Last news in Fakti

22 Октомври, 2012 13:22 934 0

3 милиарда евро седмично струват на ЕС безработните млади

  • безработни-
  • млади-
  • европейския съюз

Нивата на безработица сред младите хора в страните от Европейския съюз са безпрецедентно високи, алармира излезлият днес последен доклад на агенция Eurofound. Според него проблемът с 14-те милиона млади хора, които в момента не работят, не учат и не специализират, е изключително тежък и изисква спешна намеса. Икономическата загуба за обществото от тяхната дезинтеграция възлиза на 153 милиарда евро годишно (около 3 милиарда седмично). Това е над 1% от брутния вътрешен продукт на ЕС.

Докладът за пръв път ще бъде представен цялостно на конференцията на Председателството на ЕС относно приоритетите за заетостта на тема „Развитие на устойчиви политики за подкрепа на заетостта на младите хора в епохата на фискални ограничения“, която ще се проведе в Никозия, Кипър.
Авторите на доклада предупреждават, че необразованите и невиждащи перспектива млади европейци, които са 15% от младото население в трудоспособна възраст, вероятно няма да бъдат приобщени напълно в работната сила никога. В началото на месеца Международната организация на труда обяви, че младите хора по света днес имат тройно по-малък шанс да си намерят работа от възрастните и настоя страните от Г-20 да потърсят „нови подходи“ към тях.
„Последиците от изгубеното поколение са не само икономически – обобщава документът. - Те са още социални, с риск младите да се откажат от демократичното си участие в обществото“. Броят на заетите млади граждани в 26 от членките на ЕС е най-ниският в историята. Те освен това работят по-малко часове и имат несигурни работни места. За едно десетилетие рязко се е повишил броят на заетите почасово млади хора. Миналата година те са били 42% от работещите млади спрямо малко повече от една трета преди 10 години. Около 30 на сто са сега младите, заети при непълно работно време (около 5,8 милиона души), което представлява увеличение с около 9% в сравнение с 2001 г.
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) наскоро посочи, че Европа „се проваля в социалния си пакт" с младежите и нарастващото политическо разочарование на тази група може да достигне до нивата, познати от Арабската пролет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА