200 лева пенсия, но допълнителен доход от стотици левове. Така се справя една 70-годишна родопчанка. Баба Селвер "изнася“ за цяла Европа… трахана. И печели пари към скромната си пенсийка. Нейни клиенти са основно гурбетчии. Купуват килограми, а траханата ѝ чрез тях достига до топ икономиките в Европейския съюз.
Един на пръв поглед обикновен пазарен ден в Момчилград. Изложено е всичко, което предлага този сезон от годината – традиционните плодове и зеленчуци и още нещо… трахана. В найлонови торбички от по килограм.
"Домашна – сама си я правя от години, много я купуват“, казва 70-годишната Селвер от джебелското село Слънчоглед. А в това "много“ се съдържат стотици килограми, пътуващи към Западна Европа.
"Млади и стари, на когото му трябва взема. От района на Джебел и тука в Момчилград“, казва жената. На въпрос, купуват ли зад граница от автентичната за кърджалийска област трахана, отговаря: Много. От Германия, Австрия, Англия, Холандия, Белгия, навсякъде. От август месец досега съм продала над 300 килограма. Килото давам по пет лева. А вътре слагам много неща: моркови, чушки, червен пипер, домати".
Произвежда я от години. Парите от този продукт са допълнителен доход, нужен, предвид скромната ѝ пенсия от 200 лв. Превърнала се е в майстор на траханата, обяснява и здравословните ползи от консумацията ѝ. Само на метри от Селвер, се намира друг търговец, производител на тикви, пише "24 Родопи".
Не пожелава да каже името си, но пък рекламира стоката си доста оживено: Хубави тикви, сухи, чернобели и много корави…“.
Ето такава е атмосферата на пазара в Момчилград – жива и много автентична. Преливаща от призиви на различни търговци, техните раздумки и усмивки, а стоката им, много ценна, популярна дори в Западна Европа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Ами
18:37 09.11.2019
4 ***********
Коментиран от #16, #40
18:42 09.11.2019
5 Последния софиянец
Коментиран от #33
18:48 09.11.2019
6 Баш който трябва с главно Б
21:23 09.11.2019
7 траханар
Коментиран от #8
21:55 09.11.2019
8 Последния софиянец
До коментар #7 от "траханар":
От НАП ще се маскират като тикви и ще заловят бабичката. А грешка!! Те са си тикви. Нямат нужда от маскировка.22:03 09.11.2019
9 Учуден
Коментиран от #13, #21, #23, #30, #32
22:37 09.11.2019
10 Само така
23:39 09.11.2019
11 Бабке
23:56 09.11.2019
12 Путкин
08:26 10.11.2019
13 стоян георгиев
До коментар #9 от "Учуден":
вид качамак.в родопите и южен пирин се прави предварително за разлика от традиционния качамак,а и се ползват зеленчуци и брашно докато качамака се прави основно от царевично брашно.слагат се в траханата и трохи от сух хляб.заготовката впоследствие се готви пак във вид подобен на качамака.може да се прави с месо или само с вода,като попара.има и други варианти.бабата се е ориентирала много добре.предвид че правенето на въпросната заготовка е трудуемко ,а и изисква време.хората от родопите които живеят в чужбина със сигурност ще купуват.предвид че лесно се съхранява и бързо се приготвя,а и е вкусна.Коментиран от #31
11:58 10.11.2019
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 МАРС
04:09 11.11.2019
16 ГРАД КОЗЛОДУЙ
До коментар #4 от "***********":
прав сте така е ГОСПОЖО ИЛИ ГОСПОДИНЕ04:10 11.11.2019
17 ГРАД КОЗЛОДУЙ
До коментар #14 от "0898481401":
ЩО ЗА НЕВЬСПИТАНИЕ ИМАТЕ ЧОВЕЧЕ ЗЛОБНО04:37 11.11.2019
18 ГРАД КОЗЛОДУЙ
05:40 11.11.2019
19 Pompev
До коментар #14 от "0898481401":
Аве тука пишат за тархана ве,ходи другаде да ги търсиш да ти я ядат07:37 11.11.2019
20 Файда!?
08:14 11.11.2019
21 Този коментар е премахнат от модератор.
22 ДеЖаВу
09:05 11.11.2019
23 Този коментар е премахнат от модератор.
24 Айде бе !
До коментар #23 от "БАРС":
Не е лошо да слагате някоя запетая ,да разделяте отделните думи !09:39 11.11.2019
25 Алекс
10:03 11.11.2019
26 Реалист
10:11 11.11.2019
27 Този коментар е премахнат от модератор.
28 Стоян
Коментиран от #29
10:45 11.11.2019
29 Баба Вуна
До коментар #28 от "Стоян":
Стоянчо баба, много от малък си започнал със зелевата чорба за закуска!10:59 11.11.2019
30 Този коментар е премахнат от модератор.
31 Мустафа
До коментар #13 от "стоян георгиев":
Стояне всичко което пишеш е вярно, но не е точно качамак а повече прилича на тестените изделия/различните видове макаронени/.11:26 11.11.2019
32 pantata
До коментар #9 от "Учуден":
Drevna Türksko-Tatarska suha çorba na okolo 3000 godişna traditsiya vkusna , praktiçna i pitatelna imato ie tarhana ama na Bılgarski estanala trahana...NASA oşte predi 40 godini vze ratseptata za kosmiçeska hrana na MarsКоментиран от #41
12:42 11.11.2019
33 никой
До коментар #5 от "Последния софиянец":
малей толкоз ли сме я оранили,брей брей брей13:12 11.11.2019
34 чичо от село
13:21 11.11.2019
35 Траханата
Коментиран от #36
15:57 11.11.2019
36 Ммммммм
До коментар #35 от "Траханата":
Да, малки зрънца са, но се правят от брашно, домати и чушки, които придават и леко червеникаво- розовия цвят на тарханатаКоментиран от #38
20:06 11.11.2019
37 Bubbles
Да не е Тахрана това?
Коментиран от #39
20:42 11.11.2019
38 pantata
До коментар #36 от "Ммммммм":
...Osnovata e kiselo mleko , izvara ..podpravka Tarhana (divo rasteşt hrast) ima okolo 50 vida s domati, çuşki , bulgur ...v ALTAY dori çay smestvat, Mongoltsite isuşena ovça loy izpolzvat...İndiyantsite ot Dakota slagat isuşeni yagodi i bizonovo meso...praBılgarite sışto sa poznavali tarhanata ama Trakiytsite sa zabravili...21:00 11.11.2019
39 али баба
До коментар #37 от "Bubbles":
Да така е,ТАХРАНА или по другите краища,ТАРХАНА,но не бях чувал за трахана21:17 11.11.2019
40 Ти сега като си стара
До коментар #4 от "***********":
С какво се занимаваш, трахана не правиш ли...?! Въпреки, че траханата е турска супа и вкусна...!00:48 12.11.2019
41 Сони
До коментар #32 от "pantata":
Не е ли на кокал не ми го хвалете03:38 12.11.2019
42 Ооо дядовците
06:57 12.11.2019