Last news in Fakti

13 Август, 2020 15:49 5 201 18

Слаба реколта на мед

  • пчела-
  • пчели-
  • кошер

Пчелари искат субсидии сега

Слаба реколта на мед - 1
Снимка: БГНЕС

Нулева година – такава е равносметката за някои пчелари в Бургаски регион. Други имат по-голям късмет и съумяват да извадят мед, макар и с 60-70% по-малко в сравнение с миналата година. Емил Янев, за щастие е от втората група. Заради слабите добиви, свързани основно с невижданата суша това лято, той кандидатства по програмата de minimis, съобщи БНР. С надеждата да получи свежи средства, с които да подхрани и зазими пчелите си. Но помощта, според него е повече от символична:

„Сумата е крайно недостатъчна. Пчелните семейства сега се подготвят, от това зависи следващата ни година. По de minimis дават по 7 лева и сумата е една и съща от години. Сушата е много голяма и се налага да продължим да подхранваме семействата до късно в годината. Тук в Бургаско не е валяло повече от 70 дни.“

Трудностите карат все повече пчелари да работят и друго, за да запазят бизнеса си. Други прибягват до кредити, които обаче после трудно се връщат. Макар и закрепил своя пчелин, на Емил Янев също му се налага да започне редовна работа, за да издържа семейството си:

„Аз имам почти 200 пчелни семейства, ако бях само на тях обричам семейството си на глад. Имам приятели с по 700-800 кошера, които не са извадили нищо, без средства – трудна работа. Ние сега трябва да изкараме оборотни пари, за да се погрижим за пчелите. Цялото земеделие има нужда от сериозна подкрепа от страна на държавата, иначе много колеги ще фалират“

В бранша настояват средствата от субсидиите да се изплатят спешно сега, за да оцелеят хората, занимаващи се с пчеларство.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    13 38 Отговор
    Поредната глупост и изнудване! Цените на меда на едро паднаха до 3,5 за килограм, а тия реват, че нямат добив!? Има тонове качествен пчелен мед залежал от преди 2-3 години!

    Коментиран от #6, #15

  • 2 хахахаха

    16 3 Отговор
    от короната е щото пчелите не носят маски...
  • 3 Пчелите да им изминали не от суша

    31 2 Отговор
    А от препаратите с които зърнарите пръскат нивите.
    По този начин трепят и пъдпъдъците, да не говорим за пожарите от стърнища.
  • 4 Лолл

    20 2 Отговор
    Първо убиха овцете, после избиха свине и крави , а горките пчелари ги репресират вече 10 години, едва на скоро е така за подигравка им отпуснаха пари, опитвайки се да замаскират погубването на българската икономика. Искат всичко да е банки за да може да има санкции!
  • 5 Бат Бойко

    9 4 Отговор
    Работете работни пчелички да ми пълните шкафчето.
  • 6 пенсионера

    8 12 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    къде е тоя евтиния мед да си купя, аз под 10 лева за кило несъм виждал, а мановия 15-16 лв. по евтин няма !!! тия само ревът ама не събарят цените !!

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "пенсионера":

    Ами аз си купувам по една тенекия 25кг за 150лв. Разпитай кой вади мед от лични кошери и се свържи с него, хубав, естествен мед, а не глюкозен от рафта в магазина.

    Коментиран от #8

  • 8 Пенчо питанката

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    И как го познавате "хубавия и естествен" мед?..

    Коментиран от #9

  • 9 Тост

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Пенчо питанката":

    Кристализира и едва се кърти с лъжица!Най-малко по това се познава.
  • 10 Активист на БКП

    15 1 Отговор
    Пари има само за 30% увеличение на чиновниците ! Пчеларите да д¥х@т супата !!!
  • 11 Тонча

    15 0 Отговор
    Който много разбира да гледа пчели и да каже тогава как се формира цената на меда. В Европа цената е между 12 и 15евро. Нашите производители направо го подаряват.

    Коментиран от #17

  • 12 Пчеларя

    2 6 Отговор
    Имам 160 кошера и общо за годината до сега извадих 4 тона !
  • 13 До пчеларя

    6 1 Отговор
    4 тона пак малко от 160 кошера
  • 14 До пчеларя

    6 0 Отговор
    4 тона пак малко от 160 кошера
  • 15 Тът

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    А защо според тебе има толкова мед от преди 2-3години, господин "умнико", аз предлагам на 2.00лева не щеш ли?!
  • 16 До емил

    1 0 Отговор
    Колко кошера гледаш?
    И от къде си на ясно толкова, господинчо?
    Да не би да си от прекупвачите?
  • 17 Човек от бранша

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тонча":

    Във Валенсия полифлората е 3,5 евро за кг,а имат един от портокали- 5 евро,супер е ! Вносен мед от Южна Америка е 2,40 долара на кг с транспорт до пристанище Хамбург.Отговаря на всички физикохимични показатели,просто там имат дълъг сезон,докато при нас е същото както с туризма- 3 месеца !
  • 18 мечо

    0 0 Отговор
    това е лошо но имало и по лоши години