Колбасите, включително и голяма част от луканката, у нас се произвеждат основно от вносно месо, съобщава "Монитор".
"Към момента около 70% от потребяваното месо е вносно, а само 30% се произвежда на наша територия. Всичкото българско месо отива за прясна консумация, а не за преработка и колбаси. Държавите, от които купуваме, са основно европейски - Германия, Великобритания и Испания. Преди появата на Африканската чума по свинете около 50% от производството на свинското, консумирано у нас, се осъществяваше в България“, съобщава пред изданието Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите.
По думите му, африканската чума е повлияла и на цените - в началото те спаднаха, но това е естествен ход при появата на заболяване. Според бизнесмена цените се диктуват от това какво се случва в Германия. Освен това повечето хора у нас са били принудени да намалят броя на животните си с цел минимизиране на риска. "След това, когато чумата настъпи в Китай и Централна Европа, се получи обратен ефект и цените скочиха.
Половината популация на прасетата в Китай бе избита, заради което започна масов експорт от цял свят на свине и месо за най-многолюдната страна. След като чумата стигна до Германия, немците не можеха да изнасят за Китай, а имат свръхпроизводство и наличните количества трябваше да се реализират в рамките на Европейския съюз, което доведе до наводняване на пазара, предизвиквайки нов спад на цените. Освен последствията от африканската чума по свинете, лошата стопанска година също доведе до рекордни нива на цените на всички основни суровини за производство на фуражи и това не се отрази добре на свиневъдството", допълва Михайлов.
Според европейската статистика през изминалата година в България са заклани около 27% по-малко живи животни, а популацията се е намалила с близо 25% в индустриалното производство, което връща бранша с няколко години назад. Обезщетенията, които са изплатени от държавата на индустриалните свинекомплекси за щетите от чумата, са в размер на 170 млн. лв.
Когато се появи заразата, по-голяма част от страната бе вкарана в "трета зона“ и месото от кланиците започна да излиза с т. нар. диамантен печат който не позволява търговията зад граница. Части от Северна България все още са в зона 3. Преди дни Европейската комисия съобщи, че ще премахне част от ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо за пет области в страната, наложени заради АЧС. Това са областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София и община Аксаково в област Варна.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 БАЙ Х@Й‼
Коментиран от #21
08:22 26.03.2021
2 Ако искате
08:22 26.03.2021
3 Суджук гейт
Коментиран от #14
08:23 26.03.2021
4 гадно
08:26 26.03.2021
5 Pam
08:27 26.03.2021
6 От стари
08:27 26.03.2021
7 Ветеринар
Посрещнахме я радушно и екзалтирано. Пеехме и песни и скачахме като маймунчета... Радвахме и се, а тя ни обеща банани. А после се оказа, че вече има банани, но от телевизора ни призовават с "За бога братя! Не купувайте". Обеща ни, че ще изрине трабанчетата и ние с радост се наредихме за немски визи, а който успееше да вземе, заминаваше в Германия да мие тоалетни или да внася таратайки "секънд хенд" от немските авто-морги.
Черната чума ни успокои и ни каза, че ще ще се храним като на запад и всичко ще е ок. А ние с радост затрихме ТКЗС-тата където се произвеждаха вкусотии и ги заменихме с МакДоналдси, а 10 години по-късно във всяка учеба паралелка вече имаше по 5-6 дебелачета. 31 годони по-късно дебелачетата станаха 70%, а умрелите от рак родители се увеличиха на 85%.
Да живее черната чума, дето ни освободи и ни позоли великодушно ни позволи да си избираме от какво да умираме. Дали от рак или от виско кръвно!
Да живее!!
Коментиран от #16, #19, #20
08:33 26.03.2021
8 kara
08:35 26.03.2021
9 Лозунг от соца
08:35 26.03.2021
10 big
Коментиран от #34
08:37 26.03.2021
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 срам срам срам
08:47 26.03.2021
13 Ромул
08:49 26.03.2021
14 Тъпак гейт
До коментар #3 от "Суджук гейт":
и кой ти е"сигурният" източник?? Мая Кречеталото ли???08:55 26.03.2021
15 Сухшпек
08:56 26.03.2021
16 Този коментар е премахнат от модератор.
17 Фрг
09:25 26.03.2021
18 ЕВРЕИ И САЩ ПУСНАХА ВИРУСИ
Коментиран от #24
09:34 26.03.2021
19 Стига ревал
До коментар #7 от "Ветеринар":
бе ТКЗСар! Произвеждал си"вкусотии",ама за Мацква,и комунягите които си имахте специални магазини! Другите ядяхме наденица"кучешка радост",салам "обикновен",и кайма от която даваха по кило,на "кооператор"!Луканка и другите"вкусотии" които ти си папкал безплатно,ние си ги правехме в къщи! Сега кой те спира? Дали в момента караш Москвич,ако въобще можеш,да караш,защото вас ви извозваха с Волги! И децата,ако ги имаш дали учат в Москва?Или при лошите капиталисти? Най лошият комунист е живият....09:54 26.03.2021
20 Бай Стою касапина
До коментар #7 от "Ветеринар":
Да беше почнал от 1986 година когато гръмна Чернобил. Точно тогава родителите на макдоналдските деца бяха облъчени на първомайската манифестация. И сега това са последствията от онова комунистическо време. Колкото до дълбоко замразените мръвки , които се внасят отвън, то и преди 89 година беше същото. Спомням си за едно вносно бизонско месо, което се използваше тогава. Беше като гьон. Сега обаче се оливат. Но добрите прасета ядат всичко?!Коментиран от #22
10:05 26.03.2021
21 ААнтимафия
До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":
Каква тайна е това , така е от 30 години ,в България?Проблема е, че на никой , не му се гледат прасета ,
а му се иска да жъне и сее докато е жив?
Да се задължат фермерите да отглеждат,
както жито и слънчоглед ,
така и прасета и овце и крави?
сега взимат най-високите субсидий, за декоративни Български сиво- искърски говеда , които ги развъждаме за субсидий,
в тези крави икономическия показател е минусов?
Това е диверсификация на земеделското стопанство?
Да вдигнат субсидийте за отглеждане на свинското,
и намалят тези за пшеницата ,
да учим Министърката на земеделието ,
и Хунтата как се прави икономика?
А кой държи каналите за внос на свинското в България,
и се отчита на Бойко Борисов ежеседмично?
Това перо на рушвети е със сигурност ,
по голямо от това на Хазарта?
Но мълчат като шарани?
Как е времето в Пловдив БАБХ????????????????????????????
10:16 26.03.2021
22 Наборе
До коментар #20 от "Бай Стою касапина":
това бизонското го помня 89г от казармата...И понеже бяхме отделно малко поделение,до летище/военно/ готвача му"фана чалъма" три 3 денонощия го вареше преди,да стане почти,за ядене..Тогава ни казаха,че е внос от ссср но не съм сигурен..Поздрави.Коментиран от #26, #27, #29, #39
10:37 26.03.2021
23 Пътят към забраняване на месото
Коментиран от #40
10:52 26.03.2021
24 БГ МАФИЯ В МС
До коментар #18 от "ЕВРЕИ И САЩ ПУСНАХА ВИРУСИ":
Е КАК НЯМА ДА ЯДЕМ ВНОСНО МЕСО КАТО РАЗБОЙКО БОРИСОВ ЗА ТРИ МАНДАТА УНИЩОЖИ УЖ ЧЕ СА БОЛНИ СТАДАТА ЖИВОТНИ В СТРАНДЖА, ЯМБОЛСКО И ХАСКОВСКО. ПОСЛЕ УНИЩОЖИ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ПИЛЕТА И НАКРАЯ УНИЩОЖИ И ЗАРОВИ 1 300 000 ТОНА СВИНЕ ЖИВИ И ПОЛУ УБИТИ. ЕТО ТОВА НАПРАВИ РАЗОЙНИКА ЗА ТРИ МАНДАТА. ТОВА СА ДЕЛАТА НА ШАЙКАТА. В РУМЪНИЯ ОТ КЪДЕТО ДОЙДЕ СВИНСКАТА ЧУМА НЕ УБИХА НИТО ЕДНО ПРАСЕ. А РАЗБОЙНИКА ВЛИЗАШЕ В ЛИЧНИТЕ СТОПАНСТВА И ИЗБИВАШЕ И УНИЩОЖАВАШЕ. КОЙ ДА ГЛЕДА СЕГА КАТО ВЪВ ВСЕКИ МОМЕНТ РАЗБОЙНИКА МОЖЕ ДА ТИ УНИЩОЖИ ЖИВОТНИТЕ. ФАКТИ. ПО ДЕЛАТА ГИ СЪДЕТЕ!!!!!!11:05 26.03.2021
25 кико
От двадесет години ядем само престояло , дълбоко замразено месо от Германия и Полша , а също така и салмонелно пилешко ! И тъй като
герберасти-млади им пука за нас , а нащо производство нарочно не го купуват в ЕС измислиха разни чуми !!!
11:17 26.03.2021
26 Белгиеца
До коментар #22 от "Наборе":
Летището да не е до Безмер, Ямболско?12:07 26.03.2021
27 Трудовак
До коментар #22 от "Наборе":
В ГУСВ имаше едно "бизонско -волско" от Канада , с едни сини печати , без вкус , но никой не семръщеше , преживяхме като говеда, докато го смелим в стомасите ,ама го изядохме?
12:48 26.03.2021
28 Един
14:57 26.03.2021
29 123
До коментар #22 от "Наборе":
Това са пълни измишльотини за бизонско от СССР! Влязох в казармата 1988 и се уволних 1990 г. Бизонско месо не е имало по това време. А пък точно от СССР никога. Храна от тях НИКОГА не сме внасяли, а точно обратното. Ние ги хранехме и изнасяхме за тях не само месо, но и плодове и зеленчуци. Не само се хранехм,е с родно производство, но и изнасяхме при това огромни количества. Хранехме повечето арабски държави с овце. Бяхме държавата с най-много овце в Европа и втори в света след Нова Зеландия. Имахме селско стопанство по времето на „лошия“ соц, а сега нямаме нищо. Даже и земята ни взеха. Така, че глупостите за вносното бизонско ги разправяй на някой друг, който е роден след 80-та и може случайно да ти повярва. Фактите са, че сега ядем боклуците на света и мрем, като мухи. Ако нямаш амнезия си спомни колко дебели хора имаше по времето на соца и колко са сега. Тогава в клас имаше 1-2-ма по-пълни, а сега са над 60% децата с наднормено тегло. За възрастните да не говорим...Коментиран от #30, #37
19:01 26.03.2021
30 АБСОЛЮТНО ВЯРНО И ТОЧНО КАЗАНО!!
До коментар #29 от "123":
НО НАРОДА Е ГЛАДЕН..ОБЪРКАН НЯМА ПОЗНАНИЕ И ИНФОРМАЦИЯ. И БОЛНИЦИТЕ ЩЕ СА ПЪЛНИ..ЩЕ КУПУВАТ БОКЛУЦИТЕ В МАГАЗИНА...РАКЪТ ЩЕ Е БОЛЕСТ НОМЕР ЕДНО В БЪДЕЩЕТО!!ИНСУЛТ..СЪРДЕЧНИ АТАКИ И ОТ ХОРМОНИТЕ АНТИБИОТИЦИ ПЕСТИЦИДИ В МЕСОТО ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ ЩЕ ИМА МНОГО АЛЕРГИИ...19:10 26.03.2021
31 Набор 1968ма
19:25 26.03.2021
32 Овчиконгмо
00:26 27.03.2021
33 ВАЖНО
Коментиран от #35, #38
12:07 27.03.2021
34 месарят
До коментар #10 от "big":
то е било денибел от соя като сяко без жили09:59 28.03.2021
35 карл марск
До коментар #33 от "ВАЖНО":
а за натриев глутамат има ли щот насякаде е наблъскан и в чипсове снаксове ядки и т . н и яко в месата и дюнерския сос10:04 28.03.2021
36 АНОНИМЕН
Това е заглавие на статия във ФАКТИ от 25.03.2021г.! Защо приятелите от БАБХ не освободят от диамантения печат нашите производители и да ядем наше месо, а вместо това ни карат свежо прясно размразено полско, датско германско?! Да не пиша имената на големите търговски вериги пак?!
17:19 28.03.2021
37 Чичо Тончо
До коментар #29 от "123":
Тъй нареченото бизонско месо си беше всъщност вносно говеждо! От на стария бик - дядото! И се караше главно по военните поделения, щото там гладния не пробира много-много! Готвачите казваха, че на някои от бутовете имало печат "BIZONE"! Агенция ЕЖК казваше, че е аржентинско, а може от военните запаси старо дълбоко замразено отвсякъде да е било! Страшно жилаво беше! Добре, че бяхме млади и с всички зъби, та някак го прекарвахме! А това беше преди 1980 година! И да твърдиш, че 8 милионна България е изхранвала Русия дето само Москва беше 8 милиона тогава си е направо изсилване!Коментиран от #42
17:35 28.03.2021
38 Уса
До коментар #33 от "ВАЖНО":
От там идва основния проблем при храните,че освен месото от тъпкано с антибиотици животно добавят и купища боклуци от менделеевата таблица чието място не е в храната и това с одобрението на федералния контрол на храните и в САЩ.Целия свят се управлява от мафия17:51 28.03.2021
39 от монголия
До коментар #22 от "Наборе":
имаше и консерви, пак оттам.Монголците си го ядат, само че ние не сме монголци, но пък, както забелязвам, има много мераклии за "негри в щата Алабама"19:18 28.03.2021
40 Така е
До коментар #23 от "Пътят към забраняване на месото":
Бил Гейтс препоръчва на богатите държави да развият технологии за производство на изкуствено "месо", с цел опазване на околната среда./А от него, да ни пази господ, ако и той не е зает с нещо друго/19:27 28.03.2021
41 хахахаха
20:04 28.03.2021
42 Да бе да
До коментар #37 от "Чичо Тончо":
Имало печат "BIZONE" на баба ти фърчилото! На печатите на замразените меса има съвсем други маркери и никога няма име. По номерата се знае от къде е, какво е и от кога е. Ама от де да ги знаеш тези неща, като слушаш как ЕЖК! Това пък за аржентиското говеждо съвсем изтрепа рибата! Кой набор си, че можеш да съчиниш подобна глупос. Питай някой по-възрастен дали сме внасяли месо от Аржентина. Месото сме си го имали и сами сме се изхранвали, че дори сме изхранвали и други държави. Под изхранване разбирай не 100% от всички храни, а голям %. Толкова ли е трудно да се разбере. по принцип едва ли има държава в света, която 100% да си произвежда сама всички храни. Винаги има някакъв внос отнякъде на селскостопански стоки, които не се отглеждат на съответната територия. И това ли ти е трудно да го осъзнаеш? С бизонското месо и казармата о баче съвсем се изложихте джендъри. Такава смешна и невярна опорка е точно на нивото ви.Коментиран от #44
20:07 28.03.2021
43 мхм
02:30 29.03.2021
44 Чичо Тончо
До коментар #42 от "Да бе да":
Ъхъ! такова дълго и злобно писание за на баба ми фърчилото! Ако беше прочел целия ми пост щеше и да си сметнеш сам, че набора ми е отпреди 1960г., ама то в това между ушите ти са останали само злоба и високомерие без друг пълнеж! Ама бутай - ти си форумния шперц по изхранването!07:52 29.03.2021