Last news in Fakti

11 Юли, 2012 12:20 962 0

Десислава Атанасова: Надценките падат с 2%

  • десислава атанасова-
  • здраве-
  • аптека
Десислава Атанасова: Надценките падат с 2% - 1
Снимка: БГНЕС

Идеята с 2 % да паднат надценките на търговците на едро и на дребно на лекарствените продукти нямала да застраши сериозно финансовото състояние на аптеките.

Това коментира преди началото на правителственото заседание здравният министър Десислава Атанасова.

В момента по наредбата се води публичното обсъждане, а в четвъртък се очаква да се проведе среща между всички заинтересовани страни, отбелязва бТВ.

В трите групи лекарствени продукта - от 0 до 10 лева, от 10 до 30 лева и над 30 лева, намалението на надценката ще се усети по различен начин. В първата ценова група намалението на цените ще бъде съвсем малко в рамките на стотинки, но с всяка следваща ценова група то се увеличава. За лекарствени продукти с цена над 30 лева, намалението ще бъде усетено от пациентите по-драстично и за някои лекарства ще бъде от 10 лева и нагоре, обясни Атанасова.

За някои лекарствени продукти около 300 лева е намалението от цената от март досега при извършването на служебните проверки за лекарствените продукти, отбеляза здравният министър. Десислава Атанасова обясни, че ще има повторен одит в болница "Лозенец" от Изпълнителна агенция "Медицински одит", при който ще се провери дали ръководството на лечебното заведение е отстранило констатираните нередности.

Десислава Атанасова каза още, че пациентските организации са подкрепили предложението на министерството за намаляване на цените на лекарствените продукти чрез понижаване на търговските надценки.

Здравният министър призова работодателите и синдикатите да се върнат на масата на преговорите, за да бъде подписан Колективният трудов договор.

Вчера стана ясно, че обявеното увеличение на заплатите на лекари и здравни работници се отлага. Синдикати, работодатели и здравното министерство не подписаха Колективен трудов договор заради добавен в последния момент нов текст. Минути преди официалната церемония стана ясно, че представителите на синдикатите не са съгласни да сложат подписите си под документа.

Днес министърът коментира, че това е изключително важно да се случи, особено за младите лекари, които сега постъпват в системата. „Не смятам, че ще има сериозен проблем с финансовата стабилност на лечебните заведения, защото и в момента над тези нива се дават работни заплати,” коментира Атанасова. Тя изрази надежда, че ще се стигне до компромисен вариант, защото това е в полза на целия персонал в лечебните заведения.

Министър Десислава Атанасова коментира и проверката в болница „Лозенец”, като посочи, че констатациите на Изпълнителна агенция „Медицински одит” са предоставени на ръководството й със срок за отстраняване на нарушенията. Ще се проведе още един одит и ако има неотстранени нарушения, ще се предприемат други мерки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА