Last news in Fakti

7 Януари, 2013 18:15 1 041 0

До 23 януари кабинетът решава за ВМЗ-Сопот

  • вмз
До 23 януари кабинетът решава за ВМЗ-Сопот - 1
Снимка: БГНЕС

До 23 януари ще има решение на Министерски съвет за приватизацията на ВМЗ-Сопот. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на извънредна пресконференция след среща с представители на синдикатите.

До 11 януари единствената одобрена фирма ще подаде в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обвързваща оферта и финансови гаранции.

На 15 януари агенцията ще представи обвързващата оферта в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, след което министър Делян Добрев пое ангажимент в срок от три дни да я внесе за обсъждане в Министерски съвет.

Това е единственото решение на проблемите на предприятието, каза министърът.

„Доволен съм от конструктивният диалог на днешната среща. Поеха се конкретни ангажименти, които дават гаранция, че до края на месеца ще се направи всичко възможно да се изплатят задълженията към работещите във ВМЗ-Сопот“, заяви на брифинга министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

 Най-късно на 11-и януари очакваме обвързваща оферта от единствения кандидат за ВМЗ-Сопот - "Емко" ЕООД. В офертата задължително трябва да е предвидено погасяване на всички публични задължения като стойност, включително и на задълженията към работниците. Това заяви по-рано пред БНР Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Затова се надявам в най-скоро време сагата с неплатените заплати да приключи положително за работниците, защото те са си изработили тези пари. Купувачът е длъжен да запази броя на работните места.

Към момента, съгласно стратегията за приватизация, новият собственик е длъжен да запази бройката на служителите към момента на откриването на приватизационната процедура, това е месец юни, когато там са 3328 човека.

Ако започне някакви съкращения, той ще дължи неустойки към българската държава. А всяко едно лице, което е съкратено или уволнено без негово съгласие, ще може да предприеме съдебни действия, обясни Караниколов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА