Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 15:53 7 192 18

Евтино румънско грозде "събаря" цените на българските производители

  • грозде-
  • вино-
  • внос

Цените на българските вина от новата реколта ще скочат значително, твърди винарят Николай Колев

Нерегламентиран внос на грозде от Румъния "събаря" цената на родното производство. Заради инфлацията, недостигът на работна ръка и трудностите в лозарския сектор у нас, се очаква осезаемо повишаване на цената на българските вина. Това каза винопроизводителят Николай Колев, който отглежда 190 дка лозови масиви в крайграничната община Болярово в Ямболска област, цитиран от БТА.

По думите му румънското грозде се внася у нас на 68 стотинки за килограм, което е "страшно ниска цена". Себестойността на българското грозде излиза около 75 стотинки, в зависимост от региона, сорта и големината на лозовите масиви. Най-сериозен нерегламентиран внос има във Варна и района, според Колев.

Според него държавата не прави необходимото, за да могат българските винопроизводители да са конкурентни на пазара. Особено засегнати са по-малките стопани, винарни и биопроизводства. "Оказа се, че ние, които сме си в родната страна, трябва да воюваме за цени с тези, които внасят отвън на много по-ниска цена", каза още винопоизводителят.

Очаква се и значително повишаване на цената на българските вина. "При положение, че всички енергийни ресурси скочиха нагоре, торовете също са нагоре. Това означава и повишаване на надниците на работниците. Инфлацията много я усещаме всички, особено малките производители", посочи той.

По думите му в цялата страна има и недостиг на работна ръка за прибиране на реколтата от лозовите масиви. "Винаги трябват повече хора, а времето е ограничено. Проблемът се решава, като възнаграждението бъде адекватно. Ние сме социално насочени, защото не наемаме хора от други региони, каквато пракитика има, а ползваме местните", добави стопанинът.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Сектант🤠

    59 5 Отговор
    Е щом вносното е по-евтино от родното, егати и производителите дето сте, замислете се ако има с какво!!
  • 2 Преминаващ оттук

    43 2 Отговор
    А защо е по-евтино гроздето от Румъния.
    Да вземат да попитат политиците които днес доказаха, че не ги интересува българското мнение за оръжията....

    Коментиран от #7

  • 3 ДА ИЗМЭТЕМ харвардския ГАЛОSHHH

    57 2 Отговор
    Не разбирам защо всички около нас произвеждат по-евтина продукция -
    Турция, Гърция, Македония, Румъния, вероятно и Сърбия...

    Коментиран от #5, #6, #12

  • 4 СЗО

    42 0 Отговор
    Хем гроздето по-евтино, хем виното по-скъпо.....това е българския пазар....
  • 5 Шерлок

    36 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДА ИЗМЭТЕМ харвардския ГАЛОSHHH":

    Елементарно, Уотсън! Заради управляващите мафии.
  • 6 Защото нямат борд

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "ДА ИЗМЭТЕМ харвардския ГАЛОSHHH":

    Скоро и тук ще поевтинее.Неизбежно е, въпрос на време.
  • 7 Голем смях

    34 26 Отговор

    До коментар #2 от "Преминаващ оттук":

    Ами Румъния разполага натовски войски,ракети Пейтриът,дава оръжия на Украйна,отдавна нарита Газпром...Има заводи за автомобили,има милиарди инвестициии...защото...защото няма русофили и русоблизци.Сега бере плодовете на западната си ориентация.

    Коментиран от #8, #11

  • 8 ха ха

    37 2 Отговор

    До коментар #7 от "Голем смях":

    защото работят и получават за което , а тукашните мутри само пищят за субсидии и лъжат колко заеми от банките имали та за това не плащат заплати , а идиотизмите които си написал са типични за партиен секретар , без грам мисъл но с идейна насоченост
  • 9 Няма бира

    15 5 Отговор
    Малко лъжлива статия ми се вижда. Как така в Румъния гроздето е по-евтино, като работната им ръка взема повече и като цяло имат по-висок стандарт от нас? Отделно за първи път чувам Румъния да се свързва с лозя. Ако беше от Македония, бих повярвал, но Румъния?!

    Коментиран от #15

  • 10 Дааа

    26 0 Отговор
    Как хем с вноса и разходите по него излиза по-евтино???Или нашите търгаши се опитват да спечелят доста повече???Това е свободен пазар ..конкуренция
  • 11 Преминаващ оттук

    32 0 Отговор

    До коментар #7 от "Голем смях":

    На грешно мнение си. Там в Румъния имат политици които мислят за своята страна, за своя народ. Нашите майцепеодавци кой закон са гласували за облекчаване на народа. Тези хора са на кайшката на олигархията да не кажа, че голяма част тях са част от тази олигархия.

    Коментиран от #14

  • 12 МОЛДОВАНКА

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "ДА ИЗМЭТЕМ харвардския ГАЛОSHHH":

    МНОГО ДРАСКАЧИ И РАЗБИРАЧИ! ГРОЗДЕТО Е ОТ МОЛДОВА, ТОВА КОЕТО РУСНАЦИТЕ ОТКАЗАХА ДА КУПЯТ. ТА ЗА ТОВА Е ЕФТИНО И МИНАВА ЗА РУМЪНСКО ЗА ДА НЕ ПОДЛЕЖИ НА МИТА.
  • 13 гост

    8 0 Отговор
    зависи от качеството ако хубаво защо не нашите пробутват нискокачествено с ниска захарност по 1 лв/кг
  • 14 Голем смях

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Преминаващ оттук":

    Да де..политици ,а не русофили и русолизци.Политици,които дават оръжия на Украйна и наритаха Газпром.Политици,които разполагат натовски бази в Румъния.Политици,които купуват американски самолети.Политици,които искат натовски войски и ракети в Румъния.Политици,които не бръснат россия за слива.
  • 15 Дивергент

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Няма бира":

    Всъщност гроздето не е румънско, а е внос от Румъния (нещо подобно като нашето зърно - уж е българско, ама от Украйна). От тази година Молдова внася безмитно грозде и гроздов сок за ЕС.
  • 16 Роко Скиавоне

    2 0 Отговор
    По добре статията да беле със заглавие,,искаме субсидии и помощипроблемът е в държавата ни.всяка година територията на лозята намалява и изоставаме в надграждането..Акцизните стоки са лукс и не са всеки,другият вариант е да се научите да си правите домашно вино,аз така направих даже стигнах до показатели за био вино
  • 17 Патето Яки

    4 0 Отговор
    Гроздето по пазарите и магазините е пълен боклук - едро с вкус на сладка трева.
  • 18 Сеирджия

    5 0 Отговор
    Ама как може цените на храните при съседите да са по-ниски?! Те не искат ли да карат бентлита и тесли?!