Last news in Fakti

14 Април, 2021 13:44 3 824 12

Как да изберем банка за кредит

  • банка-
  • потребителски кредит-
  • ипотечен кредит

При ипотечните и потребителските заеми, на преден план излизат индивидуалните програми на отделните банкови институции

Как да изберем банка за кредит - 1
Снимка: Shutterstock

Изборът на банка или кредитна компания е важно решение, което може да определи години напред вашето финансово състояние и спокойствие. На първо място, изборът зависи от вида на кредита, съобщава БНР.

При ипотечните и потребителските заеми, на преден план излизат индивидуалните програми на отделните банкови институции. Преди да подадете заявлението си за кредит ще е необходимо да проучите възможно най-много оферти от различни банки. Използвайте онлайн платформите за сравнение на кредити, но имайте предвид, че понякога информацията там не е актуална и затова се обадете и говорете лично с банковите консултанти. След преминаването на етапа на предварителния анализ е необходимо да се сравнят офертите и самите банки. Това може да стане на базата на няколко фактора.

Условията на кредитиране и размерът на лихвения процент

Условията на кредитиране и размерът на лихвения процент се променят в зависимост от тяхното удължаване или намаляване. Общото правило е, че колкото по-дълго ще ползвате един кредит ( независимо дали става въпрос за потребителски или ипотечен кредит), толкова повече ще трябва да платите на банката.

Политиката на банката спрямо просрочените кредити

Политиката спрямо просрочените кредити всъщност касае размерът на глобите за забавяне на плащанията и сътрудничеството ѝ с колекторски фирми.

Възможността за преструктуриране на кредита

Проверете дали в договора е налична опцията за преструктуриране на дълга, предоставянето на "кредитни ваканции" или други отсрочки.

Сътрудничеството на банката със застрахователни компании

В случай на ипотечни кредити или такива, за закупуване на автомобил, трябва да се поинтересувате - с кои автокъщи и застрахователни компании работи банката. Възможно е тези организации да нямат най-атрактивните цени и тогава да се наложи да търсите по-подходящо решение.

Лихвеният процент

Разбира се, лихвеният процент, при който ще ви отпуснат кредита също е важен. Но понякога е по-добре човек да изберете оферта на банка или кредитна компания, където лихвеният процент е малко по-висок, но затова пък предлага по-лоялна и гъвкава клиентска политика.

Като заключение е важно да се подчертае, че когато сключвате договор за кредит - било то за малка или голяма сума, трябва внимателно да проучите всички клаузи, а не да подписвате само на база доверие към банковия служител, който устно ви е информирал за тях.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    18 1 Отговор
    НИКАК , ИДЕАЛНО.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    13 2 Отговор
    БАНКСТЕРИТЕ са един отбор ‼
  • 4 пълно е с идиоти

    23 2 Отговор
    а защо по дяволите вменявате в главите на хората че трябва да се теглят кредити??? кредит се тегли само за да спасиш живот инъче всяка друга причина е пълна комплексарщина!!!
  • 5 Гост

    22 1 Отговор
    НЕ ТЕГЛИТЕ КРЕДИТИ, никакви. Единствено кредит, вложен в дейност за услуга или производство, които носят добра възвръщаемост на тегленето + лихвата имат смисъл и се отплащат.
  • 6 Moй

    11 1 Отговор
    Гръцките банки ако имат възможност ще ви вземат всичко и ще ви одрусат максимално. Малкото български банки са по-разбрани, но и там трябва внимание. Трите големи го карат по процедура, освен ако не е апетитен имот и някой от управлението не си го е харесал, тогава ще ви го вземат "по-закон".
  • 7 Нямам срам пред вас

    9 4 Отговор
    Трябва тотална смяна на системата.Без банки без кредити без някои да ти казва колко ти струва труда
  • 8 Мухаа,хаа!

    6 0 Отговор
    Чудим се,и се маем! Чакал ли,хиена ли,или крокодил?

    Коментиран от #9

  • 9 един от многото

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Мухаа,хаа!":

    Крокочакалохиен!
  • 10 Лесно

    10 2 Отговор
    Не се тегли кредит. При нулев ОЛП и близък за депозити да ми искат 10% за кредит - пълни нагляри! Трябва да си с много ниска финансова култура да изтеглиш
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.