Last news in Fakti

27 Септември, 2012 12:22 645 0

Поскъпването на фуражите ще се отрази на месните продукти

  • фуражи-
  • месо-
  • колбаси-
  • мирослав найденов

Поскъпването на фуражите ще се отрази на цените на месните продукти. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на първия  земеделски бизнес форум в хотел „Хилтън”, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Вероятно ще поскъпнат и колбасите, но не мога да прогнозирам с колко, каза той. Същото се отнася и за млечните продукти.

Животновъдите, месо и млекопреработвателите са изправени пред фалити заради скъпите фуражи. Сериозно поскъпване на продуктите не може да има, защото потребелението е свито и едва ли хората могат да поемат по-високи  цени, допълни министърът.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев, обяви че при ръст от 30 % на суровините, колбасите могат да поскъпнат с 15%. Не знам дали обаче някой може да си го позволи, допълни той.

Министър Найденов е поставил въпроса и в Брюксел на последното заседание на Съвета на министрите по земеделие. България и още пет страни са притиснати от запасите на фуражи в ЕС заради сушата. Другите засегнати държави са Унгария, Словения, Португалия и Италия, освен това и от високите цени на  суровините.

По отношение  на цената на хляба министър Найденов коментира, че няма основания за поскъпване, тъй като на американския пазар пшеницата е поевтиняла с 8-10%  и вече е 319 долара за тон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА