27 Юли, 2012 20:05 1 206 11

Нямало причини за поскъпване на храните

  • храни-
  • пшеница-
  • брашно-
  • хляб-
  • симеон дянков-
  • мирослав найденов
Нямало причини за поскъпване на храните - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обективни причини за скок в цените няма – за това докладваха на премиера двама министри - на финансите и на земеделието. Ето защо започват спешни проверки на хлебопроизводителите.

Финансовият министър Симеон Дянков е категоричен, че няма причина хлебопроизводителите да вдигат цените нагоре. „Те посочват цената на електроенергията като причина за поскъпването, а това е 1% от общата себестойност, само с една стотинка може да влияе. Затова вкарахме НАП и Агенцията по храните, ако са решили да правят някаква спекула, да се прекъсне сега”, заяви за bTV Дянков.

Така, само дни след като земеделският министър Мирослав Найденов прогнозира по-солени цени на храните, Дянков го оспори, позовавайки се на доклад на Министерството на земеделието за състоянието на пазара на пшеницата, брашното и хляба. Публикуван по-рано днес, от доклада става ясно, че себестойността на хляба към момента възлиза на около 1,03 лв. за килограм. 53% от разходите на хлебарите са за суровини и брашно, а 8 на сто за енергоносители, показват изчисленията.

Според експертите на финансовия министър сегашните рекордни цени на пшеницата ще се успокоят и няма да се стигне до рязък скок в цените. Икономистите обаче контрират, че поскъпването е неизбежно.

Спешният анализ за пазара на пшеницата и хляба показва, че цените са все още стабилни.

Цените на пшеницата са рекордно високи призна министърът, но прогнозира, че до септември има реални шансове да се успокоят. Според икономическите анализатори обаче сметките на държавниците вероятно са далеч от тези на производителите.

„Аз искам да видя няколко сметки, не само една, защото в министерството могат да правят каквито си искат сметки, но това не означава, че те са близки до реалността. Но както разбрахме пшеницата е много скъпа, така че няма как брашното да остане евтино”, смята Николай Вълканов от Института за пазарна икономика.

По данни на земеделското министерство през тази година цената на пшеницата е скочила с 23 на сто в сравнение със същия период на миналата година. И макар че реколтата е добра, цената се увеличава, повличана от международните пазари. На дребно хлябът е поскъпнал с една стотинка, пазарът на храните е спокоен, но какви са прогнозите?

„Ако цената на фуражите тръгне нагоре, тогава може да се очаква някакво движение на цените нагоре - на млякото и месото, може да очакваме някакъв рефлекс”, коментира Марин Недев - Система за агропазарна информация.

Шоково поскъпване обаче няма да има, категорични са и държавните експерти, и икономистите. Средната цена на хляба на дребно е около 1,30 лева. Цената на брашното само за седмица е скочила с около 50 лева, а на фуражите - с около 20 лева. Най-критична е ситуацията при животновъдите смятат държавниците, затова през есента ще им бъдат отпуснати между 15 и 20 милиона лева допълнителна помощ.

Иначе по данни на Системата за агропазара на информация в топ 5 на най-скъпите градове в страната са Добрич, Варна и Пловдив, а най-евтините хранителни продукти са в Благоевград и Монтана. Цените на плодовете и зеленчуците пък отчитат спад през последните седмици.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    0 0 Отговор
    То няма причина тия двамата да са все още министри.
  • 2 Тошо Тиквата

    0 0 Отговор
    Много е мазен Дянката,та чак блажен.
  • 3 comment

    0 0 Отговор
    Причини няма, но скок има. Причини къща не хранят, уважаеми министри-хрантутници!!!
  • 4 123

    0 0 Отговор
    Същото евреиско исчадие като милен велчев
  • 5 кик

    0 0 Отговор
    до 4 или рептилско из4адие???????????
  • 6 Дядо Мраз

    0 0 Отговор
    До 666 . Как може да кажеш,че няма причина да са там?Естествено,че има.ще стоят там докато си изпълнят пионерските поръчения дадени им от мутрите.
  • 7 220болта

    0 0 Отговор
    При комунистите-20 милиона печалба от АЕЦ?При герберите 350 милиона печалба от АЕЦ?По-малка печалба за АЕЦ по евтин ток за населението!!!Но нали трябва да се нагушат наще хрантутници,да ги удари високо напрежение дано!!!
  • 8 ............

    0 0 Отговор
    Като няма причина да поскъпват цените да си останат така "евтини" и този пингвин от снимката да си отдели 500-600 лева от заплатата и да пробва да изкара месеца с тях.
  • 9 Скъсан българин

    0 0 Отговор
    А има ли причини да гладуваме?
  • 10 тапака

    0 0 Отговор
    ЩО НЕ СИ СВАЛИШ ОЧИЛАТА БЕЛКЕМ ПРОГЛЕДНЕШ ПРИЧИНИТЕ,ЕНЕРГО НОСИТЕЛИТЕ СЕ ВДИГАТ ,НЯМАЛО ПРИЧИНА????????
  • 11 небесни

    0 0 Отговор
    Ех гробари гробари няма няма пък цената в Хасковско скочи от вчера.Нали докладвахте на Б.Б.