22 Февруари, 2021 16:14 2 906 20

Експерти: Ако работниците се осигуряват здравно, работата „на черно“ ще намалее

  • аикб-
  • работници-
  • здравни осигуровки

В момента 60% от здравноосигурителната вноска се плаща от работодателя, а 40 на сто от служителя

Експерти: Ако работниците се осигуряват здравно, работата „на черно“ ще намалее - 1
Снимка: БГНЕС

Здравните осигуровки да се плащат изцяло от работниците или служителите като форма на противодействие срещу недекларираната заетост, предложиха експерти по време на дискусия организирана от Асоциацията на индустриалния капитал. Проф. Емилия Ченгелова обясни защо:

"По този начин ще се намали икономическият интерес на работодателя от недекларирана заетост и в същото време ще се увеличи икономическият интерес на работника, не само да работи с трудов договор, но и да бъде осигуряван върху пълната сума на брутното трудово възнаграждение".

В момента 60% от здравноосигурителната вноска се плаща от работодателя, а 40 на сто от служителя.

Асоциация на индустриалния капитал в България представя Национална карта на недекларираната заетост. Проектът е част от усилията за подобряване достъпа до заетост и ограничаването на сивите практики при наемния труд.

Националната карта е изготвена от експерти на бизнес асоциацията и съдържа огромна по обем информация за нагласите на работодателите и наетите към проявите на недекларираната заетост, оценка на нейния дял, уязвимост на отделните възрастови групи към сивите практики, както и оценка на рисковете които крият новите форми на заетост и тяхната приложимост по браншове.

Картата е единствената по рода си не само на национално, но и на европейско равнище и е разработена на основата на проведени две национално-представителни проучвания сред работодатели и персонал като дава ясна картина за проявленията на недекларираната заетост.

Националната карта се представя в рамките на дискусия с участието на представители на държавната администрация, браншови и граждански организации, работодатели и заети лица.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фейк експерти

    51 1 Отговор
    ако премахнем корупцията във власта,нещата ще станат още по-добре!
  • 2 Един прост данъкоплатец

    44 4 Отговор
    А кога многобойната армия от държавни чиновници и съдебни служители , армия и полиция ще започнат да плащат здравни и пенсионни осигуровки, както “простосмъртните” данъкоплатци????? До кога ще тъпчете и издевателствате над хората????
  • 3 Българка

    39 3 Отговор
    В България има дискриминация на българите, която е наложена години като държавна политика. Питам защо от заплатите на държавните служители- администрация, съдии, прокуратура, всякакви хвъркати чиновници, МВР НЕ СЕ ПРАВЯТ УДРЪЖКИ за здравни и пенсионни вноски? Осигуровки си плащат само работещите в частния сектор, които биват натиквани в ъгъла от тези , които издържат? До кога частният сектор ще бъде второ качество хора? Това не е ли противоконституционно? Не са ли всички българи с равни права? Или над половин милион са с привилегии?
  • 4 Разгеле

    7 16 Отговор
    Най-сетне малко разум.
  • 5 Миризлив пор

    18 3 Отговор
    Някой зад едни добри намерения иска да икономиса едни пари. Сега въпроса е в прав текст - ако те осигурявам на всичко ще вземаш 700, ако е на 4 часа ще вземаш 800 кое предпочиташ? Дали ще има разлика в договарянето? Не мисля.
  • 6 гражданин

    32 3 Отговор
    целта не е работника да е по добре, целта е да разтоварят работодателите от отговорност за техните работници, и хората да умират като кучета от елементарни болести, и никой да не е виновен, плитки са ви номерата, сещаме се какво целите
  • 7 ПЕТКО

    39 2 Отговор
    Поредното безумие! Хубаво би било в края на всеки месец да си плащаме на работодателя защото сме работили!
  • 8 Хитър Петър

    18 1 Отговор
    Целта е намаляване на тежестта върху работодателите. Здравната вноска и да се плаща и да не се плаща при отиване на лечение (имам предвид истинско лечение) ще трябва да си платиш както поп. Това елементарното не го броя. Така че работника едва ли ще почне да внася всичко под формата на здравни осигуровки. Не виждам и особен смисъсл от това имайки предвид горенаписаното. Мисля, че здравните вноски ще намалеят, ако трябва само работника да си ги внася, а оттам и всичко останало като реален брутен доход и удръжките от него - вероятно много от доходите вместо да изсветлеят, те ще останат в сивия сектор.
  • 9 Данъкоплатец

    25 4 Отговор
    Премахнете привилегиите по отношение на осигуровките за над половин милион заети в държавната администрация , МВР , съдебна система, МО , общинска администрация и пр.!!!!!! Не е ли това остатък от комунистическото ни минало???? До кога ще се нарушават изконни конституционни права?????

    Коментиран от #10

  • 10 Брадвата

    15 4 Отговор

    До коментар #9 от "Данъкоплатец":

    Те трябва да са верни на режима, и да са поне милион. Това е. А останалите плащаме. Това са милиционери, военни, администрация, млади пенсионери, учители и др. Почти всичките, които навремето са членували в БКП - около милион - сега те и техните отрочета пак са на държавна хранилка. Нищо не е променено. Така работи диктатурата.
  • 11 6372191

    10 0 Отговор
    Тия експерти в България са ми като гадатели, естрасенси, говорещо с духове, нищо верно не се е случило в реалност, за което са тръбили или давали оценки!
  • 12 Ако Тулупа не пълнеше чекмежета

    8 2 Отговор
    Щахме да живеем по добре.
  • 13 Двойно осигурен

    13 0 Отговор
    Пенсионер собственик на фирма също го задължат да плаща,здравна осигуровка и фактически е двойно осигурен.
  • 14 Знайко

    8 0 Отговор
    Същото е и с пенсионните осигуровки. Защо "експертите" коментират само здравните осигуровки.
  • 15 РОБИ NEW

    13 5 Отговор
    КАПИТАЛИСТА ИСКА РАБОТНИКА САМ ДА СИ ПЛАЩА ЗАПЛАТАТА. САМ ВСИЧКО ДА СИ ПЛАЩА И ДА РОБУВА БЕЗПЛАТНО НА РАБОТОДАТЕЛЯ. ГАРАНТИРАНО ОТ ШАЙКАТА МАФИОТСКА ГЕРБ.
  • 16 778

    12 0 Отговор
    Поредните нагли глупости на АИКБ. Членовете й са от милионер нагоре.
  • 17 селтак

    0 2 Отговор
    ЧАСТПРОМ,БЕСЕЛ ДОМ!
  • 18 Шефьор

    2 0 Отговор
    По-голяма глупост от това не съм чувал!
    Явно в Асоциацията на индустриалния капитал работят "баш експерти"! Явно от същата асоциация имат голям "интелектуален" потенциал и като функция на него, са тези сентенции:"Пo тoзи нaчин щe ce нaмaли икoнoмичecкият интeрec нa рaбoтoдaтeля oт нeдeклaрирaнa зaeтocт и в cъщoтo врeмe щe ce увeличи икoнoмичecкият интeрec нa рaбoтникa, нe caмo дa рaбoти c трудoв дoгoвoр, нo и дa бъдe ocигурявaн върху пълнaтa cумa нa брутнoтo трудoвo възнaгрaждeниe".
    Професор Ченгелова явно не разбира, че приемайки тази безумна идея в работаната заплата на работника ще трябва да се калкулират и ЗОВ върху непрекъснато променящ се максимален и минимален осигурителен доход. Това ще демотивира работниците да се осигуряват здравно върху брутната си работна заплата, ще доведе до дефицит на НЗОК. Ех, Професорке, ех...
  • 19 dada

    1 0 Отговор
    та да може гнусния мазен чиновник да лапа и да е некъдърен. да се махне закона за защита на чиновниците
  • 20 Виктор

    0 0 Отговор
    Ако ще плащам ,по - добре в сивия сектор излиза по евтино.