Last news in Fakti

27 Юли, 2012 15:32 2 813 1

1 лв е себестойността на килограм хляб

  • хляб-
  • пшеница-
  • брашно-
  • мзх

Себестойността на хляба към момента възлиза на около 1,03 лв. за килограм. Това показва анализът на Министерството на земеделието и храните, разпространен днес. Суровините, главно брашното, формират около 53% от тази себестойност. Електрическата енергия, газта и нафтата представляват около 8% от цената на насъщния. Останалата част са други разходи, като за заплати, данък обществено осигуряване и др.

Към края на юли средната цена на едро на бял хляб за страната е 1,24 лв. за кг, а тази на дребно – 1,37 лв. за кг. Тези цени са с  3-4% по-ниски в сравнение със средните за юли миналата година.

В момента се наблюдава плавно покачване на цените на едро на брашно тип 500, до средно 710 лв./тон с ДДС, показва още анализът.

В условията на свободен пазар, изкупните цени на пшеница в страната са в пряка зависимост от международните котировки. Така, дори при добра зърнена реколта в страната, цените на хлебното зърно могат да се покачват, следвайки световните тенденции. Именно развитието на международните пазари може да се посочи като основен фактор за покачване на изкупните цени на пшеницата в България през последните няколко седмици, сочи анализът.

През юли и август тази година мелниците ползват суровина от стара реколта, тъй като след прибиране на пшеницата  протича процес на доузряване на зърното от 40 до 60 дни. След втория месец мелничните предприятия миксират 50 на 50% пшеницата от стара и нова реколта и едва след третия месец изцяло използват за суровина зърно от новата реколта. Запасеността на мелниците към 30.06 2012 г. е била 180 215 тона, което е напълно достатъчен ресурс за производство на брашна през юли и август. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адолф Хитлер

    0 0 Отговор
    Да бе да 1кг жито е 0.25лв и как с едно изпичане става 1.00лв направо не ми ражда главата.Обаче явно тези мошеници мислят за нас защото така ядем по малко хляб като е скъп а той пък е вреден за здравето.