Last news in Fakti

3 Януари, 2013 18:19 1 076 0

През 2015 г. започва експлоатацията на газовата връзка със Сърбия

  • експлоатация-
  • газова връзка със сърбия

До средата на 2015 г. трябва да започне експлоатацията на българо-сръбската газова връзка. Това стана ясно по време на пресконференция в МИЕТ по повод приключването на предпроектното проучване на интерконектора, финансирано от Оперативна програма "Регионално развитие". В срещата с медиите участваха заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова, както и ръководителите на проектите за предпроектно проучване и за същинското изграждане на тръбата Евгени Консулов и Светлана Маринова.

Съществуването на реверсивни газови връзки със съседните държави ще съдейства за развитието на газовия пазар в България, каза зам.-министър Харитонова. По нейните думи изграждането на българо-сръбската връзка ще свърже българската газопреносна система с газовия хъб в Баумгартен, Австрия и с газохранилищата в Унгария и ще осигури реална диверсификация на доставките на синьо гориво. Интерконекторът е фактор за повишаване сигурността на доставките както за българските потребители, така и за тези в Централна Европа.

В резултат на предпроектното проучване е избран вариант на трасе на газопровода на българска територия, който е дълъг 61.6 км и преминава през общините Костинброд, Божурище, Сливница и Драгоман и завършва на българо-сръбската граница при Калотина. Минималният капацитет на тръбата е 2 млрд. куб. метра годишно.

Проектът за българо-сръбска газова връзка е израз на държавната политика за сигурност на енергийните доставки. Същинското изграждане на съоръжението ще се финансира с 48 млн. евро от Оперативна програма "Конкурентоспособност", стана ясно още по време на пресконференцията. Неотдавна България и Сърбия подписаха меморандум за разбирателство за изграждането на проекта и съгласуваха сроковете за пускането му в експлоатация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА