Last news in Fakti

12 Ноември, 2012 14:42 865 1

Плевнелиев: В четвъртък ще се подпише за Южен поток /Обновена/

  • плевнелиев-
  • южен поток-
  • делян добрев
Плевнелиев: В четвъртък ще се подпише за Южен поток /Обновена/ - 1
Снимка: БГНЕС

В четвъртък ще се подпише окончателното инвестиционно решение за „Южен поток”. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев след среща с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Добрев е предоставил на държавния глава доклада по проекта „Южен поток”.
Плевнелиев заяви, че ще се запознае с доклада и подчерта, че е важен подходът за прозрачност. . "За мен е важен подходът, заради българските граждани и потребители. Министър Добрев ме увери, че полагат общи усилия, за да може цената на газа да бъде по-изгодна", каза Плевнелиев във връзка с предвидения нов договор за цената на газа.

„Крайните потребители в България, тези, които си плащат парното, българските компании, които ползват газ, трябва да бъдат информирани, за да планират”, заяви президентът.
Плевнелиев заяви, че подкрепя проекта „Южен поток”. . Аз съм за проекта "Южен поток", но е важно правителството да преструктурира проекта добре, каза още той.
„За мен е много важно да продължаваме усилия, за да приоритетизираме южния газов коридор. България е водеща. Министър-председателят полага много усилия. Приветствам усилията на правителството интерконекторите да се случват бързо”, каза Плевнелиев.

 Министър Добрев информира президента, че предстоят поредица обсъждания в Пакта за индустриална стабилност в МИЕТ на параметрите на проекта и на договора за доставка на синьо гориво за България.

Росен Плевнелиев призова да продължат проучванията за собствени газови находища и изрази надежда, че скоро ще бъдат налице концесии за добив на газ от собствени залежи в Черноморския шелф на България. По отношение на бъдещите ангажименти по доставките на природен газ за страната ни, президентът подчерта, че екипът на МИЕТ полага всички усилия, за да може страната ни да получи още по-добри условия от получените до момента.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев информира след срещата, че България няма финансов ангажимент при изграждането на „Южен поток” и нито БЕХ, нито българската държава, ще дават държавни или корпоративни гаранции. Българският участък на „Южен поток” ще бъде обезпечен с проектно финансиране, уточни икономическият министър. Делян Добрев увери държавния глава, че всички важни параметри на проекта фигурират в предоставения документ. „Много е важно обаче проектът да бъде структуриран добре и е изцяло в правомощията на изпълнителната власт да прецени как да се случи това”, посочи държавният глава след срещата и припомни позитивната си позиция за изграждането на „Южен поток”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пд

    0 0 Отговор
    А с ЦСКА договора кога ще се подпише?Премиера обеща, след като намери спонсор за Левски(Руската Банка),че ГАЗПРОМ ще помага на ЦСКА.