Last news in Fakti

26 Март, 2021 08:20 5 908 44

Ядем салам и луканка от вносно месо

  • салам-
  • луканка-
  • вносно месо

Африканската чума е повлияла и на цените

Ядем салам и луканка от вносно месо - 1
Снимка: Shutterstock

Колбасите, включително и голяма част от луканката, у нас се произвеждат основно от вносно месо, съобщава "Монитор".

"Към момента около 70% от потребяваното месо е вносно, а само 30% се произвежда на наша територия. Всичкото българско месо отива за прясна консумация, а не за преработка и колбаси. Държавите, от които купуваме, са основно европейски - Германия, Великобритания и Испания. Преди появата на Африканската чума по свинете около 50% от производството на свинското, консумирано у нас, се осъществяваше в България“, съобщава пред изданието Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите.

По думите му, африканската чума е повлияла и на цените - в началото те спаднаха, но това е естествен ход при появата на заболяване. Според бизнесмена цените се диктуват от това какво се случва в Германия. Освен това повечето хора у нас са били принудени да намалят броя на животните си с цел минимизиране на риска. "След това, когато чумата настъпи в Китай и Централна Европа, се получи обратен ефект и цените скочиха.

Половината популация на прасетата в Китай бе избита, заради което започна масов експорт от цял свят на свине и месо за най-многолюдната страна. След като чумата стигна до Германия, немците не можеха да изнасят за Китай, а имат свръхпроизводство и наличните количества трябваше да се реализират в рамките на Европейския съюз, което доведе до наводняване на пазара, предизвиквайки нов спад на цените. Освен последствията от африканската чума по свинете, лошата стопанска година също доведе до рекордни нива на цените на всички основни суровини за производство на фуражи и това не се отрази добре на свиневъдството", допълва Михайлов.

Според европейската статистика през изминалата година в България са заклани около 27% по-малко живи животни, а популацията се е намалила с близо 25% в индустриалното производство, което връща бранша с няколко години назад. Обезщетенията, които са изплатени от държавата на индустриалните свинекомплекси за щетите от чумата, са в размер на 170 млн. лв.

Когато се появи заразата, по-голяма част от страната бе вкарана в "трета зона“ и месото от кланиците започна да излиза с т. нар. диамантен печат който не позволява търговията зад граница. Части от Северна България все още са в зона 3. Преди дни Европейската комисия съобщи, че ще премахне част от ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо за пет области в страната, наложени заради АЧС. Това са областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София и община Аксаково в област Варна.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    62 1 Отговор
    Ядем и луканка без месо, сирене без мляко...‼

    Коментиран от #21

  • 2 Ако искате

    27 3 Отговор
    да придобиете рак на дебелото черво, яжте това.
  • 3 Суджук гейт

    44 9 Отговор
    Бойко Борисов открадна 4 тона суджук,10 кг филе Елена и 10 кила пастърма.

    Коментиран от #14

  • 4 гадно

    46 2 Отговор
    Без война политиците ни докараха да бъдем изгорена земя.
  • 5 Pam

    20 3 Отговор
    Предимно от Виетнам!
  • 6 От стари

    31 2 Отговор
    замразени месища "колбаси" - вредна гадост !
  • 7 Ветеринар

    56 6 Отговор
    ЧЕРНАТА ЧУМА дойде 1989-та година.
    Посрещнахме я радушно и екзалтирано. Пеехме и песни и скачахме като маймунчета... Радвахме и се, а тя ни обеща банани. А после се оказа, че вече има банани, но от телевизора ни призовават с "За бога братя! Не купувайте". Обеща ни, че ще изрине трабанчетата и ние с радост се наредихме за немски визи, а който успееше да вземе, заминаваше в Германия да мие тоалетни или да внася таратайки "секънд хенд" от немските авто-морги.
    Черната чума ни успокои и ни каза, че ще ще се храним като на запад и всичко ще е ок. А ние с радост затрихме ТКЗС-тата където се произвеждаха вкусотии и ги заменихме с МакДоналдси, а 10 години по-късно във всяка учеба паралелка вече имаше по 5-6 дебелачета. 31 годони по-късно дебелачетата станаха 70%, а умрелите от рак родители се увеличиха на 85%.
    Да живее черната чума, дето ни освободи и ни позоли великодушно ни позволи да си избираме от какво да умираме. Дали от рак или от виско кръвно!
    Да живее!!

    Коментиран от #16, #19, #20

  • 8 kara

    24 5 Отговор
    Яжте,мен не ме мързи и си гледам прасенце за луканка,кокошки за яица, а млякото си го взимам от село.
  • 9 Лозунг от соца

    18 4 Отговор
    Във всяка къща говедо
  • 10 big

    33 1 Отговор
    Преди време купих един салам, телешки пишеше на опаковката, но в информацията за продукта нямаше и грам телешко месо: пилешко, свинско, кожи, сланина и т.н. Защо се пускат в продажба стоки с лъжлива информация, дали всеки би прочел малките букви?

    Коментиран от #34

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 срам срам срам

    30 2 Отговор
    няма никаква африканска чума има депутатска чума!!! продадоха ни за да си отика 20-годишните меса европата !!!
  • 13 Ромул

    9 5 Отговор
    Аре бегай оттука...с умиление гледам пръта със суджуците, дето леля и чичо направиха по Коледа. Едни такива...плоски, леко изсъхнали, с нужния цвят и твърдост....свалям си, нарязвам го на тънък слайс, отстрани бахур и домашна сланина...ммм, прелест. Една кана мелнишка широка лоза и всичко е точно. Единствено продуктите на "Молерите" се доближават по вкус на домашните луканки, филета и суджуци, ама...недостатъчно.
  • 14 Тъпак гейт

    5 11 Отговор

    До коментар #3 от "Суджук гейт":

    и кой ти е"сигурният" източник?? Мая Кречеталото ли???
  • 15 Сухшпек

    7 6 Отговор
    Не е коректно да наричате земеделския министър "африканска чума", може да е проста калинка, но чак пък такива обидни квалификации не е заслужила.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Фрг

    9 4 Отговор
    Кво ви пука,нали ходим без визи в европата,работим на феодалите,караме западни коли.ОТ СОЦА ПО ХУБАВО НЕМА.колите европата доларите немогат да покрият никаквото здравеопазване и некачествен живот.
  • 18 ЕВРЕИ И САЩ ПУСНАХА ВИРУСИ

    16 2 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ЗА ДА УБИЯТ ЖИВОТНОВЪДСТВО. .ПО ПТИЦИ ЕДЪР РОГАТ ДОБИТЪК. .ТЪКА ЩЕ ИМ ВЪРВИ БИЗНЕСА С ИМПОРТ ЕКСПОРТ. ..ЩЕ ВНАСЯТ ОТРОВНО МЕСО ЗА КОЛБАСИ КАЙМА. .ХОРАТА ЩЕ ЯДАТ И ЩЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ ОТ РАК. .ЩЕ ПОМОГНЕ ЗА ДЕПОПУЛЯЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ. ..ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ПОМОГНЕ ЗАЩОТО Е ПРОЕВРЕИСКО. .ОБСЛУЖВА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ. ..ПИЛЕТАТА СА НАЙ ОТРОВНИ ПРЕДИМНО ВНОС ОТ ПОЛША САЩ. ..ЩЕ ИМА БУМ НА РАКОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ. ...АКО ТОВА ПИЛЕ НЕ Е ОТ ТВОЯТ ДВОР. .Е ОТРОВНО. ..НО ТЕ ПРОМЕНИХА ЗАКОНИТЕ ТЪКА ЧЕ ЗЕМЕДЕЛИЕ И ЖИВОТНОВЪДСТВО НЯМА ДА ИМА В БЪЛГАРИЯ. .ЗЕМЯТА Е ПРОДАДЕНА НА ЧУЖДИ ФИРМИ. ..

    Коментиран от #24

  • 19 Стига ревал

    6 17 Отговор

    До коментар #7 от "Ветеринар":

    бе ТКЗСар! Произвеждал си"вкусотии",ама за Мацква,и комунягите които си имахте специални магазини! Другите ядяхме наденица"кучешка радост",салам "обикновен",и кайма от която даваха по кило,на "кооператор"!Луканка и другите"вкусотии" които ти си папкал безплатно,ние си ги правехме в къщи! Сега кой те спира? Дали в момента караш Москвич,ако въобще можеш,да караш,защото вас ви извозваха с Волги! И децата,ако ги имаш дали учат в Москва?Или при лошите капиталисти? Най лошият комунист е живият....
  • 20 Бай Стою касапина

    4 8 Отговор

    До коментар #7 от "Ветеринар":

    Да беше почнал от 1986 година когато гръмна Чернобил. Точно тогава родителите на макдоналдските деца бяха облъчени на първомайската манифестация. И сега това са последствията от онова комунистическо време. Колкото до дълбоко замразените мръвки , които се внасят отвън, то и преди 89 година беше същото. Спомням си за едно вносно бизонско месо, което се използваше тогава. Беше като гьон. Сега обаче се оливат. Но добрите прасета ядат всичко?!

    Коментиран от #22

  • 21 ААнтимафия

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    Каква тайна е това , така е от 30 години ,в България?
    Проблема е, че на никой , не му се гледат прасета ,
    а му се иска да жъне и сее докато е жив?
    Да се задължат фермерите да отглеждат,
    както жито и слънчоглед ,
    така и прасета и овце и крави?
    сега взимат най-високите субсидий, за декоративни Български сиво- искърски говеда , които ги развъждаме за субсидий,
    в тези крави икономическия показател е минусов?
    Това е диверсификация на земеделското стопанство?
    Да вдигнат субсидийте за отглеждане на свинското,
    и намалят тези за пшеницата ,
    да учим Министърката на земеделието ,
    и Хунтата как се прави икономика?
    А кой държи каналите за внос на свинското в България,
    и се отчита на Бойко Борисов ежеседмично?
    Това перо на рушвети е със сигурност ,
    по голямо от това на Хазарта?
    Но мълчат като шарани?
    Как е времето в Пловдив БАБХ????????????????????????????
  • 22 Наборе

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Стою касапина":

    това бизонското го помня 89г от казармата...И понеже бяхме отделно малко поделение,до летище/военно/ готвача му"фана чалъма" три 3 денонощия го вареше преди,да стане почти,за ядене..Тогава ни казаха,че е внос от ссср но не съм сигурен..Поздрави.

    Коментиран от #26, #27, #29, #39

  • 23 Пътят към забраняване на месото

    8 0 Отговор
    Нормално в бъдеще само Гейтс и Безос ще ядат месо за вас само заместители

    Коментиран от #40

  • 24 БГ МАФИЯ В МС

    13 2 Отговор

    До коментар #18 от "ЕВРЕИ И САЩ ПУСНАХА ВИРУСИ":

    Е КАК НЯМА ДА ЯДЕМ ВНОСНО МЕСО КАТО РАЗБОЙКО БОРИСОВ ЗА ТРИ МАНДАТА УНИЩОЖИ УЖ ЧЕ СА БОЛНИ СТАДАТА ЖИВОТНИ В СТРАНДЖА, ЯМБОЛСКО И ХАСКОВСКО. ПОСЛЕ УНИЩОЖИ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ПИЛЕТА И НАКРАЯ УНИЩОЖИ И ЗАРОВИ 1 300 000 ТОНА СВИНЕ ЖИВИ И ПОЛУ УБИТИ. ЕТО ТОВА НАПРАВИ РАЗОЙНИКА ЗА ТРИ МАНДАТА. ТОВА СА ДЕЛАТА НА ШАЙКАТА. В РУМЪНИЯ ОТ КЪДЕТО ДОЙДЕ СВИНСКАТА ЧУМА НЕ УБИХА НИТО ЕДНО ПРАСЕ. А РАЗБОЙНИКА ВЛИЗАШЕ В ЛИЧНИТЕ СТОПАНСТВА И ИЗБИВАШЕ И УНИЩОЖАВАШЕ. КОЙ ДА ГЛЕДА СЕГА КАТО ВЪВ ВСЕКИ МОМЕНТ РАЗБОЙНИКА МОЖЕ ДА ТИ УНИЩОЖИ ЖИВОТНИТЕ. ФАКТИ. ПО ДЕЛАТА ГИ СЪДЕТЕ!!!!!!
  • 25 кико

    13 1 Отговор
    Цъфнаха налъмите !!! Изядохме на саздърма лудите крави на ингилизите !!! Изядохме неприкосновения запас от месо на Бенелюкс !
    От двадесет години ядем само престояло , дълбоко замразено месо от Германия и Полша , а също така и салмонелно пилешко ! И тъй като
    герберасти-млади им пука за нас , а нащо производство нарочно не го купуват в ЕС измислиха разни чуми !!!
  • 26 Белгиеца

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Наборе":

    Летището да не е до Безмер, Ямболско?
  • 27 Трудовак

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Наборе":

    В ГУСВ имаше едно "бизонско -волско" от Канада , с едни сини печати , без вкус , но никой не се
    мръщеше , преживяхме като говеда, докато го смелим в стомасите ,ама го изядохме?
  • 28 Един

    7 0 Отговор
    Е, нали за това цяла Източна Европа мина през Африканска Чума поСвинете! Нямало било "планиране " при свободния пазар !!! Дрън, Дрън! Активните мероприятия по закопаване на конкуренцията маскират планирането!
  • 29 123

    18 0 Отговор

    До коментар #22 от "Наборе":

    Това са пълни измишльотини за бизонско от СССР! Влязох в казармата 1988 и се уволних 1990 г. Бизонско месо не е имало по това време. А пък точно от СССР никога. Храна от тях НИКОГА не сме внасяли, а точно обратното. Ние ги хранехме и изнасяхме за тях не само месо, но и плодове и зеленчуци. Не само се хранехм,е с родно производство, но и изнасяхме при това огромни количества. Хранехме повечето арабски държави с овце. Бяхме държавата с най-много овце в Европа и втори в света след Нова Зеландия. Имахме селско стопанство по времето на „лошия“ соц, а сега нямаме нищо. Даже и земята ни взеха. Така, че глупостите за вносното бизонско ги разправяй на някой друг, който е роден след 80-та и може случайно да ти повярва. Фактите са, че сега ядем боклуците на света и мрем, като мухи. Ако нямаш амнезия си спомни колко дебели хора имаше по времето на соца и колко са сега. Тогава в клас имаше 1-2-ма по-пълни, а сега са над 60% децата с наднормено тегло. За възрастните да не говорим...

    Коментиран от #30, #37

  • 30 АБСОЛЮТНО ВЯРНО И ТОЧНО КАЗАНО!!

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "123":

    НО НАРОДА Е ГЛАДЕН..ОБЪРКАН НЯМА ПОЗНАНИЕ И ИНФОРМАЦИЯ. И БОЛНИЦИТЕ ЩЕ СА ПЪЛНИ..ЩЕ КУПУВАТ БОКЛУЦИТЕ В МАГАЗИНА...РАКЪТ ЩЕ Е БОЛЕСТ НОМЕР ЕДНО В БЪДЕЩЕТО!!ИНСУЛТ..СЪРДЕЧНИ АТАКИ И ОТ ХОРМОНИТЕ АНТИБИОТИЦИ ПЕСТИЦИДИ В МЕСОТО ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ ЩЕ ИМА МНОГО АЛЕРГИИ...
  • 31 Набор 1968ма

    9 0 Отговор
    Кой болен евро-атлантически джендърски мозък измисли тая простотия с бизонско от СССР? От тази държава, храни никога не сме внасяли. Хранехме не само руснаците, но и целият СИВ. Изнасяхме селскостопанска продукция за много африкански и азиатски държави, както за Централна и Южна Америка. Селското ни стопанство беше на световно равнище без субсидии, а сега със субсидии внасяме. Излиза, че субсидиите, демокрацията и ЕС не са, за да се развиваме, а за да ни унищожат. Ако някой не го вижда това, значи е слепец!
  • 32 Овчиконгмо

    7 0 Отговор
    Това е най-вредната храна убиец за стомаха и червата.Дойде време да плашим кучето със салам
  • 33 ВАЖНО

    7 0 Отговор
    А не трябва ли повече да се интересуваме, че масово слагат в колбасите консерванта натриев нитрит??? Аз скоро не съм намирал колбас без тая отрова. Натриевият нитрит е канцерогенен. Демек има теория, че би могъл да предизвика рак, но въпреки това от ЕС разрешават на производителите да го слагат в месните продукти. Изводът е, че ние си плащаме, за да им купуваме боклуците, с които ни тровят и бавно ни убиват.

    Коментиран от #35, #38

  • 34 месарят

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "big":

    то е било денибел от соя като сяко без жили
  • 35 карл марск

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "ВАЖНО":

    а за натриев глутамат има ли щот насякаде е наблъскан и в чипсове снаксове ядки и т . н и яко в месата и дюнерския сос
  • 36 АНОНИМЕН

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Месопроизводители от Русе и Силистра настояват за премахване на "диамантения печат"
    Това е заглавие на статия във ФАКТИ от 25.03.2021г.! Защо приятелите от БАБХ не освободят от диамантения печат нашите производители и да ядем наше месо, а вместо това ни карат свежо прясно размразено полско, датско германско?! Да не пиша имената на големите търговски вериги пак?!
  • 37 Чичо Тончо

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "123":

    Тъй нареченото бизонско месо си беше всъщност вносно говеждо! От на стария бик - дядото! И се караше главно по военните поделения, щото там гладния не пробира много-много! Готвачите казваха, че на някои от бутовете имало печат "BIZONE"! Агенция ЕЖК казваше, че е аржентинско, а може от военните запаси старо дълбоко замразено отвсякъде да е било! Страшно жилаво беше! Добре, че бяхме млади и с всички зъби, та някак го прекарвахме! А това беше преди 1980 година! И да твърдиш, че 8 милионна България е изхранвала Русия дето само Москва беше 8 милиона тогава си е направо изсилване!

    Коментиран от #42

  • 38 Уса

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "ВАЖНО":

    От там идва основния проблем при храните,че освен месото от тъпкано с антибиотици животно добавят и купища боклуци от менделеевата таблица чието място не е в храната и това с одобрението на федералния контрол на храните и в САЩ.Целия свят се управлява от мафия
  • 39 от монголия

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Наборе":

    имаше и консерви, пак оттам.Монголците си го ядат, само че ние не сме монголци, но пък, както забелязвам, има много мераклии за "негри в щата Алабама"
  • 40 Така е

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Пътят към забраняване на месото":

    Бил Гейтс препоръчва на богатите държави да развият технологии за производство на изкуствено "месо", с цел опазване на околната среда./А от него, да ни пази господ, ако и той не е зает с нещо друго/
  • 41 хахахаха

    0 0 Отговор
    Бантусите даже и прясно мляко не могат да произведат...толкова са зле!
  • 42 Да бе да

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Чичо Тончо":

    Имало печат "BIZONE" на баба ти фърчилото! На печатите на замразените меса има съвсем други маркери и никога няма име. По номерата се знае от къде е, какво е и от кога е. Ама от де да ги знаеш тези неща, като слушаш как ЕЖК! Това пък за аржентиското говеждо съвсем изтрепа рибата! Кой набор си, че можеш да съчиниш подобна глупос. Питай някой по-възрастен дали сме внасяли месо от Аржентина. Месото сме си го имали и сами сме се изхранвали, че дори сме изхранвали и други държави. Под изхранване разбирай не 100% от всички храни, а голям %. Толкова ли е трудно да се разбере. по принцип едва ли има държава в света, която 100% да си произвежда сама всички храни. Винаги има някакъв внос отнякъде на селскостопански стоки, които не се отглеждат на съответната територия. И това ли ти е трудно да го осъзнаеш? С бизонското месо и казармата о баче съвсем се изложихте джендъри. Такава смешна и невярна опорка е точно на нивото ви.

    Коментиран от #44

  • 43 мхм

    0 0 Отговор
    Германците отново са пръв износител на помията си за България.
  • 44 Чичо Тончо

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Да бе да":

    Ъхъ! такова дълго и злобно писание за на баба ми фърчилото! Ако беше прочел целия ми пост щеше и да си сметнеш сам, че набора ми е отпреди 1960г., ама то в това между ушите ти са останали само злоба и високомерие без друг пълнеж! Ама бутай - ти си форумния шперц по изхранването!