29 Април, 2020 20:56 4 910 36

Коронавирус и 5G: страхове, слухове и фалшиви новини

  • 5g-
  • технологии-
  • gsm-
  • мрежа-
  • оператор

В редица европейски страни се изграждат съоръженията за 5G

Коронавирус и 5G: страхове, слухове и фалшиви новини - 1
Снимка: Shutterstock

Да има ли право китайската компания “Хуауей” да участва в изграждането на 5G мрежата в Германия и ако да, при какви условия? Спорна тема, пред която правителството във Федералната република се изправи още преди началото на кризата с коронавируса.

Въпросът разделя управляващата коалиция, съобщава обществено-правната телевизия ARD. Външният министър Хайко Маас предупреди, че критичната инфраструктура на Германия не трябва да “зависи от чужди държави”.

"Не можем да поверим германското 5G на китайците"

Християндемократът Норберт Рьотген, който е председател на парламентарната Комисия по външната политика, още в края на ноември заяви, че “не можем да поверим германското 5G на китайската държава и комунистическото ѝ ръководство”.

Правителството в лицето на канцлерката Ангела Меркел и министрите на икономиката и на вътрешните работи Петер Алтмайер и Хорст Зеехофер защитават позицията, че никой не трябва да не бъде изключван от надпреварата. Те поставят акцента върху създаването на високи изисквания за сигурност. От ARD прогнозират, че позицията им няма да се промени, а основната тема на дебата ще е колко стриктни да са тези изисквания.

В Швейцария вече са били инсталирани 2434 антени за 5G, съобщава “Луцернер Цайтунг”. Пандемията от коронавирус обаче забавяла завършването на мрежата, а съществувал и друг проблем: умишленото унищожаване на антени.

Конспиративните теории определят тона на дебата

По данни на “Файненшъл Таймс” във Великобритания вече били запалени 60 антени, а служители на телекомите редовно получавали заплахи.

Подобни атаки има и в Нидерландия, Кипър и Ирландия - по всяка вероятност те са провокирани от конспиративни теории.

Според една от тези теории, коронавирусът е създаден изкуствено, за да отвлича вниманието на обществеността от негативните ефекти от 5G, според друга - 5G пораждал заболяването Ковид-19. Група хора в швейцарската столица Берн свързвала мрежата 5G и с измирането на насекоми, други пък смятали, че технологията е причинител на диабет и СПИН.

„Някои от привържениците на подобни теории откриват „интересни улики" за връзка между 5G и коронавируса", отбелязва „Луцернер Цайтунг". Малката държавица Сан Марино е единствената страна с пълно покритие от 5G и същевременно имала най-високото ниво на смъртност. А в Ухан, където беше епицентърът на епидемията, имало особено много антени за новия телекомуникационен стандарт - също както и в Северна Италия.

Тези действия застрашават човешки живот

От швейцарската телекомуникационна компания “Сънрайз” предупредиха, че дебатът по темата 5G е “доминиран от фалшиви новини”. “Сънрайз” алармират, че вандалските прояви заплашват живота на служителите им. Освен палежи, вандалите прибягват и до разхлабване на монтажните винтове на антените. По време на работа по поддръжката, съоръженията могат да се преобърнат. Захранващата мрежа и кабелите също стават жертва на атаките.

Телекомуникационната компания “Водафон” предупреди, че подобни инциденти не са изключени и в Германия. “Тези действия могат да застрашат човешки живот”, предупреди директорът на компанията Ханес Аметсрайтър, цитиран от “Ханделсблат”. Въпреки опитите на учени и политици да внесат успокоение в дебата, притесненията на хората в различни страни растат.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    35 4 Отговор
    Бой по антените!
  • 2 Рошко

    37 7 Отговор
    Тогава защо птиците падат от небето, и кокошките спряха да снасят

    Коментиран от #18

  • 3 ПШНЛХПДРС

    16 17 Отговор
    323 г. пр. н.е. Умира Александър Македонски. Плутарх пише, че мъртви птици падат от небето. От това следва, че македонското 5G е на около 2350 години...
  • 4 Наблюдател

    19 2 Отговор
    DW - платени мисирки .
  • 5 Рошко

    32 0 Отговор
    И още колко по бърз Интернет ни трябва
  • 6 мафиотска поговорка

    24 1 Отговор
    "няма случайни съвпадения" !
  • 7 майтапчийски

    31 0 Отговор
    трябва да се подшушне на някой хора че има много мед в антените
  • 8 Terenski

    27 1 Отговор
    Ако ромите разберат колко ценни метали има в една 5G антена ще изчезнат за една нощ
  • 9 Росен

    10 8 Отговор
    5G е чистота ползвана от военните още от много години. Трафика се увеличава и военните отпускат 5G за масова експлоатация. Смятайте военните на какво G са вмомента

    Коментиран от #10

  • 10 габровец от варна

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "Росен":

    Де са им антените на военните,че нещо не ги виждам,уважаеми?

    Коментиран от #16

  • 11 КУЕСЧЪН

    17 0 Отговор
    ЗАЩО НЯМА МОНТИРАНИ 5-G АНТЕНИ НА..ПРЕЗИДЕНСТВОТО И ПАРЛАМЕНТА?
    СИГНАЛ И ЛЪЧЕНИЕ ПРЕМИНАВАЩИ ПРЕЗ ВСЯКАКВИ СГРАДИ И ПРЕПЯТСТВИЯ,.. ДЕЙСТВИТЕЛНО ЛИ Е... ЗДРАВОСЛОВЕН ЗА.. ВСИЧКИ ЖИВИ СЪЩЕСТВА?😆

    Коментиран от #15

  • 12 maykonuzusikeim

    3 1 Отговор
    По добре 10джи
  • 13 Га га

    8 0 Отговор
    Защо пускат през няколко дена едни и същи статии? Тази я четох миналата седмица. Реакцията на хората ли се следи?

    Коментиран от #14, #29

  • 14 мм даа

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Га га":

    Разбира се че следят
  • 15 5G vs 4G

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "КУЕСЧЪН":

    Ако си малко по-умен ще знаеш че колкото по-голяма е честотата толкова по-трудно преминава през стени и препятствия.

    Цялата работа е че китайците първи измислиха 5G технологията и краварите започнаха кампания че щели да ги шпионират с нея и призоваха всички страни да се откажат от 5G обаче не им се получи.

    Тогава се задейства фалшивата пропаганда че 5G е много вредно, падали птици (също като труповете с короната), кокошките не снасяли (то където има 5G няма кокошки) и куп други глупости но този път оцете се хванаха (както с вируса) и чичко Сорос потрива ръчички.

    Ще има съпротива срещу 5G докато американците не измислят техен вариант - тогава даже ще стане полезно и ще предпазва от корона (или други) вирус.

    Ама овцете заслужават съдбата си защото не могат да мислят и да си зададат въпроса по какво аджеба 5G се различава от 4G и защо пък да е вредно.

    Коментиран от #31

  • 16 Специалист

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "габровец от варна":

    А сателитни чинии виждаш ли - честотата на сателитната телевизия е колкото на 5G. Знаеш ли колко сателита има в орбита които те облъчват - за да се предпазиш си направи шапка от алуминиево фолио.
  • 17 Циганин

    13 3 Отговор
    5G е нужен да контролират чиповете които ще ви сложат като удостоверение че сте ваксинирани против ковид. Много хора се изказаха против новите мрежи, но никой не се нае да ги обори. Ковид е само предтекст, изкуствено създаден вирус който да влее страх у хората, да съсипе по-слабите икономики и да подложи населението под пълен контрол. Четете откровението на Йоан нали сте християни. Там пише всичко що има да става.

    Коментиран от #19

  • 18 Кокошкар

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Да не би да са ви пуснали на село при кокошките 5G че спрели да снасят.

    Коментиран от #30

  • 19 Чипиран

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "Циганин":

    С 4G няма ли да могат да ти контролират чипа и що да се мъчат да ти вкарват чип когато с телефона ти могат да те следят. Кой ще му зарежда батерията на този чип в тялото ти а телефона сам си го зареждаш.

    Коментиран от #22, #26

  • 20 Да се демонтират 5g антените в БГ

    5 2 Отговор
    Сега.
  • 21 Фермер

    5 4 Отговор
    Клетките за 5g са много на гъсто и на брой за да могат да приемат по слабия сигнал който ще се излъчва от чиповете които искат на ни набият с ваксината.Ше могат да ни засичат с точност къде се намираме.
  • 22 гарга

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "Чипиран":

    Чипа e нано течност. Вкаран като безцветна течност под предлог че е ваксина. Няма нужда от зареждане и се следи от която и да е мрежа не само от 5G
  • 23 Интересно

    7 4 Отговор
    Не знам,кое е конспиративна теория и кое не,но попаднах на клип в интернет,някакъв човек показваше едно дърво ,което беше близо до антена 5г.Половината от страната на антената нямаше нито листа,нито кора.Другата му половина,от насрещната страна на излъчвателя,беше с кора по стъблото и листа по клоните.Конспиративна теория...а може би просто факт.
  • 24 Който се смята за животно да се чипира

    2 1 Отговор
    Т......

    Коментиран от #25

  • 25 самун

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Който се смята за животно да се чипира":

    Ще е задължително. Иначе няма да разрешават да се движиш и контактуваш
  • 26 самун

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Чипиран":

    Чипа ще си задължен да поддйржаш винаги зареден. После като нанотечност няма да те питат даже.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Йозеф

    1 3 Отговор
    Фамозно. Но не се учудвам, то има антиваксъри и флатъртъри, сега анти5g... Интелекта на планетата е константа, а населението постоянно се увеличава. 🚮 Идва времето на М2М ерата с 5G.
  • 29 no name no face no number

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Га га":

    Почистват мозъците от грешни мисли, такива, които ги заплашват и при Гьобелс пропагандата е била голямо оръжие
  • 30 Рошко

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Кокошкар":

    Нашите рутери поддържат 5Gот преди 1 година,а гражданите от село какви използвате?

    Коментиран от #32

  • 31 Потенциалните вреди от 5G са много

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "5G vs 4G":

    Много са - Колко точно - никой не знае, защото не се изследва и не се казва истината.
    5G ще работи на честоти до 300GHz - до пределната граница на нейонизиращото лъчение. Това са къси вълни, които изискват много трансмитери - орбитата ще се задръсти (вече се задръства) от десетки хиляди сателити, а градовете - от хиляди антени. На практика всеки ще живее в голяма близост до 5G антена. Това е същото като до стоиш в близост за постоянно включена микровълнова печка. Който твърди, че ПОСТОЯННОТО нейнизиращо лъчение при такива ВИСОКИ честоти е безвредно, ЛЪЖЕ! Защото най-малкото няма доказателства, че е безвредно.
  • 32 Потърси информация бе

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "Рошко":

    Името е подвеждащо. 5G няма да работи на честота от 5 GHz като домашните рутери, а на честоти от 30 до 300 GHz. И антените ще бъдат през 50 метра растояние.

    Коментиран от #33

  • 33 Рошко

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Потърси информация бе":

    Принципа е един и същ, същата работата, честотата пак си е висока
  • 34 Нестандартен

    4 0 Отговор
    Забелязахте ли в текста истинската новина: по света вече се монтират антени за 5 G технологията?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Горчо

    0 0 Отговор
    Щом мнозинството не иска 5 G, то значи трябва да се прекрати изграждането на тази технология. Иначе каква демокрация имаме. Защо се хабят да ни обясняват колко бърз ще е нета. Ми нас не ни трябва чак пък толкоз бърз нет.