Last news in Fakti

7 Януари, 2013 08:49 1 419 0

Продължава стачката във ВМЗ-Сопот

  • вмз
Продължава стачката във ВМЗ-Сопот - 1
Снимка: БГНЕС

Работниците от ВМЗ-Сопот подновяват протестите. Причина отново са неизплатени заплати. Малко преди Коледа държавата отпусна извънредно пари, за да тушира напрежението.

По две заплати и два аванса имат да получават работниците към този момент. А това като задължение на завода възлиза на близо 2 милиона лева.

Работниците във ВМЗ – Сопот, които живеят в общежитията към завода, не могат да си платят наема за една стая и тоалетна. Служителка на завода разчита на дъщеря си да й купува хляб. "Срамувам се, че съм майка", каза жената пред bTV. Нейна колежка пък живяла 20 дни без ток, а детето й се разболяло.

Хората се страхуват, че могат да бъдат изгонени от общежитията, че ще останат без работа, а не знаят къде могат да отидат на тези години и с тяхната квалификация. Обвиняват и ръководството на завода, и държавата.

Около 3200 служители работят в завода. Останалите без пари хора от държавното предприятие са посрещнали Коледните и Новогодишни празници с помощите, изпратени им от граждани от цялата страна.

С ефективната стачка, започнала на 13 декември, работниците не само прочетоха декларации, отправиха заканата, че ако няма решение на проблема им, ще преместят протеста си в София, пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерски съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА