Last news in Fakti

26 Юли, 2012 08:28 1 591 12

До месец храните поскъпват

  • храни-
  • супермаркет

Цените на месните и млечните продукти също тръгват нагоре. Това обаче ще стане с известно забавяне заради свития пазар, прогнозираха от бранша. Оказва се, че голяма част от оскъпяването става не заради обективни фактори, а заради надценките, които слагат големите вериги, предаде Нова телевизия.

Лошата зърнена реколта, високите изкупни цени на житото и поскъпването на тока съвсем скоро ще вдигнат цените и на млечните продукти, категорични са от бранша. Засега преработвателите ще разчитат на натрупани резерви, но практиката показва, че до два-три месеца след поскъпването на суровото мляко идват и по-високите цени на щанда.

Заради намаленото търсене обаче до последно преработвателите ще задържат цените. От бранша признават, че ще се наложи да продават на границата на производствените разходи или дори да бъдат в някаква степен на загуба. Опасяват се и, че клиентите ще се ориентират към по-некачествени продукти – например от растителни мазнини.

Подобни притеснения имат и преработвателите в месния сектор. Най-вероятно и те още от есента ще вдигнат цените.

От Асоциацията на месопреработвателите заявиха, че покачването е неизбежно.

Допълнително основните храни ще поскъпнат и заради надценките, които големите вериги слагат върху продуктите, които взимат от производители и доставчици.

Така докато достигне до щанда в магазина една стока може да поскъпне и двойно. При хляба надценката достига до 45 %, а при млечните продукти – до 30 на сто. Освен нея, търговците събират от доставчиците още близо 50 вида такси. Всяка една от тях прави покупките ни по-скъпи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dance4life

    0 0 Отговор
    То в България всичко може да поскъпва , само където заплатите не мърдат :)
  • 2 потребител

    0 0 Отговор
    А съвсем наскоро казаха, че зърнената реколта не е била толкова качествена и добра от много години, това го казаха самите производители!
  • 3 Захарче

    0 0 Отговор
    Един не ни каза , че заплатите ще поскъпнат !
  • 4 lkjh

    0 0 Отговор
    За българина е важно да има. Апартамент Кола и Храна. Едното го има от Т. Живков второто го има от Меркел по 200Е. Остава мамбото Е 200лв на месец мисля че са достатъчни така че не мислете много. Т.Живков какво казваше.Ти нямаш право да мислиш.Като немаш пари какво ще мислиш.
  • 5 Сергей Иванов

    0 0 Отговор
    Тези неща са важни за всички хора.
    Парите също никога не е твърде много кола.
  • 6 интересни факти

    2 0 Отговор
    В Германия литър прясно мляко в Пени Маркт в кутия струва 41 ЦЕНТА или 82 стотинки!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Правете му сметката за какво иде реч.
    Плодов йогурт в кутия - цена в Германия - 1,49 евро (в пени или лидл). Цената на същото в Пени България е около 5 лева !!!!!

    Коментиран от #8

  • 7 интересни факти

    2 0 Отговор
    Зърното поскъпва, защото се прави фиктивен износ и се източва ДДС. В момента започват да го изнасят после пак същото ще започнат да го внасят.
    Фирмите са - на Костов, ТИМ, БСП и други.
  • 8 papagal

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "интересни факти":

    zna4i lidl raboti na zaguba v germaniq i za da ne falira trqbva da pe4eli po-ve4e v BG :D
  • 9 Кирил Тодоров

    0 0 Отговор
    "До месец храните поскъпват" - демек който не се е изнесъл от "родината" да му мисли ... леко ни подканват да си "ходиме" за да могат да си правят далаверите на спокойствие!
  • 10 българин

    0 0 Отговор
    Това са пълни простотии !!! Житото е със среден добив 408 килограма на декар - това не е било поне от 4-5 години . Млечните продукти - и те са един балон !!! Работя към мандра , та краве сирене без там мазнини и сухо мляко излиза себестойност 4.20 до 4.40 лв на кило . На едро го даваме 5.40 лв с ДДС . В магазините , където съм го виждал е 7лв. килото , че на места и 8лв.!!! Е вие смятайте кой колко клати крайния потребител !!!
  • 11 селянин

    0 0 Отговор
    реколтата е рекордна от 2006.качеството е високо.всичко е спекула за сметка на крайния потребител.ако има хора от градовете които да мислят с главите си правете стачки излизайте по пътищата и блокирайте всичко що се движи.да горещо е но после ще е много късно.няма да ви стигат парите за храна и да си платите топлото за зимата.ние на село ще се справим някакси.мислете и действайте.
  • 12 Пишман потребител

    0 0 Отговор
    Отдавна съм спрял да пазарувам в големите магазини.Ходя там само на разходка заради климатиците.Иначе си пазарувам от кварталната бакалийка където цените са доста по ниски и продуктите със сигурност пресни.Виждал съм как в големите магазини на месото като му изтече годноста го мелят на кайма а същото се случва и със зеленчуците правят ги на млечни,руски и не знам си какви салати.А и тази реколта как поне един път не казаха,че е добра.