3 Юли, 2012 15:50 891 2

Мирослав Найденов: Хлябът няма да поскъпва

  • мирослав найденов-
  • хляб-
  • ток
Мирослав Найденов: Хлябът няма да поскъпва - 1
Снимка: БГНЕС

 

Няма основание за поскъпване на хляба заради по-високата цена на тока, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Според него повишената цена на тока формира малък процент от себестойността на хляба и евентуално поскъпване на това основание би било спекулативно. Министърът каза още, че засега няма промяна и в цената на пшеницата от новата реколта, което да бъде причина за поскъпване на хляба.

Всички приказки за шоково поскъпване на продуктите и стоките са неоправдани, прогнозирам не повече от два процента повишение на цените.

Това обяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев, цитиран от БНР. Според него поскъпването на тока и природния газ вече е влязло в цените на едро и на дребно, преди то да влезе в сила от 1-ви юли.

Миналата седмица стана ясно, че цената на тока ще се повиши с 13%, вместо заплануваните 10%. Обяснението от ДКЕВР бе повишеното изкупуване на количества електроенергия от ВЕИ, които се плащат от НЕК на преференциални цени. Последваха протести от опозиция, синдикати и работодателски организации. Според тях тази цена не само ще удари пряко семейните и фирмени бюджети, но и ще доведе до повишение на цените на стоките. Чуха се и искания за оставки.

Потреблението на скъпи продукти и стоки все повече се свива, обясни още Стойчев, а именно те носели в цената си най-много енергия. Според него пример за натиска на потреблението е уравновесяването на цените при млечните продукти.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скъсан българин

    0 0 Отговор
    Стига с тоя хляб бе.Кожите ни съдрахте.Бандити.
  • 2 .........

    0 0 Отговор
    Хлябът може да не поскъпне,но САЛАМА със сигурност ще се вдугне.
    Ще лапаме бубата яко тази зима.