Last news in Fakti

21 Юни, 2020 11:23 5 340 22

Близо 3700 търговци с писма от НАП за нелогично високи касови наличности

  • нап-
  • търговци

Отделно напомняне за значителен размер на материалните запаси спрямо приходите от продажби са получили група юридически лица

Близо 3700 търговци с писма от НАП за нелогично високи касови наличности - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Близо 3700 търговци са получили електронни писма от Националната агенция за приходите (НАП) за нелогично високи касови наличности в последните дни. Това съобщиха от пресцентъра на НАП.

Според софтуерните системи на приходната агенция и годишните отчети на дружествата, те държат на каса близо 670 млн. лв. С писмата НАП насърчава дружествата да прегледат счетоводните си записи и да направят доброволни корекции, в случай че не всички суми са действително налични.

Отделно напомняне за значителен размер на материалните запаси спрямо приходите от продажби са получили група юридически лица, които също имат възможност доброволно да коригират данъчните си вноски, допълват от приходната агенция.

В резултат на целенасочена кампания на НАП в последните 2 години сумата, отчетена като налична в касите на дружествата, намаля с 5 млрд. лв., като още в първите месеци беше регистриран ръст на данъка върху дивидентите с над 130 млн. лв.

„Материалните запаси и касовите наличности имат много по-реалистичен размер в резултат от партньорския подход, който НАП прилага. Тези 3700 компании имат възможност за доброволна корекция, преди да се възлага контролно производство. Вярваме, че насърчаването на доброволното спазване на данъчния закон е подход от взаимен интерес, който значително подобрява фискалната дисциплина“, каза по повод предупредителните имейли Пламен Димитров, заместник-изпълнителен директор на НАП.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    14 0 Отговор
    Майко ,мила !!!!
  • 2 габровец от варна

    28 3 Отговор
    Перачи на париии! Толкова ли е сложно.Дискотеки, хотели,строителни фирми.

    Коментиран от #8

  • 3 Последния Софиянец

    34 0 Отговор
    А на мен за два месеца четири пъти ме проверяват.А иначе веднъж годишно.Даже ми пратиха агент провокатор . Един младеж по къси гащи и сандали.

    Коментиран от #4, #17

  • 4 Трудно

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    "разпознаваем" !
  • 5 газ бок

    26 2 Отговор
    На мафията и свършват парите и хората трябва да и пълнят джоба че иначе откъде ще крадат.
  • 6 Порно

    13 0 Отговор
    На 670 милиона данък дивидент е 33 500 000 лева. Ама как да разпределиш 200 дивидент ,ако ги няма да ги внесеш по сметка и да ги платиш по банка? Щото ако платиш над 10 000 в брой и глобата е 50 % от сумата.

    Коментиран от #20

  • 7 Мисля

    35 1 Отговор
    И други държат големи шкафови наличности ама не ги проверяват.
  • 8 Сесесере

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "габровец от варна":

    Забрави зърнарите! Най големите перачи

    Коментиран от #9

  • 9 габровец от варна

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сесесере":

    Айййй да! Вярно! Ама те и лъжат много!!!
  • 10 Ел чапо

    2 0 Отговор
    Аз нямам никакви пари само тебишири
  • 11 маалата

    5 1 Отговор
    Ха, какво да ги правят милионите, да ги внесат във Фибанк?
  • 12 ТРЯБВА

    30 0 Отговор
    УВЕЛИЧЕТЕ ПРАГА НА ДДС ОТ 50000 НА ПОНЕ 150000 ЛВ , ДИРЕКТИВАТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПРАГА НА ДДС ЗА ДА МОЖЕ ДА ОЦЕЛЕЕ НАЙ МАЛКИЯ БИЗНЕС НА СЕМЕЙНИТЕ ОБЕКТИ . ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ МОГАТ ДА СЕ СЪБИРАТ ПОВЕЧЕ ДАНЪЦИ КОИТО СЕГА СЕ РАБОТИ ДО 50000 ЛВ ДА ПРАГА НА ДДС . СЛЕД ТОВА СПИРА ДЕЙНОСТА , НЯМА ДАНЪЦИ , НЯМА ОСИГУРОВКИ . МАЛКО УМ ТРЯБВА А НЕ САМО ВЛАДИ ГОРАНЧЕТО НЕ РАЗБИРА БИЗНЕСА , ЗАЩОТО ТОЗИ КОЙТО НЕ Е ИМАЛ НИКОГА БИВНЕС , ТОЙ НЯМА КАК ДА РАЗБИРА МАТЕРИЯТА .

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Марио Ангелов

    15 0 Отговор
    Изтръсквайте до последно ,че откъде! Всичко отиде по шкафчета.
  • 15 проз хчетоводител

    11 0 Отговор
    Че кой е казал колко трябва да са касовите наличности?Ами ако се работи с 500% надценка,както е в моловете,а стоката е от Димитровградския пазар за 5 лева бройката?Нормално спечелени пари-плаща се данък печалба и дивидент и точка по въпроса.
  • 16 gnom

    17 0 Отговор
    Хубави насоки от НАП! А ние имаме ли право да даваме насоки на НАП след като сме техни работодатели?? И аз смятам, че човешката наличност в НАП е изключително голяма и трябва барем едни 50% да бъдат съкратени! И икономията от заплати, осигуровки и премии ще е с пъти по-голяма, от търсените пари от НАП! А и хората ще могат да работят по-спокойно, щото ми писна от терора нарече държава и проверяващи!
  • 17 няма да се оправим

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    ами така ще да е, затова са нямали време 5 години да погледнат отчетите на Божков. Такива като теб са проверявали.
  • 18 2542

    11 0 Отговор
    И БОКо ли е получил предупреждение за свръх-големи кешови наличности в шкафчето?! Ами за златните кюлчета отнася ли се?!

    Коментиран от #21

  • 19 данъкоплатец съвестен от немай къде

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "ТРЯБВА":

    Абсолютно и отвсякъде си прав! Познавам хора и аз така правя - наближа ли 50 х. лв. и спирам. Защото иначе ми вземат 10 х.лв. ей тъй и ги раздават на тъмно русите съграждани с фалшиви телкове, които една стотинка данък и осигуровки през живота си не са платили.
  • 20 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Порно":

    670 млн. лева са в касата, а не дължимият данък.
    Дивидента е 33,5 млн. лева.
    Тук иде реч за следното ... през 2016 беше отчетено, че фирмите имат кеш в касите за 13 млрд. лева, а паричната маса (реалните пари в оборот) са за 14,2 млрд. лева.
    Което е супер нелогично, защото ако е вярно, то няма да има кеш, а всичко ще върви по банка, което не е така.
    В резултат от акцията през 2017, фирмите чистиха като луди кеш чрез изплащане на дивидент, като практиката продължи през 2018. 2019 беше кофти година и явно отновно не е плащан дивидент. 2020 отново тръгна кофти, обаче сега за разлика от 2017, към 31.12.2019 декларираните пари кеш във фирмите е 8 млрд. лева, което пак е твърде много.
    Имайте предвид, че за тези пари е платен корпоративен годишен данък !!! Сега ще има масово чистене на дивидент за 2018 и 2019, като ще има странни обяви: "Давам наличен кеш, срещу 1 % на ден".
    Обаче през 2017 данъчните с еусетиха и започнаха да описват банкнотите една по една, така ревизията започна да се точи, а взелия кеш потъваше с по 1% на ден. Така секна и този "бизнес"
    Та дивидента си е дължим като стой та гледай.
  • 21 Швейцарец

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "2542":

    ООО каква касова наличност има в Ротшилд банк!!!!
  • 22 Иван

    0 0 Отговор
    Този данък дивидент е един държавен обир. Аз съм платил 10% данък печалба ами и данък от още 5% на остатъка, ако не е похарчен. Затова винаги съм казвал, че данък печалба е 15% в България. По-добре да плащам 5% осигуровки, отколкото да ми влизат парите в нощното шкафче на Бойко.