Last news in Fakti

13 Ноември, 2012 11:05 1 183 2

Делян Добрев: Искаме да отпаднат газовите посредници

  • газпром-
  • делян добрев-
  • южен поток

В момента се преговаря за нов договор за доставка на газ след 1-ви януари 2013 г. Основната му цел е да отпаднат посредниците и страната ни да има договор единствено с "Газпромекспорт".

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев гостува в "Гореща точка" по ТВ7.

Той подчерта, че целта е този договор да е само за шест години, а не за 10 или 20, за да може страната ни да е гъвкава и когато се появят повече алтернативи – каквито биха били газът от Черно море и този от Каспийския регион, България да ползва по-евтино гориво. Ще се преговаря и за по-ниска му цена.

Стартът на строителството на черноморската част от "Южен поток" е предвиден за 7-ми декември. България ще трябва да изгради приемна станция, която да затопля идващият от Русия газ. Строителните работи на българска територия се очаква да започнат във втората половина на идната 2013 г. Първият газ по тръбата, по план, трябва да потече през 2016 г.

Според проектанта той ще струва 3,3 млрд. евро. Инвеститор от българска страна е Българския енергиен холдинг, а от руска "Газпром" – с равни дялове от по 50%.

2010 г. е подписано акционерно споразумение между двете страни, с което се ангажират да покрият със собствени средства 30% от разходите по проекта. Финансирането на останалите 70% трябва да дойде от привлечени средства. Тъй като делът на българската страна, възлизащ на 500 млн.евро, е непосилен за нас, са се водили дълги преговори за споразумение, с което да се позволи тези средства също да са привлечени от външни инвеститори.

Така Българският енергиен холдинг няма да дава средства за "Южен поток", нито банкови или държавни гаранции. Външният инвеститор ще бъде избран с конкурс, като по всяка вероятност ще бъде отпуснат синдикиран заем от няколко финансови институции. Окончателно това ще бъде решено в края на 2013 г.

Добрев подчерта, че не се правят допълнителни споразумения по проекта "Южен поток", всички те са направени още през 2008 г. Окончателното инвестиционно решение е просто техническа стъпка по реализиране на проекта.

"Южен поток" е алтернативно трасе със същия източник на газа – Русия, обясни Добрев. В момента обаче трасето минава през Украйна и Румъния. Това ни прави зависими и от тези две страни. Новият газов проект ще вкарва горивото директно в България, като преминава по дъното на Черно море. Така освен по-голямата сигурност на доставките, страната ни си спестява и допълнителните транзитни такси.

Дали ще влиза друг газ , освен руския в този газопровод, все още не е ясно. Това решение трябва да се вземе от Европейския съюз. За да има трети страни, то газът влизащ в тръбата, ще идва от страни извън ЕС.

Относно АЕЦ "Белене", Добрев посочи, че държавата ще трябва да направи законови промени, за да отпадне давностният срок за наказание при нарушения, като тези, констатирани в доклада на АДФИ. Към момента в него е посочено, че този срок е изтекъл, което прави невъзможно търсенето на отговорност от хората, които са станали причина за безразборните харчове по проекта "Белене".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 натурален българин

    1 0 Отговор
    делянчо ако искаш да свалиш цените по добре забрави за южен поток и изгради набуко час по скоро защото само конкуренцията може да сведе цените до логичното им ниво а докато купуваме само от руския монополист ще сме наведени и със свалени гащи
  • 2 СССР

    0 0 Отговор
    ха ха ха ето ви един типичен прост българин коментар 1 ти да не си мислиш че някой мисли или се е загрижил за тебе а това му искане е продиктувано от горе с цел да им се плаща или те да вземат лъвския пай вземи пресметни на какви цени българия купува газта от русия раздели ги на литри или кила и виж сам колко се получава а после сравни цените с тези на газ станциите от които всички копуваме