВИЯ ден, втория и третия - от НОИ. Да го е... у експерта!
  • 3 мали мали

    19 1 Отговор
    Абе досега от турция един работник не знам да е дошъл да работи в бг-то а лирата е паднала не знам си до къде,а наще си боцкат там аи на почифка си ходят
  • 4 Васил

    24 1 Отговор
    Тия па кой ще дойде да бачка в Африканска държава като нашата дрогата много зле им влияе
  • 5 Хойко

    25 0 Отговор
    Не работници, а депутати внесете от някоя нормална държава
  • 6 Ами

    32 2 Отговор
    Нямате работници защото давате малки и мижави заплати. Искате първите дни от болничния да е за сметка на работника. Ами уважаеми господа никои няма да ви работи за благодаря. Създайте добри условия за труд, добри заплати и най вече добро отношение. И не забравяйте, че ние Ви изкарваме парите ако ни няма нас и вас няма да Ви има. Така, че първо си помислете какво искате да направите и кажете.

    Коментиран от #11

  • 7 JPower

    30 1 Отговор
    Масово българина работи за заплата с, която едвам оцелява!!! Тия ""работодатели"" защо си мислят, ако изобщо могат да мислят,че работещ от трети страни,ще издържи на 600-800лв. В България...!!?? Проблема не е в българина,а в заплащането....ако ще и от луната да внесат работници, с това заплащане, НИКОЙ няма да им работи!!! Направете минимална заплата 1200 лв. Нето, и тез които не могат да плащат тия заплати, да затварят!!!
  • 8 Алооо

    29 1 Отговор
    Льольовци нали като дойдат работници от друга държава ще трябва да живеят някъде. И само ми обяснете как с минимална заплата ще плаща наем минимум 400лв, сметки минимум 200лв, храна минимум 300лв. Ами другите консумативи или дрехи, и то какво стана поне 2000лв заплата. А забравих и децата като включиш. Май си правите криви сметки или сте склонни да давате тези пари на чужди граждани вместо на нас българите.

    Коментиран от #10

  • 9 Гост

    2 26 Отговор
    Аз вземам голяма заплата,защото работя здраво.За мързеливците няма голяма заплата.Стига сте ревали ами се хващайте да работите.За писане по форумите няма да вземете кой знае колко пари.

    Коментиран от #20

  • 10 Гост

    2 26 Отговор

    До коментар #8 от "Алооо":

    Кой работи на минимална заплата?Само някой абсолютен некадърник може да ходи на работа за 600-700лв.Аз съм от Плевен и тук даже и шивачките вземат по 1000лв заплата.Само мързеливци и негодници са на ниски заплати.

    Коментиран от #12, #16

  • 11 nnn

    4 10 Отговор

    До коментар #6 от "Ами":

    Докато използваш израза "дават" заплати все ще си на минимална.Заплата се изкарва,а не се дава.Дават се социални помощи.

    Коментиран от #13

  • 12 Хората

    18 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Които взимат минимална заплата не са мързелив и негодници. Не забравяй, че има лекари и медицински персонал които работи за без пари. И рано или късно стигаш до тези негодници и мързеливци. Не съди никои всеки е важен със своята работа за съществуването на всеки от нас. Трябва да цениш чуждия труд, а не да съдиш.

    Коментиран от #14

  • 13 Да така

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "nnn":

    Е ти си изкарваш или изработваш заплатата, но те ти я дават.

    Коментиран от #15

  • 14 Гост

    6 8 Отговор

    До коментар #12 от "Хората":

    Боже,опази да стигам до доктори дето вземат 600лв.НИКОЙ....АМА НИКОЙ кадърен доктор не взема 600лв.

    Коментиран от #25, #31

  • 15 nnn

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "Да така":

    Въпрос на възприятие.Аз мисля че си я изкарвам....с труд.Тоз който си мисли че му я дават...явно е мързелив.
  • 16 Иван

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Къде в Плевен шивачките взимат 1000 лв. Може би на входовете на града,а ти сигурно си им колежка
  • 17 Иван

    9 2 Отговор
    Къде в Плевен шивачките взимат 1000 лв. Може би на входовете на града,а ти сигурно си им колежка
  • 18 Щерю

    7 3 Отговор
    Я СИ БАЧКАЙТИ ДЕЕБА ВАШТА МАМА ЕВРЕЙСКА
  • 19 778

    16 1 Отговор
    Всички тези трябва да бъдат избити чрез показен разстрел! Като не им харесва тук на великите български работодатели да емигрират в други страни! Мръсни робовладелци изедници.
  • 20 гост

    14 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Къде работиш ЗДРАВО бе гълъбче !!!!!! Я ела в при мен да правиш акумулатори да ти се напълни кръвчицата с олово и да вземеш 900лева от които 600 чисти !!!!!!! Я се запитай откъде тез пари у тез работодатели за теия заводи струващи милиони !!!!!

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ФАКТ

    4 1 Отговор
    Те тия от трети страни,така ще работят,че пушек ще се вдига !!! ГЛУПАВИ РАБОТОДАТЕЛИ-ИЗТЪРВАХТЕ ПИТОМНОТО,а сега ще гоните ДИВОТО !!! Тепърва ще ги учите на навици за работа,за отговорност и на език !!! ДОКЪДЕ я ДОКАРАХТЕ !!! КОЛКО хубаво ,би било да работите с нашите кадърни българи,работливи и отговорни !!! Поне повечето от нашите специалисти са такива,ама сега работят за чуждите държави !!!
  • 24 ГосТ

    4 0 Отговор
    Сега виждате ли кой вкарва емигранти в Европа, за да прави дъмпинг на европееца ? Това е за да имат достатъчно за поршета и яхти. Сега виждате ли защо жълтите жилетки палеха поршетата ? Не знам откъде накъде някакъв който продава бисквити или прави изкопи трябва да има яхта ? Ма откъдя накъдя ба !
  • 25 ГосТ

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    В Плевен имате ли кадърни доктори бе пич 😂 Щото аз познавам един много кадърен с много тежка специалист и взема малко повече от шивачките в Плевен. Разбира се, сина и дъщеря му не са в България. Хммм правят дъмпинг на германците...което си е истина
  • 26 Някой

    3 0 Отговор
    В България има няколко основни фактора че няма хора за работа.
    Всеки трети бизнесмен, депутат общинар кмет.
    Малки заплати с високи претенции.
    Какво излиза че България е страна с бизнес възможности но всеки иска да е командващия. Е няма как да стане
  • 27 Балканец

    5 0 Отговор
    Няма вече кой да работи ангария на чорбаджиите. Ще напълнят България с африканци и туземци, както Франция се напълни с такива.
  • 28 Димов

    8 0 Отговор
    Богатите хрантутници от всички страни по света отдавна са приели ново мислене, че хората не се делят на Българи, Руснаци, Турци, Американци и Албанци, а се делят на бедни и богати. Богатите отдавна почнаха да заменят населението на цели държави с такова, от други държави. Вкарват по-евтина работна ръка, и променят цялото население, само и само да печелят от евтин труд. Богатите не ги интересува, че затриват цяла нация. За тях е важно на годишния отчет, най-долната кутийка (печалбата), да е с по-голяма стойност. Винаги има някой индианец, който да е навит да работи по-евтино от българина. Ще го намерят, ще го поканят, ще го омаят и ще го докарат тук, на пъпа на София, да заеме работното място на бай Киро. Индианеца ще бъде последван от родата си, а те и от други родове. Скоро ще си направят махала, квартал, общност, партия, и ще почнат да си коват закони. А бай Киро ще емигрира към Германия, или Англия, където ще е българският индианец. Кръговрата е ясен. Върти се вече яко. Спирка няма. България чезне с всеки изминал ден. Защо? Защото пуснахме предрешените вълци в кошарата.
  • 29 ФАКТ

    4 0 Отговор
    Да ГРАБВАМЕ тоягите !!!! ВИНАГИ са ни лъгали !!! Ама СЕГА ще си вкарат един ГОЛЯМ АВТОГОЛ с чужденците !!! А те не излизат ли по-скъпо на държавата???
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.