10 Юли, 2012 12:50 791 1

Спорен текст блокира увеличаване на лекарските заплати (обновена)

  • лекари-
  • заплати-
  • мз-
  • ктд-
  • десислава атанасова

Спорен текст попречи да бъде подписан нов Колективен трудов договор за здравеопазването. Синдикатите обвиниха работодателите, че в последния момент са поставили като условие в договора да бъде гарантирана финансовата стабилност на болниците, които са търговски дружества.

Как синдикатите да подпишат текст, че се гарантира финансова стабилност на болниците, след като не е в техните правомощия да направят това, попита д-р Иван Кокалов от КНСБ.

Д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването, се зае да обяснява какво се разбира под "финансова стабилност" и едва ли не поиска с Договора да бъде променена системата на финансиране на болниците, като отпаднат прогнозните бюджети и субсидиите.

Никой от присъстващите не успя да убеди Димитров, че мястото на такива промени е в други документи. Здравният министър Десислава Атанасова заяви, че няма да постави подписа си под договора, докато не се постигне разбирателство между страните.

С Договора трябваше да се гарантира влязлото от 1 юли увеличение на заплатите в здравеопазването. В навечерието на подписванетоДесислава Атанасова уточни, че между 10 и 20% се увеличават средствата. Най-сериозен ръст има при новопостъпващите медицински сестри. С проекта на КТД се предвижда нощният труд вече да не е 50 ст., а да бъде 1 лев.

Здравният министър Десислава Атанасова призовава синдикатите и  работодателите в сектора към консенсус по спорните въпроси и приключване преговорите по подписване на  Колективния трудов договор (КТД) в отрасъл „Здравеопазване”. Спорен текст, внесен в последния момент, отложи подписването на договора, който установява осигурителни и трудови права на работещите в здравния сектор.

Постигането на съгласие и подписването на новия КТД е изключително важно, тъй като ще се отрази пряко върху възнагражденията на  работещите в сферата на здравеопазването, съобщават от пресцентъра на здравното министерство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Захарче

    0 0 Отговор
    Ха сега спорете до края на мандата , че да дразните здравните работници !