Last news in Fakti

26 Юли, 2012 13:02 1 046 1

Мирослав Найденов: Скъпото зърно помпа цената на хляба

  • зърно-
  • мирослав найденов

Основната предпоставка за поскъпването на хляба е високата цена на пшеницата, а не високата цена на тока. Повечето големи хлебозаводи работят на газ и цената на електричеството формира едва 5-6 на сто от цената на насъщния. Това заяви в сливенското село Гавраилово министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Очакванията за лоша реколта в Черноморския регион и в САЩ влияят в момента върху цената на зърното, каза Найденов. Той уточни, че докато не се прибере пшеницата в Русия и Казахстан цената й не може да се закове или да има някакви надежди за намаляването й. Премиерът Бойко Борисов се е разпоредил Мирослав Найденов и вицепремиерът Симеон Дянков да изготвят и представят анализ за ситуацията към момента по цялата верига зърно-хляб. Анализът ще бъде представен на 27 юли.

Реколтата от царевица също е застрашена, ако скоро не паднат дъждове, каза още министърът. Царевицата е основен продукт за фураж и се очаква повишаването и на неговата цена. Затова само преди дни държавата и приключила с плащанията към производителите на фураж.

Министърът на земеделието съобщи още, че се обмисля да бъде отправено предложение към Европейската комисия да се разреши плащането на евросубсидиите да става през месец октомври, а не през декември както е сега. За тази промяна настояват и различните браншови организации в селското стопанство.

Мирослав Найденов е в село Гавраилово, където присъства на традиционния празник „Златна праскова".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мирослав Найденов

    0 0 Отговор
    Ще науча българите на здравословен глад......