Last news in Fakti

5 Септември, 2012 16:37 1 050 0

ЕК разследва "Газпром" за монопол на пазара

  • ек-
  • газпром-
  • монопол-
  • пазар
ЕК разследва "Газпром" за монопол на пазара - 1
Снимка: БГНЕС

Дългосрочните договори за доставка на газ, сключени от "Газпром", ще бъдат част от обявеното снощи от Европейската комисия разследване срещу компанията, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева.

Подозренията са, че компанията злоуопотребява с монополно положение в 8 страни - България, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Литва, Латвия и Естония, обяви EK. Комисията смята, че "Газпром" може да е нарушила принципите на конкуренция чрез сегментиране на пазара, възпрепятстване на диверсификацията на доставките и фиксиране на цени. Говорителят на Европейската комисия Антоан Коломбани заяви:

Това е разследване, което засяга една компания и отношенията й с други компании, както и поведението й на пазара за доставка на газ. Искаме информация първо от "Газпром", която е и обект на разследването. То не засяга директно 8-те страни-членки, но ще бъде публично и всяка от тях ще може да предоставя информация на Европейската комисия.

От Комисията уточниха, че няма връзка между това разследване и започналото в края на миналата година срещу Българския енергиен холдинг.

Кореспондентът на БНР в Москва Васко Михайлов припомни, че антимонополното разследване срещу "Газпром" започна преди година с изземването на документация от различни дъщерни компании, сред които и българската "Овергаз". Тогава от газовия монополист заявиха, че не се притесняват от започналите проверки, тъй като договорите с клиентите в Европа се базират на международно-правните правила, на търговските интереси и съответните пазарни условия. "Газпром" официално заяви, че ще окаже пълно съдействие по време на започналото разследване.

Предстои да бъде изяснено дали са прилагани 3 възможни практики, които не съответстват на принципите на свободната конкуренция. Първо, дали "Газпром" не разделя своите пазари, така че да попречи на свободното движение на газовите потоци през страните-членки? Второ, би ли могъл газовият монополист да попречи на диверсификацията на доставките в Европа? И трето, дали руският концерн би могъл да установи несправедливи цени на природния газ, като ги обвързва със стойността на петрола.

Засега няма официална реакция от страна на руския газов гигант.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА