20 Септември, 2020 15:57 6 437 17

Пандемията удари и реколтата от грозде

  • грозде-
  • пандемия

Производителите се оплакаха от липса на купувачи

Пандемията удари и реколтата от грозде - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Коронавирусът удари и пазара на грозде у нас. В разгара на изкупната кампания производителите се оплакаха от липса на купувачи. Винарските изби и големите винпроми също се оказаха потърпевши от пандемията. Износът почти е спрял, съобщи Нова ТВ.

Още от 6 сутринта Лазарина и Стоян са в лозовите масиви край пазарджишкото село Карабунар, за да приберат гроздето си. Отглеждат 10 декара с винени сортове. Оплакват се, че в Септемврийско от два месеца не е имало валежи затова и реколтата сега е наполовина по-слаба.

„Няма. От 3 декара и половина 70 килограма сме изкарали и то за санданския мискет. Другото още не сме го брали, но само памидът има повече”, казва Лазарина Малинова.

„Като качество е добро, обаче. Гроздето е изпечено. Самият грозд има захарност”, допълва Стоян Малинов.

Тази година себестойността на един килограм грозде е 50 стотинки. Всяка цена под тази е загуба, пресмята Стоян, който е вложил около 1 500 лева за обработката и отглеждането на гроздето. „Не вярвам да ги избием. Всички тези пръскания, оране…”, казва той.

Заради коронавируса пазарът на грозде е слаб. Изкупвачите от Румъния и Македония, който традиционно пристигаха с камионни и бусове, за да изкупят родната продукция, сега липсват.

„Има чак вкиснало и не можем да го продадем. Започва и да дъхне. Ще го изхвърлим и това е. Винпромите не купуват”, коментира Цветан Иванов, който е търговец на грозде.

Сега гроздопроизводителите разчитат на дребните купувачи като Красимир, който идва чак от Костиндброд, за да си вземе грозде за бяло вино. „Надявам се да е хубаво”, казва той.

Винарските изби също са потърпевши от пандемията. Вследствие на нея износите почти са спрели или са силно редуцирани. Вече има отменени поръчки към Япония, Китай и Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    24 5 Отговор
    Пандемията избила купувачите.Ха Ха ха ха ха ха ха ха
  • 2 Утре ще берем гроздето

    19 2 Отговор
    Имаме Бланка, Широка мелнишка, Руен и Памид.
    Доста грижи и качествени препарати сме хвърлили и въпреки това има някаква мана където цели гроздаци изсъхват на стафида.

    Коментиран от #12

  • 3 Хубавото е

    13 4 Отговор
    Виното поне не се разваля.

    Коментиран от #4

  • 4 Само дето

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хубавото е":

    се окислява...
  • 5 Къна

    13 8 Отговор
    Лъжат,лъжат на поразия.Такова сухо и топло лято и есен няма начин да няма реколта.При нас на вилата асмата даде такива количества,че чак се очудих.И то бяло грозде-Мускат.

    Коментиран от #6

  • 6 0808

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Къна":

    .... не се Очудвай, умнико...
  • 7 За Бланката сорт грозде

    6 0 Отговор
    зла година няма са казали хората.
  • 8 тайга мод

    20 0 Отговор
    Ковида е виновен и за сушата, за високите цени на плодовете и зеленчуците и храните.Заради Ковида се покачи цената на газта и тока.Ковида е виновен че Бойко оставка не подава и продължава да краде с лопати на багери.
  • 9 Брабинеца

    7 1 Отговор
    Не разбрах от какво се оплакват, че няма грозде или, че няма купувачи.
    Аз пък тази година имам много грозде., Наистина нещо го заболя но го пръсках два пъти и оцеля.
  • 10 Хахаха лъжат нещо наще

    3 0 Отговор
    Глупости в европа (франция и германия се разцепиха почти два пъти се вдигнаха продажбите в магазините на вино
  • 11 Не е вярно

    15 0 Отговор
    Миналата година купих 230 кг. на 0.7 лева за кг., а вчера купих 280 кг на цена от 0.8 лв., което смятам за нормално. Стига сте помагали на големите винопроизводители, те постоянно мрънкат - времето, държавата...
  • 12 Анонимен

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Утре ще берем гроздето":

    Брашнеста мана! Пръскане с топсин. Ако не е навреме - гроздето съхне и става като чироз! При мен заминаха десертните с тънка ципа.

    Коментиран от #13

  • 13 Пръскал съм с

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    Байфидан и Шавит.
  • 14 Гроздето

    7 2 Отговор
    Да не е умряло от ковид?
  • 15 Бачо от Бабачково

    10 0 Отговор
    Дорде моем ше правим вино и рикия! Една асма, декар лозе, разни сортове... Година с година не си прилича!!! И все е имало за мене... за децата... Но все има... Който иска намира начин, който не иска намира причини!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДЕДО ВИ КРАЧУН

    2 0 Отговор
    ТАЗИ ЕСЕН ГРОЗДЕТО Е С МНОГО ДОБРИ ХАРАКТЕРИСТИКИ- МНОГО ВИСОКА ЗАХАРНОСТ. НО МИСЛЯ ,ЧЕ ЦЕНА 1.3 ЛВ ЗА КИЛОГРАМ МЕРЛО Е МНОГО ВИСОКА. НОРМАЛНА ЦЕНА НА ГРОЗДЕТО Е ОТ 70 ДО 90 СТОТИНКИ ЗА КИЛОГРАМ. ХУБАВОТО ВРЕМЕ БЕЗ ДЪЖДОВЕ НАПРАВИ ПЛОДА КЕХЛИБАРЕНО ИЗЧИСТЕН, ДОБРЕ НАПЕЧЕН С ВИСОКА ЗАХАРНОСТ. ВИМПРОМИТЕ ОТ КИЛО ГРОЗДЕ ВАДЯТ 2 ЛИТРА ВИНО - ЕСТЕСТВЕНО МЕНТЕ. ОТ 2 ДО 2.5 КИЛОГРАМА ГРОЗДЕ ИЗЛИЗА ЛИТЪР ВИНО. НАЗДРАВЕ НА ТИЯ КОИТО САМИ СИ ПРАВЯТ ИСТИНСКО ВИНО.