Last news in Fakti

26 Март, 2021 14:00 6 080 15

Технически паспорти с дантела

  • технически паспорти-
  • сграда-
  • строителство-
  • политика-
  • иван кирмин

Явно е редно държавата да не спира да помага на тези, които без нейна помощ нямаше да забогатеят

Технически паспорти с дантела - 1
Снимкa: Shutterstock

Напоследък се коментира в медиите темата за техническите паспорти. И рядко се казва или пише нещо полезно. Много по-смислени са коментарите в социалните мрежи като „ако къщата има паспорт, дали ще избяга на Запад и ще и искат ли PCR тест на границата“. Плашат хората едни медии, които все не се знае на #КОЙ са, че целта е проектантските колективи да ги топят пред кметовете за остъклени балкони. Ако им плаща кметът може и да топят, ама ако им плащат собствениците няма как. Който плаща той поръчва музиката. За цената е ясно – ако плаща държавата ще е скъпо, ако собственикът преговаря за цената и условията – доста по-евтино. Не се коментира, че ако се осъществи държавно финансиране най-много ще спестят тези, които имат най-много имоти. Явно е редно държавата да не спира да помага на тези, които без нейна помощ нямаше да забогатеят. Трябва да има приемственост в политиката. Но това не се дебатира. Не, че политиците, говорят нещо различно от пълни глупости по темата.

По същество се изказва единствено Георги Марков, депутат от ГЕРБ. Аз много ценя неговите мнения по наболели въпроси, защото за него се твърди, че цял живот е изпитвал неустоимо желание да информира ако някой прави нещо нередно. Много свестен човек. В средите, в които съм се формирал като личност, беше трудно да станеш такъв. Ако някой информираше, изпадаше в социална изолация. Без да е обявен локдаун. А често изяждаше и шамарите.

Съвестният информатор алармира, че през 2006г. БСП и ДПС с наредбата за технически паспорти заложили бомба, която ще се взриви през 2021г. за да попречи на ГЕРБ да спечели изборите. Наредбата задължавала горките кметове да дават на братовчеди поръчки на надпазарни цени за технически паспорти и да събират със съдия изпълнител парите от собствениците, предимно баби от Родопите със 150 евро пенсия. Алинеята, която задължава кметовете да правят тези лоши неща, които те никога иначе не биха направили, е изменена през 2013г. от Лиляна Павлова. Тъй като един бивш конституционен съдия няма как да греши при тълкуване на правна материя е ясно, че Георги Марков ни информира и, че Лиляна Павлова е човек на ДПС и БСП.

В строителството и политиката винаги е виновен предишният. Обаче Георги Марков е невероятен талант и вероятно скоро ще открие вина и в следващите и аз очаквам градската десница, неолибералите, Слави Трифонов, Бил Гейтс... да го отнесат заслужено заради паспортите, докато кметове и техните братовчеди си режат вените, защото може да им се наложи да усвояват милиарди от държавната баница.

-----------------------

Иван Кирмин има над 25-годишен опит в сферата на строителството на жилищни, обществени и промишлени сгради и съоръжения. Управлявал е процеси във всички фази на строителните проекти – предпроектни проучвания, проектиране, финансиране, строителство, продажби.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бузю

    5 0 Отговор
    бре не знаех че (5 + 5): 2 е равно на 4

    Коментиран от #4

  • 2 Коректен

    33 2 Отговор
    Георги Марков като конституционен съдия гласува срещу лустрацията. Двамата заедно с Костов са пряко отговорни за мизерията.
  • 3 жоро боклука

    9 5 Отговор
    "... и аз очаквам градската десница, неолибералите, Слави Трифонов, Бил Гейтс... да го отнесат заслужено заради паспортите.."**** И комунистите и комунистите !!!
  • 4 Хахахахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "бузю":

    Аз пък имам случай, когато (4+1)/2 = 5 ;)
    Сигурно смятащия не е имал калкулатор под ръка :)
  • 5 От Варна

    20 0 Отговор
    Защо точно този специалист, врял и кипял в строителството, говори с такава цинична ирония за обществената реакция по въпроса? Защо не използва трибуната , да обясни полезността от такъв документ, за който ще плащам. Защото дълбоко се съмнявам, че това е кампания в полза на обществото. Това е опит за поредното изтупване на “чувала” - данъкоплатец? И защото явно и той лично точи зъби в далаверата! Граждани, ако протестираме масово срещу това своеволие, може да го отменят, както тихомълком го отложиха. Забелязвам, че когато някое управленско решение не е достоверно обосновано, винаги се отлага за бъдещето
  • 6 От Варна

    20 0 Отговор
    А че Лилито Павлова, дядовата внучка е специална е ясно от факта, че въпреки несправянето с отговорностите, които беше поела, бързо бате Бойко и намери топло местенце. Тихо и кротко се изнесе и сега си криви шапката и разнася скъпите си чанти по Европа-та. Без коментари, без разследвания... Мисля, това е желязна практика за “нашите хора”, “сгазили Лука” Та така....
  • 7 Рошко

    14 0 Отговор
    Дааа сигурно ше измислят и паспорти с панделка, според случая само панделката ще се сменя, те нашите политици са точно с такива

    Коментиран от #9

  • 8 любител

    3 4 Отговор
    намерил си кой да цитираш тоя не го ли боцнаха с чадър в англия.хаха.
  • 9 любител

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Рошко":

    най добре е паспорт със шишенце поне и за нас да има нещо хахаха
  • 10 Gen Gurko

    9 0 Отговор
    Сега като ги издухаме на изборите и ще им наврем навитите на рула паспорти дълбоко в алчните , рекетъорски дирници. Те на нас не ни трябват.
  • 11 Владо шофьора

    1 3 Отговор
    Отлична статия инж.Кирмин. Благодаря.
    При паспортизацията на сградите ще лъсне истината-набивните пилоти са незаменими.
    Георги Марков също има нужда от истински пилот .Трябва да го разберем..Но може да му помогнем.като го запознаем с набиването на пилоти.
  • 12 АПБФК

    4 0 Отговор
    Е нашето Лили ,внуче на АПБФК, и вероятна изпълнителка на ролята на Мата Космата(Хари) в едно видео срамно в миналото ни недавно.
  • 13 постоль

    12 1 Отговор
    Много ми е любопитно, как ще се паспортизират старите възрожденски къщи на двеста и повече години!

    Коментиран от #14

  • 14 Експерт

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "постоль":

    Абсолютно лесно се прави паспорт на възрожденска къща на 200 години, ако въобще е необходимо. Защото за много от старите къщи всъщност по настоящата наредба не се изисква паспорт. На цитираната бабка от родопско село паспорт не и трябва - трябва и удостоверение за търпимост за да може наследниците да я унаследят или ако иска да я продаде. И лично моето мнение е, че нейните наследници следва да платят за такова за да не се притеснява бабката.
  • 15 иванчо

    5 1 Отговор
    полезност от нещо, вършено 'проформа' и 'през пръсти' - ?!!?!?

    кой и каква отговорност ще носи за въпросното оценяване ????????????????????????????????????????????????????????

    както е тръгнало, това ще бъде несравнимо по-голяма 'порнография' дори от санирането - с разходи, клонящи към нула и без нужда от никаква процедурна организация .........
    няколко човека ще се разходят безконтролно и ще 'нахвърлят хартийки', с които да донесат поредните милиони на прескъпите ни управници-народоизедници .......