27 Юли, 2012 11:55 1 312 0

НСИ: Бизнес климатът се повиши с 1,1 пункта

  • бизнес-
  • климат-
  • нси

Общият показател на бизнес климата през юли 2012 г. се увеличава с 1.1 пункта спрямо равнището си от предходния месец, като подобрение е регистрирано в промишлеността, строителството и търговията на дребно, а в сектора на услугите – влошаване, съобщават от пресслужбата на Националния статистически институт (НСИ).

Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" през юли нараства с 1.9 пункта главно поради повишаване на оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира увеличение на осигуреността на производството с поръчки (от страната и чужбина), като и прогнозите по отношение на производствената активност през следващите три месеца са по-благоприятни.

Средното натоварване на мощностите през юли 2012 г. се увеличава с 1.4 пункта в сравнение с април и достига 71.3%. Предприятията съобщават за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци.

Основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната.

По отношение на продажните цени мениджърите продължават да очакват повишение през следващите три месеца.

Строителство. През юли 2012 г. съставният показател "бизнес климат в строителството" се повишава с 1.6 пункта, което се дължи на по-оптимистичните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява, като прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни, макар и по-резервирани в сравнение с юни.

Производственият график е осигурен с договори за 5.5 месеца, като се регистрира понижение от 0.5 месеца спрямо оценката през април. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни.

Несигурната икономическа среда и финансовите проблеми остават основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в отрасъла. През юли в сравнение с предходния месец се засилва отрицателното влияние на фактора "конкуренция в бранша" (със 7.3 пункта).

По отношение на продажните цени в бранша очакванията на предприемачите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се покачва с 1.4 пункта поради подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Повишен оптимизъм се забелязва и в очакванията им по отношение на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда продължава да е един от основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в отрасъла, макар през юли негативното й влияние в сравнение с предходния месец да намалява. Същевременно обаче отрицателното въздействие на фактора "търсене" се увеличава (с 6.0 пункта), измествайки конкуренцията в бранша на трето място по степен на влияние.

По отношение на продажните цени очакванията на търговците са в посока на увеличение през следващите три месеца.

Услуги. През юли съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се понижава с 1.5 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но в очакванията за следващите три месеца анкетата регистрира известен песимизъм.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА