Last news in Fakti

8 Юни, 2012 21:07 954 0

Напредък в преговорите за ОЦК-Кърджали

  • оцк кърджали

По информация от изпълнителния директор на "ОЦК-Кърджали" преговорите с един от потенциалните инвеститори в дружеството са в напреднала фаза, съобщи икономическият министър Делян Добрев по време на парламентарния контрол.

Надяваме се през следващата седмица да имаме развръзка на този казус, допълни той. "Към несъстоятелност на "ОЦК-Кърджали" трябва да се пристъпи едва когато са изчерпани всички останали варианти дружеството да продължи да работи. При обявяването на несъстоятелност, активите на дружеството ще бъдат десетки пъти по-малки от задълженията и не може да се разчита, че след обявяването на несъстоятелност ще се намери инвеститор, който да поеме предприятието", каза още икономическият министър. Дружеството изпитва финансовия затруднения в последните 2-3 години, което е съвсем нормално с оглед на икономическата криза, коментира той.
"ОЦК–Кърджали е търговско дружество и нямаме правомощия да участваме в процеса на разрешаване на проблема. Осъзнаваме колко е голямо социалното напрежение и се опитваме да съдействаме, като през последните два месеца нееднократно провеждахме срещи и със собственика и с всеки инвеститор, който проявява интерес и с банките–кредитори", припомни Добрев, изтъквайки, че на работещите там беше изплатена еднократна помощ от 325 лева. "В конкретния случай няма как държавата да се намеси, освен да направи публичните задължения изискуеми, което не мисля, че е най-добрия вариант", уточни Добрев.
Той припомни, че през миналата седмица МИЕТ подписа договор за нова концесия за добив на природни богатства, близо до "Горубсо–Мадан", благодарение на която се очаква да се открият 750 нови работни места. На всички служители в "ОЦК- Кърджали" бе дадена възможност от новия концесионер да започнат временно или постоянно там. Концесията е за 35 години и ще осигури бъдещето не само на хората, които сега ще работят там, но и на техните деца, заяви той.
Добрев коментира и случая с "Горубсо-Мадан". Той припомни, че МИЕТ на 14 март отправи едномесечно предизвестие до предишния концесионер на "Горубсо-Мадан" за прекратяване на концесията поради системно неизпълнение на задълженията по договора и на 30-тия ден собственикът на капитала на търговското дружество "Горубсо-Мадан" предприе действие по прехвърляне на акциите от капитала на търговското дружество-концесионер към друго акционерно дружество. "Получихме възможно най-добрата развръзка. Ако бяхме прекратили концесията, щяхме да изгубим поне 6 месеца, дори една година в процедури по обжалване и нови процедури за намиране на концесионер и хората в този период щяха да останат без заплати", коментира Добрев. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА