Last news in Fakti

11 Февруари, 2021 15:23 4 092 13

COVID-19 слага край на традиционния 8-часов работен ден

  • 8-часов работен ден-
  • covid-19-
  • работна седмица

Въвеждането на 4-дневна работна седмица е друг от хипотетичните модели на работа

COVID-19 слага край на традиционния 8-часов работен ден - 1
Снимка: Shutterstock

COVID-19 е на път да унищожи традиционния 8-часовия работен ден, както го познаваме. Tова показват актуални проучвания, според които все повече компании изплащат заплати според свършената работа. На места пандемията въведе и 4-дневна работна седмица, съобщава Нова Нюз.

Димитър Бозов работи в чуждестранна компания за тютюневи изделия като финансист. Пандемията налага да премести работното си място вкъщи. Неочакван бонус за Димитър се оказват по-високите резултати, които постига, заради спокойствието и уюта на дома си.

„Може да разполагаш повече с времето си, не си притиснат, не ти се налага да си с много хора на едно място, което, освен зараза, както е с COVID-19, допринася и за повече натоварване“, посочва Димитър.

Проучванията на световна HR компания показват, че работата от вкъщи е повишила ефективността над 30 %. И още- 76 на сто от хората оценяват положително факта, че имат контрол над графика си, а 75 процента не искат да се връщат в офиса.

„Въпреки че традиционно работодателят си фантазира, че служителят вкъщи си почива, скатава се, няма кой да го наблюдава и той си прави, каквото си иска - май се оказа точно обратното“, твърди Ирина Йончева, ръководител отдел "Човешки ресурси" в HR компания.

Затова един от обсъжданите модели е работа без фиксирано работно време.

„Този пазар на труда, който го познаваме с фиксирано работно време – от 08:00 до 17:30 часа вече няма да има значение. Защото все по-често ще прибягваме до това да си отчитаме работното време гъвкаво – даже не до час, а до минута“, категоричен е икономистът Румен Гълъбинов.

Нагласите на служителите към идеята за работа без фиксирано време също са положителни.

„Защо трябва да стоиш осем часа, ако в тях работиш само пет, да речем“, пита Димитър Бозов.

Въвеждането на 4-дневна работна седмица е друг от хипотетичните модели на работа. Но е възможно да е по-трудно приложим. „Четири дни искам да си купя хляб, останалите три – не искам. Просто трябва да се види как да се намести моделът“, твърди HR експертът.

Според икономисти обаче краят на пандемията няма да промени новите тенденции на трудовия пазар и поне една трета от персонала на фирмите, ще остане на дистанционна работа.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юсуффф

    26 1 Отговор
    Има тенденция американския синдром на масовите убийства на обществени места да се разпострани в цял свят защото на хората им избиват бушоните.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 честен ционист

    24 2 Отговор
    Блажени са вярващите.. Ще бачкате по 24/7 от вкъщи, от вашия ток, зорко следени от на чич Бил патента WO/2020/060606 а ние ще ви плащаме като за 4 часов работен ден.
  • 3 Рап

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Юсуффф":

    Убийства стават на всякъде по света,стига се занивайте със САЩ!
  • 4 700г робство

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Юсуффф":

    Глупости, Ганчо е страхлив, предпочита да се самозапали, или да се метне през терасата, най-много да убие детето си после пак да не му стигне смелост да се самоубие. Такъв е Ганчо.
  • 5 Това сме го гледали

    13 5 Отговор
    На всеки му се услади.Даскалите и те показваха чудеса от храброст от в къщи но като трябва да се видят резултатите не щат матури.Защо ли.За да не видят хората че взимаха заплти за нищо.
  • 6 Лост

    11 1 Отговор
    И тук ще стане -четири дена по 12 часа.
  • 7 36383929

    5 1 Отговор
    4 дневна работна седмица дава резултат 30 % повишение на резутатите на дейностите, които вършат хората, защото имат повече време за себе си. Това е така там където не се налага да има хора се роботизира работата, шефчетата на цехове, заводи, фабрики да се ориентират към роботски труд по 24 часа, само че трябва си приготвят и парички за подържането ма робото техниката. Че повече ще ги удари по подръжката отколкото 5 дена болничен на служител човек. 😂😂😂😂
  • 8 само глупости и платени промивки

    8 1 Отговор
    когато се правят такива анализи и предложения се разглеждат професиите по сектори- няма как да обедините всичко под общ знаменател! А какво ще кажете да пазарувате само нощем( между полунощ и 6 сутринта , защото на големите вериги примерно им е кеф да плащат само за 6 часа заетост и имат желание той да се изпълнява само през нощта- ама ако искате стойте гладни, но пък лентяите щели да разполагат със собственото си време и сами щеши да определят кога да работят!!!.... малииии,че сте зле
  • 9 Ядеитн

    9 0 Отговор
    Я туй "работа без фиксирано работно време" много го аресах. Демек - ша бачкаш колко и коги ти кажа и ща ти плащам колко ми е кеф!
  • 10 Математикгерб

    0 1 Отговор
    Така като се замисля,ако бъобще мога да мисля ама все пак опитвам понякога...абе тоя вирус не е толкова лош парите ми стигат и хората ме уважават
  • 11 ами

    6 0 Отговор
    По добре , да не се работи . Така е по спокойно и много добре за България.
  • 12 др Уатсън

    1 0 Отговор
    Принадената стойност е термин от полит. икономията . Работодателят печели именно от тази принадена стойност .
  • 13 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор
    КOВИД-тeрминaтoр, рвииййшш! Дoceгa e тeрминирaл oкoлo 200-250 вируca: грипнитe и пaрaгрипнитe вируcи, рecпирaтoрнo-cинцитиaлният вируc, мeтaпнeвмoвируcът, aдeнo-, ринo-, кoрoнa- и бoкaвируcитe! Вcичкитe тия прeдизвиквaт OВИ и OРЗ! Прeз лятoтo КOВИД-a тeрминирa и хeпaтит A! Нaпрaвo чудo! Сега е наред 8-часовия работен ден! Какво ли още следва?! Какво ли още е излишно за управниците на държавно, европейско и световно ниво?!