8 Януари, 2020 08:00 3 384 21

През януари плащаме €165 млн. по дълга

  • дълг-
  • облигации-
  • плащания

През февруари сумата скача на нови 400 млн. лева

В средата на януари правителството трябва да погаси държавни облигации с общ номинал от близо 165 млн. евро и да се подготви за още едно изплащане на падежираща емисия в началото на февруари, която ще глътне още 400 млн. лева.

Това вероятно е една от причините Министерството на финансите да насрочи аукцион за пласиране на нови държавни ценни книжа със срок на погасяване 5 години и с общ номинал 200 млн. лева, по които годишната лихва ще е 0.01 процента. Разбира се, това няма да е цената на въпросните ДЦК. Тя се определя на базата на приетите на аукциона и одобрени от финансовото министерство поръчки и се формира от отстъпката или надбавката по номинала на книжата, която купувачите получават. Но това са подробности.

Всъщност в обявената емисия няма нищо необичайно. Тя е напълно в съзвучие с предварително обявената политика на правителството да рефинансира падежиращия дълг с пласирането на нови ДЦК. За целта в Закона за държавния бюджет за 2020-а е предвидено страната ни да поеме нов дълг с общ размер от 2.2 млрд. лева, без да увеличава общата си задлъжнялост. И постоянно да поддържа високо ниво на ликвидност. Последното означава, че фискалния резерв не бива да намалява чувствително. А точно това се е случило в края на 2019-а. Данните на БНБ показват, че в началото на декември 2019-а фискалния резерв на правителството в Централната банка е бил малко над 9.5 млрд. лева, а на 3 януари 2020-а той вече е около 7.99 млрд. лева. С други думи над 1.5 млрд. лева са изпомпани от фискалния резерв ударно за един месец. За какво? Ами за разплащане на задържаните до последния момент капиталови разходи.

Според Министерството на финансите за 2019-а те са били планирани на стойност 4.61 млрд. лева, но към края на ноември са били изпълнени на 62.1%, като в тях влизат платените изцяло близо 2 млрд. лева за самолетите F-16, припомня сайтът „Днес плюс“. Защото американците не могат да чакат. Правителството ни скача според тяхната тояга, докато българите скачат според тоягата на правителството и чакат до Никулден, а някои и до Коледа. А нищо чудно някои и да не са дочакали парите от бюджетното перо за капиталови разходи. Това ще видим, като излязат данните за изпълнението му през декември 2019 година.

Така или иначе отънелият фискален резерв също е причина за пускането на нова емисия с цел попълването му и поддържането му на нива, които не се отличават съществено от средните за 2019 година.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Официални данни

    53 5 Отговор
    През 2008 година България има 13 милиарда външен дълг, а сега е 34 милиарда. Некадърното управление на ГЕРБ, управлява с пари на заем, защото се краде много и евро фондове не им стигат.

    Коментиран от #4, #5, #11, #21

  • 2 Рошко

    33 1 Отговор
    А по долу прочетох, вземаме 200 мил нов, ейтва е печелившо въртене на пари, ама ние обикновените хора ядем калая, страхотен лидер страхотно управление
  • 3 Ачо Чалгарчето

    25 3 Отговор
    Вземаме 200млн. И плащаме 165млн. € , които скачат на 400млн. след 20 дена- дано сте изтеглили "паричката" от баницата, защото вече става ясно защо я оставяме на децата. ЩОТО ГЛАСУВАТЕ ЗА ТИКВЕНИКА!!!
  • 4 Роско Плевнята

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Официални данни":

    Да обаче в тия години нямахме хамерикански супер Ф-16 ки нито такъв влиятелен с осанка военен министър. Ей го на и казармата влиза на дневен ред в парламента. Изобщо не се съмнявам ако прокарат и закон пенсионери от 60 до 70 години да имат по още 2 деца.

    Коментиран от #8

  • 5 Бойко Борисов

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Официални данни":

    Пари навреме, без губене на време...и ние сме в час как да имаме пари за моделки, плазми и почивки
  • 6 Ииии

    5 14 Отговор
    какво го топли обикновения човек това ????Престанете да облъчвате хората с тези фалшиви новини!

    Коментиран от #20

  • 7 ХУ Ю

    11 2 Отговор
    ЗАБРАВИХТЕ ДОБАВКАТА -ПЛАЩАМЕ 150 МИЛКИ И ТЕГЛИМ НОВИ 200 МИЛКИ, НЕ КОН ЗА КОКОШКА А ДВА КОНЯ ЗА КОКОШКА
  • 8 боцмана

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Роско Плевнята":

    Започвам да действам по въпроса , защото после може да ме хване неподготвен закона.
  • 9 Факти

    4 2 Отговор
    И аз, като обикновен човек, какво осетих от тези заеми?

    Коментиран от #13

  • 10 Аман бе

    12 2 Отговор
    Значи бойко борисов е против политиката, на Гърция, за живеене, като се теглят заеми. И на народа ни вика стискайте колана. И в същото време, теглят колосални суми, купуват си каквото им скимне, гушкат си комисионни и народа им изплаща. Не са ли хитреци???
  • 11 ААА

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Официални данни":

    Лъжеш за размера на брутният външен дълг за 2008 година, който към края на годината е 36,648 милиарда евро от които 23,303 са дългосрочните задължения и 13,345 краткосрочните задължения. Към края на 2008 брутният външен дълг е 108,34 % от брутният вътрешен продукт, а за 2019 е 58,3 %. Освен това нямаш представа какво се включва в сумата по брутният външен дълг. Брутният външен дълг включва не само задълженията на сектор държавно управление, а и задълженията на банките, задълженията на другите сектори (задълженията на фирмите) и вътрешнофирменото кредитиране. От тези 34 милиарда евро задълженията на сектор държавно управление са 5,4 милиарда. Да има нарастване на задълженията на сектор държавно управление които за 2008 са 2,7 милиарда но основната причина е взетият кредит когато трябваше да се покрие дефицита възникнал от фалита на КТБ.

    Коментиран от #18

  • 12 Чичо

    14 2 Отговор
    И как точно погасяваме дълга!?! Ами вземаме нов заем! Заборчляваме с нови 400 милиона!!!! Тия крадливи герберасти съсипват ежеминутно държавицата ни!!! Ама ние сме си виновни, че седим и ги търпим!!! Как не ни научи на нищо историята! Нима и тия нови башибозуци ще ги търпим 500 години????? НАРОДЕ????
  • 13 Чичо

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Факти":

    Ами ако си твърде разработен отзад...нищо няма да усетиш!!! Не ти ли иде на ума, че мизерията в която живееш е родена именно от това безконтролно крадене!
  • 14 трес

    9 1 Отговор
    И теглим нови 10 млрд.
  • 15 Дядото

    8 1 Отговор
    Само балъците останаха да бачкат в тая оглозгана държавица с жизофренната надежда че ще заживеят добре и достойно заради децата си....!!! Тука изчезват банки ,...язовири ,евромилиони ,...морски дюни ,..веранди и лукс имоти,..ядрени реактори,...и НАДЕЖДИ !!! БЯГАЙТЕ И СЕ СЪХРАНЕТЕ КАКТО ВАС ТАКА И ДЕЦАТА СИ!!!
  • 16 Дядото

    8 0 Отговор
    КОЙТО Е КРАДНАЛ С МИЛИОНИ ОТ ДЪРЖАВАТА И ЕВРОФОНДОВЕТЕ-ТОЙ ДА ГИ ПЛАЩА!!!!! много здраве от Австрия! :)
  • 17 Вуте цигането

    3 1 Отговор
    какво има да управляваш държава с заем , после бедния Български народ ще ги върне с лихвите барабар
  • 18 пръднята врат

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ААА":

    А бе герберски умник ние проценти ли ще връщаме или милиарди...и ти ги плещиш като великата Тиква повече милиарди дължим но по малко% ще връщаме Банките искат милиарди ая не проценти ...А ма че герберска измет
  • 19 Димов

    5 0 Отговор
    Само през 2011г сме оставили концесионерът на мината в Челопеч да изнесе наше злато на стойност 130 000 000 Евро. От тях България е получила под 5 000 000 Евро концесия. Губим 96% от природното си богатство. Къде е логиката, къде е разума?
  • 20 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ииии":

    Топли го това, че за пари ще ни нагърбят нас с непосилни данъци. Българите могат да живеят като царе, само от приходите от митници, природни ресурси и туризъм. Но вместо това, българите са принудени да мизерстват за трохи, докато шайка продажници изнасят плодовете от райската им градина, срещу тлъсти комисионни.
  • 21 Да да

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Официални данни":

    Официални данни е дал ААА в пост 11, а ти си поредния икономист с 8-и клас. Що поне веднъж не прочетете нещо на официалния сайт на БНБ ,а дрънкате само глупости като папагали? Може ли да сте толкова прости и ограничени? Ако тъпотията беше престъпление 99% от русофилите щяхте да сте в затвора!