19 Декември, 2019 14:05 988 5

Зам.-министър: Търговията с Канада нараства

  • лилия иванова-
  • канада-
  • търговия

Иванова изтъкна, че данните за стокообменът между България и Канада бележат значителен ръст през последните години, като само за 2018 г. нарастването е в размер на 29%

Зам.-министър: Търговията с Канада нараства - 1
Снимка: МИ

Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова проведе среща с Н.Пр. Кевин Хамилтън, посланик на Канада със седалище в Букурещ, Румъния, акредитиран за България. Двамата обсъдиха търговско-икономическото сътрудничество между двете страни, всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада /СЕТА/, както и подкрепата на Канада за членството на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/.

Иванова изтъкна, че данните за стокообменът между България и Канада бележат значителен ръст през последните години, като само за 2018 г. нарастването е в размер на 29%, което отразява основно 60%-ното увеличение на българския износ.

Наблюдава се сравнително устойчива тенденция на увеличаване в стойностно изражение на износа за Канада на редици стоки като: фармацевтични изделия, слънчогледови семена, оптични влакна, интегрални схеми, земеделски машини, металообработващи инструменти, сметачни машини и касови апарати, части за двигатели, козметични продукти и др.

По думите ѝ СЕТА постига изключително високо ниво на либерализация на търговията. „Очакванията са неговият положителен ефект върху българската икономика да се изрази не само чрез директния стокообмен между България и Канада, но и благодарение на глобалните вериги на стойността, върху които споразумението несъмнено ще има влияние“, допълни тя.

Посланик Хамилтън посочи, че вече 14 европейски държави са ратифицирали СЕТА, както и че Канада подкрепя страната ни в процеса на присъединяване към ОИСР. Икономическият зам.-министър заяви, че България оценява високо тази подкрепа.

„Бих искала да изразява нашата признателност за подкрепата на Канада в търсенето на консенсус по разширяването на ОИСР с включване на България и Румъния като пълноправни членове в Организацията. Очакванията ни са България да получи покана и конкретна дата за започване на преговорите за присъединяване към ОИСР възможно най-скоро, в рамките на следващата година“, посочи Иванова.

По време на срещата двамата обсъдиха и възможностите за провеждане на съвместен бизнес форум в България в сектори с висок потенциал за инвестиции.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 федо

    2 2 Отговор
    Лили зам. министър ....че и прогнозира....
  • 2 ПЕНКО

    0 3 Отговор
    НЯМАМЕ НУЖДА ОТ НЕЩО ПРОИЗВЕДЕНО В КАНАДА ...А ТЕ НЯМАТ НУЖДА ОТ НЕЩО ПРОИЗВЕДЕНО У НАС !!! ДА ВЪРТИШ ПРАВИТЕЛСТВЕНА ДАЛАВЕРА В УЩЪРБ НА БЪЛГАРИТЕ И НА СТЕНАТА ТИ ДА СТОИ ПОРТРЕТ НА ЛЕВСКИ Е ...!?!?!? И ,ПОСЛЕ..."ЗАЩО СЪМ В АДА " !!!!!!!!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Ал та фанах Атаопънах

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕНКО":

    АА! Всъщност имат нужда от наша стока! Трябва да изтъргуваме остатъка от българския народ на добросъвестен робовладелец.
  • 4 Рошко

    2 0 Отговор
    Ъхъ нали изнасяме, крадът ни златото, пуснаха новия рудник там някъде из Крумовград
  • 5 Анонимен

    0 1 Отговор
    Ама то в Канада освен марихуаната друго не отглеждат бе.... Откакто я легализираха всеки , оранжерии прави...