Last news in Fakti

31 Юли, 2012 13:57 1 079 4

Ще ядем най-евтин и качествен хляб в ЕС

  • мзх-
  • хляб
Ще ядем най-евтин и качествен хляб в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Хлябът няма да поскъпва, а на трапезите той ще е най-качественият от 20 години насам и ще остане най-евтиният в Европейския съюз. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след заседанието на Консултативния съвет по зърното, съобщават от пресцентъра на МЗХ. Експертите се събраха, за да обсъдят цените на насъщния.

„Ако все пак има някакво повишение, то ще е със стотинки и няма да бъде засегната никоя социална група. Наблюдаваме един изключително динамичен световен пазар, от който страната държи едва 0.8%. По никакъв начин не можем да му влияем и не можем да останем изолирани от него, но хляб от 2 лв. категорично няма как да има“, подчерта министър Найденов.

Той припомни, че пазарите в Европа и САЩ отбелязват повишение на цените и причините са както рекордната суша отвъд океана, така и пострадалите посеви в Европа от суровата зима и слабата реколта в черноморския регион. Въпреки това засега не се наблюдава ценови пик в исторически аспект, защото в началото на 2008 г. цените на пшеницата са достигнали 510 лв. за тон, а към момента качественото хлебно зърно се търгува между 420 и 480 лв./тон, каза зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Пшеницата от новата реколта е ожъната почти на 100% с общ добив от около 4.2 млн. т., заяви председателят на Консултативния съвет по зърното Марияна Кукушева. Това количество е напълно достатъчно за вътрешния пазар и се очаква близо половината от него да бъде изнесено. Над 68% от пшеницата е с много добри хлебопекарни качества, което е с 13% повече от миналата година, допълни тя.  

Сухото и горещо време през юни и юли се е отразило неблагоприятно на царевицата и слънчогледа. Засега имаме тревога за ситуацията с двете култури, каза министър Найденов. „Ако не се случи чудо да завали дъжд, слабата реколта ще изяде добрите резултати от пшеницата“, отбеляза министърът. Царевицата е основен компонент за животновъдството. Ситуацията с цените и добивите от царевица и слънчоглед ще бъде обсъдена утре на среща в Министерския съвет, на която ще присъстват премиерът Бойко Борисов, министър Мирослав Найденов и представители на животновъди, преработватели и търговски вериги. Целта на срещата е да се видят къде отиват печалбите по веригата.

В момента потреблението в млечния сектор е свито. Мандрите са задръстени от продукция, а цените не падат, обясни министърът. Животновъдите трябва да бъдат подпомогнати. За целта ще поискаме от ЕС да бъдат изплатени по-рано субсидиите на глава добитък през октомври или ноември, каза още министър Найденов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Бисан

    0 0 Отговор
    Алилуя.
  • 2 ЛО

    0 0 Отговор
    ЛОБИСТА ЗАПОЧНА
    НЕ МУ ВЯРВАЙТЕ !! лъже , ще ядем гаден и скъп хляб !!
  • 3 насъщен

    0 0 Отговор
    Цената на хляба нрма да се повишава!Ще намалее само грамажа.Това ще се отрази минимално.Стотинки 99.Няма да е левове.Ще ядеме на Миро мура.
  • 4 Не може да бъде

    0 0 Отговор
    Ще ядем на марко Х-Я...както е било винаги в тая нещастна държава.