23 Декември, 2020 13:50 3 636 6

Съседите загубиха само от този сектор 14 млрд. EUR

  • гърция-
  • туризъм-
  • възстановяване-
  • пандемия-
  • коронавирус

Едва през юли 2021 г. ще започне възстановяването на туризма в Гърция

Съседите загубиха само от този сектор 14 млрд. EUR - 1
Снимка: Shutterstock

Едва 4.035 млрд. EUR са приходите от туризъм в Гърция за периода януари-октомври тази година. За сравнение за същия период на миналата сумата е била 17.56 млрд. EUR, сочат данните на Централния статистически институт на страната. За цялата 2019 г. приходите в сектора са възлизали на 18.2 млрд. EUR. Имайки предвид, че редица държави са под карантина, то едва ли въпросната сума от 4.035 млрд. EUR ще нарасне много до края на текущата година, пише гръцкото издание Ekathimerini.

Дефакто приходите от туризъм за първите 10 месеца на текущата година са се съкратили със 77% спрямо същия период на миналата, а броят на туристите - със 76.1. Според анализатори, спадът ще се увеличи след като се оповестят данните за ноември и декември. През миналата година именно тези два месеца са били сред най-печелившите в сектора.

Прогнозата на анализатори е, че първите месеци на новата година няма да се откроят с положителни данни. Най-рано през юли може да се очаква частично възстановяване на туристическия сектор.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз40

    6 5 Отговор
    Успокойте ги! Боку ще им помогне!

    Коментиран от #3

  • 2 QR Виза

    3 9 Отговор
    Това е цената в милиарди, която платиха за огромните "успехи" в борбата с коронавируса ! Е сдобиха се и с нов синдром, наречен "Гръцки синдром" наследник и подобрение на Стокхолмския синдром !

    Коментиран от #6

  • 3 ГЕРБ голям ТУР

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Аз40":

    От ГЕРБ голям тур, ще раздават ваучери за безплатна почивка в Гърция и ще и им подарят останалите ваксини след дарението за Северна Маке ! Лично от Спасителя на Западните балкони !
  • 4 Емил

    6 2 Отговор
    А Германия е спестила 14 милиарда от Тъпи развлечения! ;)
  • 5 Мисля

    11 2 Отговор
    Кой,каквото си направи сам и Господ не може да му го направи!Гърците се наиграха,че и преиграха с това затваряне.Чета сега,че и англичаните реват-няма сезонни работници и стоката гниела.Ами ще гние!
  • 6 Безценно

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "QR Виза":

    Аз пък ходих два пъти по за две седмици в Гърция това лято със семейството си. Прекарахме си чудесно. Карах си лодката, пиивах си ципуро с мелиджано, риби пържоли, спецофай. Всички много ни се радваха, подаряваха ни най различни неща. Вино, маслини, зехтин. Каниха ни пак да идем и най-важното: нямаше сърби, македонци, Българи и почти никакви други чужденци.