Last news in Fakti

19 Януари, 2013 08:03 12 977 18

Какво стана със средната класа?

  • средна класа-
  • икономика-
  • богат-
  • беден

Въпрос: Що е то средна класа в Югоизточна Европа?
Отговор: Предимно новобогаташи със съмнителни състояния. В скоби: Истинската, демократично ориентирана средна класа е принудена да търси спасение в чужбина.


Прекалено бедна, за да е богата и прекалено богата, за да е сред бедните: този афоризъм добре описва ситуацията на средната класа в Румъния. След политическите промени от 1989 година, там постепенно започна да се заражда средно съсловие като гръбнак на обществото. През 2008 година близо 20% от населението на страната можеше да бъде причислено към него. После обаче дойде стопанската и финансова криза, която намали значително нивата на доходите в страната, а с това броят на числящите се към средната класа се стопи наполовина. Подобна е и ситуацията в другите страни от Югоизточна Европа. В Сърбия и Хърватия например около 10% от населението могат да се похвалят с доходи, с които влизат в графата "средна класа".

В България този процент е дори по-нисък: според актуални изследвания, към средната класа се числят между 4% и 8% от работещото население на страната - т.е. между 100 000 и 200 000 души. Става дума предимно за добре платени служители на чуждестранни компании, банки и осигурителни дружества, които обаче не винаги притежават финансовата самостоятелност, характерна за средната класа. Тези хора са вечно застрашени от социално "изпадане", в случай че работодателите им напуснат страната или съкратят броя на служителите си.

Моторът на демокрацията

Средната класа обаче не се дефинира единствено с икономически критерии. "Тук става дума за социална група, която е носител на демократичния ред и пазарно-конкурентния принцип в обществото", пояснява Волфганг Хьопкен от германското Дружество за Югоизточна Европа. Тя е принципно заинтересована от стабилни демократични и икономически условия, защото само те й позволяват да поддържа своя бизнес и стандарт на живот.

И преди Втората световна война средната класа в Югоизточна Европа е развита само в зачатък. Впоследствие комунистическите режими в тези страни доведоха до почти пълното изличаване на тази класа. "На нейно място се появи социалистическа интелигенция, състояща се главно от представители на академичните среди и на администрацията. Тя обаче е нещо съвсем различно от онова, което в Централна Европа разбират под понятието "средна класа"", казва Волфганг Хьопкен.

В централноевропейските страни това понятие включва и други компоненти: например граждански ангажимент и граждански инициативи. "А в това отношение страните от Балканския регион са силно недоразвити", констатира и културоложката от Йена Габриела Шуберт. Според нея може дори да се говори за липса на гражданско общество в Югоизточна Европа.

Грешките на миналото

Демократичните промени в началото на 90-те години на миналия век повлияха на икономическата и социална ситуация в бившите социалистически държави, но не доведоха до укрепването на средното съсловие. Първият некомунистически президент на България след промените - Петър Стоянов - днес признава, че са били допуснати основни грешки в начина, по който е била извършена приватизацията в страната. "Парите отидоха у тези, които продължават да доминират българския преход така, както го правят от самото начало", казва Стоянов пред в. "24 Часа".

В резултат на това в българската икономика и общество се създадоха олигархически структури, които възпрепятстват свободната конкуренция в много сфери на живота. "Тази нова средна класа в голямата си част обаче не е създадена благодарение на реални предприемачески усилия, а е резултат от натрупването на  съмнителни пари в сивата зона на полулегалността и съответно не може да бъде причислена към демократично ориентираната средна класа", подчертава Волфганг Хьопкен и допълва: "Въпросните среди изобщо не са заинтересовани от създаването на добре функционираща правова държава, а гледат да утвърдят клиентелистки отношения и политически структури, които биха им позволили да продължат да съществуват по обичайния за тях начин."

Типично за Балканите е и още нещо. "Става въпрос за едновременното съществуване на две неедновременни тенденции", казва културоложката Габриела Шуберт. Какво има предвид тя? Че голяма част от местните хора се стремят към новото и модерното в бита: нова домашна техника, най-нов модел автомобил и мода, позната им от Запада. От друга страна обаче същите хора предпочитат традиционните патриархални символи и стойности. Сексистките представи за жената доминират попкултурата на региона, в почти всички стани от Югоизточна Европа мачисткият турбо-фолк е широко разпространен.

Емиграцията - опасност и шанс

Продължаващият емигрантски отлив от Балканите също застрашава средната класа в този регион. Особено младите и добре образовани хора напускат масово родните си страни. Това нанася огромни икономически щети на засегнатите държави. "Погледнато в дългосрочен план обаче този процес може да има и положителен ефект", смята Волфганг Хьопкен. Например тогава, когато емигрантите се завърнат обратно и започнат да прилагат усвоените на Запад норми в родните си страни или започнат да използват икономическите си контакти със Запада, за да развиват търговски отношения.

И все пак балканските страни няма да са в състояние да изградят широка и стабилна средна класа без помощ отвън. В това е убедена Габриела Шуберт. "Членството в ЕС е единствената възможност за тези страни да създадат равни условия и шансове за развитие, включително и за младите хора в региона", казва културоложката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 крач

    1 1 Отговор
    Статията е добра, като изключим изцепката на Кьопке, че някой юпи, освен ако не е за още по-голямо лапане във власта ще се върне.
  • 2 Стефан Милков

    1 15 Отговор
    В България средна класа няма, няма и да има скоро! Това е стратегията и визията на всички управляващи от последните 6 -7 години... По-лесно се манипулират хората, които са заети с оцеляването си и постоянното търсене на изход и по-лесно се притиска малобройния едър бизнес... Липсата на дългосрочна преспектива и визия в данъчните закони, лицензионни режими и закотвяне на "основните правила на играта" са факторите, които прогонват не само младите предприемчиви българи, но и малкото потенциални чуждестранни инвеститори... А заплати от небето не падат! Не падат!
  • 3 бай Генчо весникаря

    5 1 Отговор
    След дъмите на Стефан Милков не виждам какво би могло да се добави.
  • 4 Радо

    1 1 Отговор
    Просто средната класа си замина в чужбина щото в България няма перспектива лично и аз при първа възможност съм на тернинал-2!!!
    Има богати работодатели които се изявяват като робовладетели и мутри като бонус м....ли плъзнали като хлебарки!

    Коментиран от #5

  • 5 БУМЕР КАМОР

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Радо":

    ne che v chujbina e mnogo rozovo ama pone ima niakakvi dohodi

    Коментиран от #8

  • 6 д-р Стоименов

    1 0 Отговор
    "Членството в ЕС е единствената възможност за тези страни да създадат равни условия и шансове за развитие, включително и за младите хора в региона", казва културоложката." Нищо добро не донесе на БГ нито членството в ЕС, нито българите, усвоили западното. България я има, заради православието и българщината. Тези фашисти ли ще ни учат? За тях изконните български ценности са ненормални. Защо не видят себе си и своя фашистки и скотски живот? Откакто България се отвори към тях само загуби и продължава да губи. И ще губи, докато не започне да се връща към корените си.

    Коментиран от #7

  • 7 друг доктор

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "д-р Стоименов":

    Жалко ,че мислиш така. И мен ми е тежко битието , но не мисля като теб. Без ЕС щеше да е още по-зле. Справка - годините преди 2000.
  • 8 калайката

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "БУМЕР КАМОР":

    До БУМЕР КАМОР Поздрави !!! Това е единственото умно нещо което си написал от месеци ! Дерзай !!!!!
  • 9 ГОСТ

    1 2 Отговор
    НЕКА БЛАГОДАРИМ НА герб И ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА СЪСТОЯНИЕТО В КОЕТО СМЕ СЕГА.....:))
  • 10 николай

    2 1 Отговор
    Как ще определите средна класа? До 10000 лева месечно или над тази сума? Освен това мен лично ме тревожат данъците и осигуровките. Най-добре да се спасяваме в страни като Сингапур. Е..м ти и Е.С. Преди си беше супер по-добре.
  • 11 ТРОШАЧА

    1 2 Отговор
    ВЕЧЕ СРЕДНА КЛАСА НЯМА И НЯМА И ДА ИМА ПОНЕ БЛИЗКИТЕ 30 ГОДИНИ !
  • 12 румбо

    1 1 Отговор
    Средна класа във полу-феодална държава?
  • 13 Капитан Петко Войвода

    1 0 Отговор
    Във европеиския съюз има закон който забранява държавата да докарва хората си до личен банкрут а нас ни докараха до просешка тояга .работиш за 400лева и като си плати човек сметките му остават некакви мизерни пари за ядене и след това ни казват че гърция била зле а там има средна класа. Средна класа нее имало никога във нашата мила родина и няма да има има много богати около 15 процента и останалите сме много бедни вече и така ще бъде близките 150 години докато седим и търпим алчността на нашите управляващи и родни банкери който стават все по богати и напускащи държавата като се устроиват във америка _
  • 14 kkk

    1 0 Отговор
    Доктора е прав- Европейците не ни мислят доброто -няма толко състрадателни капиталисти на света. Истината е,че изтока/социализма/ загуби войната/студената/. Победените какво ги правят? Всичко това е лицемерно. Европа успя да унищожи промишлеността ,за да влезнат те и ние да консумираме техни продукти.У нас това стана още по-лесно ,защото българина е безкрайно алчен човек и на управляващата класа и се подава по някой милион и тя с готовност продаде родината си.Също така Европа се огради със стени и бариери- уж сме едно ,пък не ни дават свободно да работим и дори да стойм там. Дори офицялно да ни разрешат,пак расизма спрямо източно европейците си остава. Аз съм живял 1,5 години в Франция и ви казвам ,че източно европеец е по долно нещо и от наи-черния негър,да не говорим за арабите- те са 5 класи над нас. Който е бил там знае- по френската телевизия сум гледал филми за България-само кучетата и клошарите дето ровят по кофите. Пропаганда и то по-гнусна от Германия 1940г. А като идват франсетата на нашето море ,да ч...т евтините ни жени и да пият водка- това не се показва. Едно ще ви кажа -България безспорно трябва да е в Съюза,но не си мислете ,че са много добри и свесни западняците- лицемерие е всичко. Германия както виждате ,пак се опитва да господства над Европа,но както сочи опита- на края идват руцнаците и не се знае кво ше стане. Извинявам се за правописа,но съм пил 2 водки.
  • 15 неутрален

    1 0 Отговор
    Проблема ни е че остана на власт бившата комунистическа мафия -ЦК на БКП и ДС с всичките си агенти. Те се поръсиха с брашно и станаха козлета на външен вид, но проявиха вълчия си нрав и разграбиха всичко което можеше да се заграби. А капитализма е хищнически строй, не може да се очаква средна класа и някаква справедливост. През социализма в БГ хората бяха много по-добри и по-равни.
  • 16 стефан сервиз

    1 0 Отговор
    цццццццццццццццццццццццц
  • 17 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор
    Средната класа се определя от данъците, които плаща !
    Това е най-точният критерии .
    Разбира се това се прави в нормалните държави, а Булгар-ия не е от тях.
    И скоро няма да бъде защото богатството се измерва като се събере пазарна цена на имота, наемите, акциите, облигациите, бижутата, картините, златото, влоговете и заплатата – пенсията. Сумата от тези ДУМИ се нарича лично богатство и за тях се плаща данък.
    Та тази данък определя дали човекът е от средната класа.
    Ако живееш като сомолиец, но имаш апартамент на Графа или Витошка няма как да си беден !!!
    Ако даваш под наем няколко апартамента няма как да си беден !!!
    Ако даваш под наем магазин в центъра на който и да е град в България – няма как да си беден !!!
    ДРУГ е въпросът дали тези хора работят !!!
    Дали средната класа в България работи и създава БВП ???
    Според мен повечето рентиери в България не работят защото не искат.
    Омразата и завистта, която ги обгръща на всяка крачка ги спира да работят и по един час дневно в полза на Обществото .
    Това е ужасен проблем и никой не говори за него.
    Г-н Плевнелиев, като Президент на България, може да назначи дискретен човек, с чисто минало, който да отговаря за контактите с рентиери / реститути / във всеки град на България.
    Голяма част от рентиерите не работят, а имат образование и опит, които са ценни за родните им места.
    Посещение на детски градини, училища, факултети и разговори с децата…
    / снимки, видеоклипове и разкази как живеят децата в чужбина /
    Срещи с мислещ
  • 18 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    В България за средна класа се очертават онези хора,които имат с
    какво да се нахранят нормално!........другите са БОГАТИ и КЛОШАРИ!
    /ИЗНЕСЕНОТО В ФОРУМА ПОДЛЕЖИ НА ЗАДЪЛБОЧЕН АНАЛИЗ/