Last news in Fakti

12 Юли, 2012 15:05 2 569 7

Вятърният бизнес съди ДКЕВР

  • българската ветроенергийна асоциация-
  • съди-
  • дкевр

Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) предприе съдебни действия срещу тенденциозното и напълно необосновано решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да намали с 22% изкупните цени за електрическа енергия от вятър от 1-ви юли 2012г., съобщиха от БГВЕА.

През последната една година на пазара за възобновяема енергия в България се развива тревожна ситуация. Законовата рамка се изменя прекалено често, като се въвеждат все повече ограничаващи мерки, целящи не да „охладят“, а да „убият“ инвеститорския интерес към сектора.

Намалението на изкупната цена за вятърна енергия е твърде голямо. То по никакъв начин не се базира на  актуалната пазарна реалност, а по-скоро на моментната политическа конюнктура и по този начин поставя под въпрос доверието на бизнеса в компетентната и независима преценка на енергийния регулатор. Зелената енергия бе превърната в удобно политическо оправдание за повишението на цените на електричеството за потребителите. А всъщност, нестабилната и противоречива държавна политика в сектора е това, което предизвиква небалансираното развитие на микса от възобновяема енергия в посока към най-скъпите източници, коментират от БГВЕА..

В същото време регулаторът в сектора, чиято задача е по обективен и прозрачен начин да балансира интересите на потребители и производители, отказва да предостави информация за това как и за какво се изразходват парите на потребителите, събирани от добавката за зелена енергия.  

Решението, с което комисията определя новите изкупни цени за електроенергия от възобновяеми източници, също е тенденциозно, изпълнено с противоречия 1 и необосновани твърдения. То влиза в директно противоречие с разпоредбите на закона цените да са недискриминационни, основани на обективни критерии и определени по прозрачен начин, твърдят от БГВЕА..

„Обжалвайки това решение, ние се борим за обективност на регулаторните органи и по-добри инвестиционни условия в България,“ заявява Себастиан Ньотликс, изпълнителен директор на БГВЕА. „За да заслужат доверието на инвеститорите и да намалят риска за инвестицията, а оттам и цената за нови мощности, решенията на регулаторните органи трябва да са обективни и прозрачни. Това, което ДКЕВР направи с цените на електричеството тази година не бе нито обективно, нито прозрачно,“ допълва той.


1 Прилагаме пример за едно от очевидните противоречия – изчисленията на ДКЕВР за нормата на възвръщаемост. Замествайки цитираните в решението изходни данни, в законово определената формула се получава 9%, а не 7%, както е заложено от ДКЕВР, твърдят от БГВЕА.

Българската ветроенергийна асоциация, като браншова организация, обединяваща мнозинството от фирмите,свързани с развитието на вятърната енергия в България, е решена чрез съда да защити интересите както на производителите, така и на потребителите на зелена енергия.

Вятърната енергия е един от най-евтините възобновяеми източници на енергия и в съвсем обозримо бъдеще ще бъде фактор за енергийната независимост и стабилност на цените на електроенергията в България.

Страната ни има потенциал да изгради 3000 МВт вятърни електрически централи до 2020 г. и да привлече над четири милиарда евро инвестиции от частния сектор. Но, реализирането на този потенциал ще бъде
възможно единствено ако съществува ясна и прозрачна регулаторна рамка.

Именно за тази ясна и прозрачна регулаторна рамка и стабилна бизнес среда БГВЕА ще се бори в съда, твърдят от вятърния бизнес.

В Българската ветроенергийна асоциация (www.bgwea.org) членуват компании и физически лица представляващи близо 80% от фирмите, активни в сектора за вятърна енергия в България, включително инвеститори, предприемачи, финансови консултанти и адвокатски дружества. Ние обединяваме усилията си, с цел да подобрим бизнес средата за вятърна енергия в България и постигнем устойчиво развитие в сектора.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вятърничав

    1 0 Отговор
    Всичко , което твърдят господата от БГВЕА е много хубаво . С едно малко "забравяне" - Цената !!
  • 2 лимонад

    0 0 Отговор
    ша превлече ... ми . тия инвестиции къде отиват ? аз не знам в БГ да се правят ветрогенератори. Т.е. изсипват се едни пари на 3та държава (китай) като се насаждат ветрогенераторите в БГ , за да може българинът като краен потребител на електричество да плаща на някой инвестицията. Ай с....р с тия глупости само.
  • 3 АТТИЛА

    0 0 Отговор
    да ми правят вятърна енергия на оная работа!!!-азнямам пари да им плащам тази енергия !!!
  • 4 исканчо

    0 0 Отговор
    Аз искам да правя хляб от трици,но няма кой да го купува.Искам някой регулатор да задължи всички ядящи хора да ми го купуват на много висока цена!!!
  • 5 игрек

    0 0 Отговор
    Ало бе!Вятърът е и мой.
  • 6 хикс

    0 0 Отговор
    Много е досадно да слушаш колко пари трябват за вятърна енергия,уж идеята че енергията е безплатна,а обикновения потребител си плаща яко.Нали идеята е на човечеството да му се облекчат мъките,то е ясно че 1 ветрогенератор струва много,но все пак вятър... Естествено големите не действат така както аз мисля и ми харесва, затова ще ги плюя до край...
  • 7 Кифла с мармалад

    0 0 Отговор
    Всички искате да се нагушите и забогатеете, чудейки се накъде да си наръгате инвестициите, който осакатиха цяла една държава.Направете енергията наполовина (нали е Фрии - от вятъра?) пък ще ви изберем и за министри и президенти.Важното е да се храним по-евтино и тн. а не всяка седмица да слушам за поскъпване на тока ;-)