Last news in Fakti

28 Ноември, 2012 15:28 1 284 0

ДКЕВР обещава по-евтино парно от Нова година

  • парно-
  • дкевр-
  • ангел семерджиев

Най-малко със 7% ще се понижат цените на природния газ и парното от 1 януари. Това каза шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

„Трябва да получим заявлението на „Булгаргаз" с точните цифри и тогава ще обявим. Във всеки случай мога да ви уверя, че то не трябва да бъде по-малко от седем на сто за „Булгаргаз". Най-вероятно подобно ще е намалението и за топлофикационните дружества. Цената на топлинната услуга ще намалее значително, така, както досега не е намалявала. Всички, които са на газ, ще го усетят. Тези, които са на въглища, може би няма да го усетят", каза Семерджиев. Той чака до 10 декември „Булгаргаз“ да представи своите разчети.

Поевтиняването на парното ще наложи ново отчитане на топломерите, заяви шефът на комисията. Абонатите на топлофикациите, които са с прогнозни сметки за парно, ще усетят веднага намалението, а останалите ще трябва да изчакат изравнителните резултати, стана ясно от думите на Семерджиев.

Шефът на регулатора обясни, че цената на синьото гориво формира значителна част от разходите на топлофикациите за извършване на дейността им и когато се намалява цената, особено при високите нива на цените сега, то се отразява съществено и на стойността на топлинната услуга. За различните дружества в зависимост от това колко електроенергия и колко топлинна енергия произвеждат, цената на газа се отразява по различен начин, уточнява радио Дарик. За софийската топлофикация, която няма когенерация, цената на парното е една от най-високите в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА