11 Ноември, 2012 16:32 932 1

Андонов: Плевнелиев трябва да е уведомен за "Южен поток"

  • южен поток-
  • михаил андонов-
  • бех

Информацията за газопровода "Южен поток", която беше изнесена пред пресата и българското общество, е достатъчна. Нищо не е скрито. Всичко, което можеше да бъде казано преди подписването на договора на 15 ноември, е казано. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов.

Дадена е достатъчна информация на обществото, направихме го и в икономическата комисия на парламента, където говори министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

"Не мога да коментирам реакцията на президента. Не знам с каква информация той разполага", заяви Андонов, коментирайки вчерашната реакция на държавния глава Росен Плевнелиев, който каза, че не може да коментира "Южен поток", защото нямал информация.

Андонов мисли, че по каналния ред е дадена необходимата информация и на президента.

Изпълнителният директор на БЕХ заяви, че подписването на договора за "Южен поток" е отложено за 15 ноември заради траура в България във връзка с кончината на патриарх Максим. Денят на национален траур 9 ноември съвпадна с датата, на която първоначално трябваше да се подписва.

"Никой не е водил тайни преговори. Българските интереси са достатъчно добре защитени. Всичко е прозрачно", подчерта Андонов. Той уточни, че по проекта "Южен поток" разговорите са се водили от БЕХ, а от руска страна - "Газпром", които са акционери в газопровода.

"Последните интензивни разговори бяха през август и септември. Вече сме готови да подпишем това инвестиционно решение", разкри Андонов.

Държавата и БЕХ не са поемали никакви ангажименти по финансирането на "Южен поток". Той съобщи още, че финансирането ще бъде на 100% проектно финансиране и БЕХ няма да дава живи пари. Срокът на експлоатация на тръбата е 25 години, а жизненият цикъл - 40 години. Съоръженията ще бъдат собственост на компанията "Южен поток България", в която имаме по-равен 50% дял с Газпром, каза още Андонов.

Той обясни, че реалната цена на газопровода ще стане ясна, след като се проведат всички търгове за доставката на тръби и други материали, но е убеден, че приходите от него са гарантирани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко

    0 0 Отговор
    Президента е прав.Нещо неясно.