Last news in Fakti

14 Септември, 2012 08:27 1 087 0

Двама кандидати се конкурират за ОЦК - Кърджали

  • оцк кърджали
Двама кандидати се конкурират за ОЦК - Кърджали - 1
Снимка: БГНЕС

В 9 ч. в Районния съд в Кърджали започва публичният търг за част от Оловно-цинковия комбинат.

Снощи в 17 ч. изтече едномесечният срок, но само двама кандидати заявиха интерес и са внесли задатъците от малко над 800 000 лева. Първоначалната цена на имотите, разположени върху площ от 326 230 квадратни метра, е 8 307 592 лева. Продават се цехове и съоръжения от цинковия завод, който на практика е половината от целия комбинат. В дългия списък на имотите, нарочени за продан, са дори столовата и един от четирите комина. След обявлението за публичната продан е имало много запитвания от български и чужди компании, но накрая кандидатите се оказаха само двама.

Дотук се стигна, след като един от най-големите кредитори на завода - Първа инвестиционна банка /ПИБ/ спечели делото в съда и получи изпълнителен лист. Това се наложи, тъй като мажоритарният собственик Валентин Захариев не е в състояние да обслужва кредита, отпуснат от ПИБ, нито да се разплаща със стотиците металурзи и на практика доведе до закриването на комбината. Захариев е заложил като обезпечение срещу кредита половината от целия комбинат – завода за производство на цинк, а банката поиска продажбата му, за да върне парите си.

Кредитори на някога печелившия металургичен комбинат са и над 500 работници, повечето от които напуснаха. На 1 март т.г. недоволството им заради дълго забавяните и неизплащани заплати, както и заради мизерните условия на труд избухна и те започнаха невиждани протести. Повече от два месеца траяха блокадите на централни улици и кръстовища, няколко металурзи обявиха гладна стачка. Правителството пое личен ангажимент да търси инвеститор, многократно премиерът Бойко Борисов и министри пристигаха при стачниците и обещаваха изход от кризата. Трите банки-кредиторки провеждаха срещи и преговаряха изтощително, но до споразумение не се стигна. Междувременно стана ясно, че собственикът на комбината Валентин Захариев е натрупал дългове от близо 400 милиона лева.

ОЦК е построен през 1955 г. край Кърджали и става градообразуващ фактор. В най-добрите му години там са работили до 1 800 души. Съоръженията му са от времето на Втората световна война, а амбициозните инвестиционни проекти на Захариев така и не се осъществиха, макар закупените преди години свръхмодерни мощности да отлежават в складове край Ботунец. Никога преди да попадне в ръцете на Валентин Захариев комбинатът не е бил в такава криза. Днес изходът от публичната продан ще даде сигнал и за изхода на ОЦК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА