Last news in Fakti

21 Август, 2020 08:32 5 253 22

Лозари от Бургаско са пред фалит

  • лозари-
  • грозде

Някои обмислят изкореняване

Лозари от Бургаско са пред фалит - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Лозарите от Югоизточна България са изправени пред сериозна криза. Причината - ниските цени, на които винарската индустрия изкупува продукцията.

Част от бранша е пред фалит. От Министерството на земеделието и храните обявиха, че извънредните мерки в подкрепа на лозаро- винарството тази година са 4.

Поморие е един от най-големите лозарски региони в Югоизточна България. Тази година от бранша са притеснени,че няма да могат да реализират продукцията си .

Младен Върбанов, Аграрно промишлен комплекс - Поморие: Пазарът се сви. Винарската индустрия си създаде собствени лозя и нашето грозде остава нежелано. По тяхно мнение себестойността му е висока. Цената, която искаме да си покрием разходите, те не могат да я дадат.

Мартин Стрезов има лозови насаждения от години в землището на Поморие. Обмисля да освободи целия се персонал още тази есен и да унищожи лозето си заради кризата.

Мартин Стрезов, лозар: И говорим за лозови масиви на по 7-8 години. Това са масиви, които тръгват тепърва в продаване, но просто няма смисъл. Вариантът е - гроздето остава по масивите и след 30 септември започва изкореняване и унищожаване на лозовите насаждения.

За да чуе притесненията на брашна, в Поморие, на спешна среща, пристигна заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева, която обяви 4 извънредни мерки за справяне с кризата.

Две от програмите стартират заради ситуацията около COVID-19.

Лозана Василева, зам.-министър на земеделието, храните и горите: За първи път, първа година, гроздопроизводителите ще имат възможност да получат държавна помощ. Тя е 250 лв. на хектар. От вчера стартира приемът. Приемът ще продължи до 2 септември, като приемът е в ОД на Държавен фонд „Земеделие".

Обмисля се и вариант за помощ от 30 стотинки на килограм грозде с подкрепа от Европейския съюз. Като причина за кризата в бранша бе изтъкнат и спадът на туристи, а с него и намалената консумация на вино.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    62 4 Отговор
    Всяка година са пред фалит и всяка година коренят тия лозя...И всяка година кат зърнарите с нова кола. На кого да вярвам,а?
  • 2 Анонимен

    25 2 Отговор
    В другите държави със субсидиите от държавата излизат на нула, а продажбата на продукцията им е чиста печалба.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 изумен

    53 4 Отговор
    Абе какво става в тази територия ! Какви са тия помощи за частен бизнес ? Щом е решил да прави бизнес трябва да си носи и рисковете. Взимат от плащащите данъци и от нуждаещите се за да дават на частен бизнес !
  • 5 Митко

    29 11 Отговор
    Да даваш пари за такива култури като тютюн, грозде, орехи, хмел, рози, лавандула и подобни е крайно неправилно. Това не са култури без които не можем. хората няма какво да ядат, те плачат, че вино или цигари няма да има...

    Коментиран от #21

  • 6 Гласувайте пак за СИК-@джиста

    19 0 Отговор
    Да сте учили за дупетати.Защо сте станали лозари!?
    То ако е добро да копаш, един дупетатин да няма да има пред"Коня"и ще се набират като за донаборна военна служба - под строй.
  • 7 Запознат

    22 0 Отговор
    У нас като са на плюс 10г.поред е в реда на нещата.Но една година да е лоша и се почва уволнения,заплахи към държавата,искания за пари.Като няма пазар ,защо се е захванал с лозарство?
  • 8 Агроном

    26 2 Отговор
    Не мога да разбера защо земеделците все трябва да им покриват разходите и да ги субсидират.Значе като не ти харесват цените - сменяш бизнеса или отиваш да работиш на час но при някой.Все едно обикновения работник който работи за примерно 1000 лв. и тегли кредит 100000 € да ди купи апартамент ,не може да покрива вноските и да вдига стачка че ще се маха и напуска.Ами така е като не може да си правиш сметката.Изтегли 30-40000€ купи по малък пък тогава да ти е по спокойно.Кризата е за всички.Не може все някой друг да поема задълженията на другите..Намалява заплати и персонал,работиш повече и така става.Вие за 3 месеца в годината дали има общо където работите и хоп дай сега държавата да плати.....еее малко ми наглеете ,че и плашат.Ми Ганьо къде ще идеш като ги изкорени.Пазач в някой комплекс ли ?
  • 9 Jeep

    19 3 Отговор
    Винпромите се усетиха и си направиха собствени масиви. Така си гарантират качеството на продукцията и стават независими. Разбирам, че трябва да има за всички, но не може изкупната цена на едро да е същата на килограм като на женския пазар. Като няма кой да им купува гроздето, да се обединяват и да си правят собствени винарни и марки и да излизат на пазара като всички други.
  • 10 много бивш лозар

    18 1 Отговор
    Проблема , както се казва мирише от главата, и Грозните схеми на нашите управници. На първо място лоша политика . Ние няма как и тепърва да задоволяваме , претенциозният , свикнал сам да си консумира продукцията , И ВИСОКО СУБСИДИРАН (200 Евро за декар лозе) европейски пазар , там борбата е безмилостно жестока , направо обречена. Източна Европа имат точно сходни с нас проблеми , и преди 10-тина години започнаха да коренят лозята- в момента в които свършиха програмите от ЕС. Шанса с реализацията е Русия , Китай , но поради лошите политики които се водят , ние сме отрязани от там . Другият момент е , че държавата даде и ножа и хляба на големите винпроми , и те основно усвоиха парите от ЕС - станаха монополисти , макар и на тях сега складовете са препълнени и нямат реализация. Голяма част от този материал се преработва по тавани и мазета , размотават се туби по села и паланки . Правилното трябваше да бъде, да се изплащат както в Европа на декар пряка помощ , за малки и средни стопанства , а така парите ги изядоха големите риби , и ги трансформираха в кооперации , хотелски бази , и дубайски приключения.

    Коментиран от #11

  • 11 буци

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "много бивш лозар":

    По-точно няма как да се напише..а и какви суми чувам,че взимат ГОЛЕМЦИТЕ за един декар лозе да се посади..

    Коментиран от #12

  • 12 87558

    16 0 Отговор

    До коментар #11 от "буци":

    Това е единият от проблемите , свързан с отклоняването на пари от правилното място и усвоени чрез узаконена измама . Млади лозя се изкореняват , и презасаждат отново , като от това се усвояват сериозни суми. Както съм писал по нагоре , правилното решение беше , за всеки декар , и различна отглеждана култура , пряка финансова помощ , всяка година , както работят другите по Европа . Като пример - Живееш в забутано село , имаш 30 декара средно , мнозина са имали и повече . Решаваш да е лозе , входираш го в най-близкото кметство , и започваш да си получаваш годишно 6000 евро помощ , а каквото реализираш като продукция ти е в плюс към това , ако щеш я продай на винпрома на 10 стотинки . Така функционират повечето европейски страни , и себестойността на крайният реализиран продукт е добра , може да се наложиш , на своя и чужд пазар. И за това като минеш през едно гръцко село , хората са там , всичко свети , подредено, фасадите на къщите светят , в дворовете под навесите всякакъв инвентар , отпред нови автомобили . Това са хора които са останали на село , да работят земята . Не са били прогонени , земята им изкупена на безценица от фондове , както стана с престъпните схеми при нас . Двадесет човека да държат 80% от българската земя.

    Коментиран от #13

  • 13 буци

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "87558":

    Съгласен с всичко,без това за новите автомобили в гърция. Виждал съм само стари пикапи,но другото е в целта

    Коментиран от #14

  • 14 865486

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "буци":

    Интересното е , че старите ръждясали пикапи , като фолксваген 1 , не бях подозирал , че съществува подобен модел , докато не посетих Гърция , се движат по магистралите , новите , за нас ново е 4-5 годишно , паркирани под навеса , до трите различни по големина трактора.

    Коментиран от #15

  • 15 буци

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "865486":

    От Сандански съм и знам с какви коли идват. Няма лимузини,няма СУВ,но това не е важното

    Коментиран от #16

  • 16 87565

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "буци":

    Преди години при тях излезе един закон , подпомагащ естествено земеделците . Ако един автомобил се регистрира за земеделски нужди , му отпадат данъците . Нещо подобно както с нашите инвалиди, ползват всякакви облекчения . В Гърция се напълни с луксозни автомобили "за земеделски" нужди. Неудобството е , че не можеш с такъв автомобил да напуснеш Гърция , и да отидеш на почивка в чужбина . В чужбина се ходи с по-стари автомобили , и особено в България , и особено в Сандански и Черноморието където на мнозина им откраднаха автомобилите , и това в Гърция се знае.

    Коментиран от #17

  • 17 буци

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "87565":

    Явно си по-запознат. Щом знаеш за законите,които са приемали. Факт,е че по селата не съм обикалял много,така че се съгласявам.

    Коментиран от #18

  • 18 Това е

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "буци":

    Селцата им са чудни , както стана въпрос. И там си живеят хора , млади , стари . Гърците не са нищо особено , и донякъде приличат на нас , като манталитет . Разликата е , че ние не можем да случим на управници. При нас схемата е - за да се направи кефа на 5-10 000 човека , трябва да се е.е м.мата на 500 000 човека. И там тези 500 000 човека скачат , така са научени.
  • 19 хах

    6 2 Отговор
    Какво плашат тези, те мен питаха ли ме когато ги засадиха лозовите масиви. Тази година ако няма пазар догодина ще има. И като ги извадят лозите какво, тикви ли ще садят и на кого ще накривят капата.
  • 20 Пешо Пора

    3 0 Отговор
    Ами пекръстваш ги. И след две години - десертно.По света правят така.
  • 21 ссс

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Митко":

    Важно е да се говори за хляба както казваше Джоко Росич. Няма как да е добре че някой, който произвежда нещо фалира. Когато фалира има шанс да избяга в чужбина и България да загуби човек който работи и дава нещо за разлика от администрацията. Франция се гордее с лозовите си масиви и те са като визитна картичка за нея. Ние искаме се унищожи всичко , което правим и да внасяме, скъпо боклуци, при положение че природата ни е богата. Освен това много от вината и другия алкохол е за износ, но печалбата отива другаде и това не е честно.....
  • 22 Богдан

    5 0 Отговор
    Да издържат още малко, защото когато Христо Иванов Прокопиев се докопа до властта - ще цъфнат и ще вържат всички!